Paieška

2021 m. rugpjūčio 8 d.

„Vėjai Kamino saloje“ ~ John Grisham

„Vėjai Kamino saloje“
(John Grisham, 2021 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Sveiki sugrįžę į Kamino salą, kur gali nutikti bet kas – net ir žmogžudystė per patį uraganą, nes, pasirodo, jog tai tinkamiausias laikas nusikaltimui...

Vos tik Briusas Keiblas pradėjo ruošti sutiktuves literatūrine sėkme besimėgaujančiai rašytojai Mersersai Man, uraganas Leo nukrypo nuo savo numatytos trajektorijos ir pasuko tiesiai link salos. Floridos gubernatorius įsako pradėti evakuaciją, tad daugelis gyventojų užkala savo namų langus ir sprunka į žemyną, tačiau Briusas nusprendžia likti ir atlaikyti audrą.

Uragano žala neįsivaizduojama: namai ir kotedžai sulyginti su žeme, viešbučiai ir parduotuvės sugriautos, gatvės užtvindytos, tuzinas žmonių žuvo. Regis, viena nelaimės aukų – Briuso bičiulis, trilerių rašytojas Nelsonas Keras. Tačiau iš sužalojimų galima spręsti, kad dėl jo mirties kaltas ne vėjas – ant jo galvos matyti keletas labai įtartinų žaizdų, lyg kažkas būtų smogęs.

Kam būtų naudinga Nelsono mirtis? Vietinę policiją užgriuvo audros padarinių likvidavimo darbai, be to, ji nėra pasirengusi tirti tokius nusikaltimus. Briusas ima svarstyti, ar paslaptingieji Nelsono romanų veikėjai nebus tikresni, nei gali pasirodyti. O juk Nelsono kompiuteryje turėtų būti pastarojo romano juodraštis. Ar tik ten juodu ant balto nepateiktas raktas, ieškant nusikaltimo užsakovų? Pradėjęs nuodugniau tyrinėti, Keiblas suvokia, jog romano tekstas sukrečia labiau nei bet kuris ankstesnių Nelsono romanų siužeto vingis. Ir kelia rimtų pavojų.

Džonas Grišemas yra teisininkas, politikas ir rašytojas iš JAV. Trilerių gerbėjams labiausiai žinomas dėl savo tarptautinių bestselerių, tokių kaip „Firma“, „Bendradarbis“, „Metas žudyti“, ar „Kamino sala“. Įdomu tai, kad prieš tapdamas rašytoju, Džonas Grišemas ne vienerius metus siekė svajonės būti teisininku. Jau daug vėliau, kai bylų narpliojimas tapo kasdienybe, vieno posėdžio metu pagautas nugirstos istorijos įkvėpimo, jis sumanė nutikimo versiją perteikti knygoje. Nors pirmasis romanas stulbinančios sėkmės sulaukė ne iškart, Džonas nesiliovė rašyti. Šiandien jis žinomas visame pasaulyje, jo knygos parduotos kelių šimtų tūkstančių egzempliorių tiražu. Romane „Vėjai Kamino saloje“ rašytojas grįžta į neįtikėtino grožio atogrąžų salą Floridoje, kurioje vyksta išties nešvarūs darbeliai... Uraganas „Leo“ su savo niokojančia jėga artinasi Kamino salos link. Nors sala jau evakuota, visgi knygų pardavėjas Briusas Keiblas, nepaisydamas valdžios įspėjimų, lieka vietoje. Įsismarkavęs „Leo“ ne tik sulyginą dalį salos namų su žeme, bet ir pareikalauja vienuolikos žmonių gyvybių. Viena iš aukų – trilerių rašytojas ir geras Briuso draugas Nelsonas Keras. Bet ar mirtinos Nelsono galvos traumos tikrai sukeltos audros? Briusas pradeda įtarti kažką rimtesnio, kažką besislepiančio šešėlyje. Ar tik planuojamo išleisti Nelsono romano personažai nėra paimti iš realaus gyvenimo? Briusas pradeda savo paties tyrimą ir atranda kažką daug baisesnio, kažką daug globališkesnio... Romanas „Vėjai Kamino saloje“ yra vienas geriausių kūrinių skirtų vasarai ir vasaros atostogoms. Jis lengvai skaitomas, paprastas, turintis įdomų siužetą ir gana aktualią temą. Iš pradžių jis primena eilinę kas tai padarė mįslę, tačiau gana greitai virsta stambiu nusikaltimu, kurio šešėlyje slepiasi viena farmacijos kompanija ir kelių slaugos namų valdytojai. Ją skaitydami mes ne tik, kad šauniai praleisime laiką, bet ir susirūpinsime savo susenusių artimųjų sveikata. Romane rašytojas pateikia mums kelis gyvybe alsuojančius personažus, gana sumaniai parodo sunkumus, su kuriais susiduria visi rojaus salose gyvenantys žmonės, atskleidžia baisiąją slaugos namų industrijos pusę. Rašytojas nepamiršta ir kelių teisinių vingrybių, kurios, be abejonės, lydi beveik visus autoriaus darbus. Manau visi pasiėmę skaityti šią knygą atras joje kažką savito, kažką įdomaus tik jiems patiems. Kažkam patiks lengvabūdiškas veikėjų gyvenimas, kai kas liks sudomintas praūžusios audros padariniais, o kai kas tiesiog džiaugsis nors kelioms dienoms atitrūkęs nuo to pandeminio-karantininio gyvenimo. Nors ši knyga greičiausiai netaps tuo kūriniu, dėl kurio Jūs pamilsite Džoną Grišemą, visgi ji yra tikrai įdomi ir žadinanti apetitą...

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra