Paieška

2021 m. rugpjūčio 13 d.

„Žiurkių karalius“ ~ Pascal Engman

„Žiurkių karalius“
(Pascal Engman, 2021 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Savo bute šiaurės Stokholme randama nužudyta jauna moteris. Įtarimai krinta savaitgaliui iš kalėjimo paleistam buvusiam jos partneriui ir vaiko tėvui. Atrodo, kad inspektorės Vanesos Frank laukia paprasta byla.

Vis dėlto apklaususi pagrindinį įtariamąjį pareigūnė jaučia, jog kaltas ne jis. Tačiau kas dar galėtų taip nekęsti aukos, kad suduotų daugiau nei dvidešimt smūgių peiliu?

Tyrimas veda per aukščiausius visuomenės sluoksnius ir jos užribius, nuo seksualinių nusikaltimų iki naujų žmogžudysčių, nuo eilinių nusikaltėlių iki organizuoto moterų nekentėjų tinklo. Kodėl jie taip niekina moteris ir nori jas nubausti?

Pascal Engman yra švedų žurnalistas ir rašytojas gimęs 1986-tų metų liepos 30-tą dieną Stokholme. Savo šalyje jis labiausiai žinomas dėl darbo vakarinio laikraščio „Expressen“ redakcijoje, kurioje jis įsidarbino 2011-ais metais. Visgi kuomet Švedijoje pradėjo aštrėti retorika prieš žurnalistų darbą, jis paliko darbovietę ir išvyko į Čilę. Ten jis parašė romaną „Patrioterna“, tamsų trilerį, kalbantį apie vienos žurnalistės nužudymą Stokholme. 2018-ais metais jis išleido pirmąjį serijos apie Vanesą Frank romaną, po kurio sekė tęsinys – „Žiurkių karalius“. Jame autorius kalba apie „Incel*“ judėjimą, baisių žmonių sambūrį, propaguojantį idėją, kad „moterys turi prarasti teisę pačios rinktis savo seksualinį partnerį“... Knyga „Žiurkių karalius“ prasideda tuo, kad jauna mergina Emilija Riden nusprendžia padėti tašką ir išsiskirti su kalėjime sėdinčiu savo pačios vyru. Visgi nespėjus praeiti nė kelioms dienoms nuo jos apsilankymo cypėje, ji randama subadyta nuosavuose namuose. Nors visi kolegos įsitikinę, kad tai jos vyro darbas, policijos inspektorė Vanesa Frank taip nemano. Norėdama išsiaiškinti nužudymą ji kreipiasi į buvusį elitinį karį Nikolą Paradesą, vyrą, kuriuo ji išmoko pasitikėti tirdama nusikaltimą Čilėje. Netrukus paaiškėja, kad neapykanta moterims Švedijoje plinta iš interneto platybių, kuriose „Incel“ bendruomenės vyrai reiškia nepasitenkinimą moterų laisvėmis. Kai pagieža silpnajai lyčiai virsta realiais veiksmais, Vanesai nelieka nieko kito, kaip tik surasti kurstytoją... Romanas „Žiurkių karalius“ tikrai nėra ta knyga, kuri gali pretenduoti į „Geriausios Jūsų skaitytos 2021-mų metų knygos“ titulą. Ji kalba tikrai aktualia tema ir yra parašyta savo darbą išmanančio žmogaus rankomis, tačiau yra tokia paini ir padrika, kad kelia tik galvos skausmą. Pascal Engman tikrai žino kaip rašyti. Jo žodžiai skamba įtikinamai, o jo knygose sutinkami veikėjai yra tokie realūs ir tikroviški, kad šiems pakliuvus į bėdą jums norisi tik pagelbėti. Ir visgi knygai trūksta to taip reikalingo nuoseklumo, kuris viską sustyguotų ir sustatytų į savo vietas. Romane autorius kalba apie vieną „Incel“ judėjimo narį, kuris dešimtmečiais niekintas moterų, galiausiai pratrūksta ir nusprendžia imtis veiksmų. Jis jaučiasi it kokia žiurkė iš šiukšlyno, kurią visi persekioja ir naikina, tačiau kuri vis tiek suranda būdų daugintis ir išgyventi. Pagrindinis antagonistas taip pat nori būti pastebėtas ir įvertintas, tad nerasdamas kito būdo – griebiasi smurto! To rezultatas – šokiruojantis ir nerimą keliantis trileris, kuris vienu metu Jums kels ir susižavėjimą, ir pasibjaurėjimą! Autorius tvirtina pasirinkęs šia baisią temą tam, kad padidintų žmonių požiūrį į pavojingą ir vis labiau didėjančią problemą. Šiais laikais „Incel“ judėjimas siejamas su keturiasdešimt penkiomis žmogžudystėmis, įskaitant ir žudynes Toronte, Kanadoje, 2018-ais metais. Kiek ši tema yra aktuali Lietuvoje aš leisiu Jums patiems nuspręsti, aš šioje vietoje tiesiog pasakysiu: „galėjo būti ir blogiau...“.

* Nesavanoriškas celibatas [angl. involuntary celibacy] – asmens, kuris neturi intymių ar romantinių santykių būsena dėl kitų aplinkybių nei savanoriškas celibatas arba lytinis susilaikymas.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra