Paieška

2021 m. rugpjūčio 4 d.

„Tamsumos“ ~ Gillian Flynn

„Tamsumos“
(Gillian Flynn, 2014 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Ryškiame, įtaigiame, kupiname nuojautų detektyviniame romane „Tamsumos“, kaip ir garsiame G. Flynn bestseleryje „Dingusi“, atsiskleidžia neprilygstamas rašytojos talentas pinti detektyvinių įvykių seką su psichologiniais žmonių paveikslais. Autorė, meistriškai jungdama dvi pasakojimo linijas, veda skaitytoją dygliuotu keliu, o kuriama įtampa tokia stipri, kad sunku nuspręsti, kurį siužeto įvykį rūpi sužinoti labiau.

Libės Dei motina ir dvi vyresnės seserys buvo nužudytos savo namuose, šeimos ūkyje. Būtent dėl septynmetės Libės liudijimo penkiolikametis jos brolis Benas atsidūrė už grotų iki gyvos galvos.

Po dvidešimt ketverių metų Libei taip striuka su pinigais, kad ji sutinka susitikti su Žudymo klubo nariais – tikrų nusikaltimų gerbėjais, narstančiais garsiausias bylas. Libė patiria šoką sužinojusi, kad dauguma klubo narių netiki Beno kalte, kad, jų nuomone, tikrasis žudikas iki šiol mėgaujasi laisve. Iš pat pradžių Libę domina tik galimybė susižerti gražaus pinigėlio pardavinėjant senus šeimos daiktus kaip suvenyrus gerbėjams. Bet įsitraukus į klubo tyrimą ji ima abejoti, ką iš tikrųjų mačiusi, o ko gal ir nemačiusi aną tragedijos naktį.

Džilijana Flin yra rašytoja, scenaristė, komiksų kūrėja ir buvusi televizijos kritikė iš JAV. Literatūros gerbėjams ji geriausiai žinoma, kaip knygų „Aštrūs pjūviai“, „Tamsumos“ ir „Dingusi“ autorė. Savo nestandartiniu literatūriniu mąstymu ji pakerėjo ne tik ištikimus savo knygų gerbėjus, bet net ir kelis garsius autorius, tarp kurių patenka ir žymusis Stivenas Kingas! Pastarasis apie rašytoją atsiliepė, kaip apie „rimtą reikalą, aštrią, kandžią, meistriškai makabrišką ir įtikinamai pasakoti gebančią kūrėją“. Knygoje „Tamsumos“ Džilijana sumaniai supina pagrindinės veikėjos Libės šeimos tragediją, įvairių asmenų prisiminimus, ir skaudžias, tačiau būtinas įveikti vaikystės, traumas. Romane rašytoja kalba apie atminties ydas, melą ir visą ką naikinantį blogį... Libė tikrai nėra labai laiminga mergina, tokia ji niekada ir nebuvo. Joje yra kažkas ciniško ir negražaus, kažkas tamsaus ir liūdno. Libė buvo septynerių, kuomet mama ir dvi jos seserys buvo nužudytos šėtoniškų apeigų metu. Būtent ji apkaltino savo brolį Beną įvykdžius šį baisų nusikaltimą, po ko jis buvo pasodintas į kalėjimą iki gyvos galvos. Po dvidešimt ketverių metų Benas vis dar sėdi cypėje, o Libė gyvena už labdaros organizacijų surinktus pinigus. „Žudimo klubas“ – slapta „nusikaltimų fetišistų“ draugija, siekianti įminti vieną ar kitą pamirštą nusikaltimą. Jie yra įsitikinę Beno nekaltumu ir tą siekia įrodyti Libei. Grupės nariai kelia daug abejonių, jie mėgsta manipuliuoti žmonėmis, dažnai nuklysta į iškreiptas, su realybe visiškai nesiderinančias, fantazijas. Jie pasiūlo Libei pinigų už tai, kad ši „grįžtų“ į praeitį ir surastų tiesą! Taip prasideda skausminga merginos prisiminimų paieška, per kurią iš gilių užkaborių į paviršių Libė ištrauks labai baisias paslaptis... Knyga „Tamsumos“ yra bene geriausias Džilijanos Flin romanas! Jame autorė kalba apie trisdešimt dvejų metų Libę Dei, kuri norėdama užsidirbti pinigų, o kartu ir sudėti visus taškus ant „i“ leidžiasi į skaudžių atsiminimų paiešką. Ši merginą nukelia ne tik į atokų striptizo klubą Misūryje, apleistą Oklahomos turistų miestelį, pavojingų atliekų sąvartyną, bet ir į 1985-tų metų sausio antrą dieną, kada jos šeima buvo išžudyta! Su kiekvienu puslapiu tiek skaitytojas, tiek Libė čia eis tiesos keliu, kuris ne tik ves ją lygi baisios kulminacijos, bet ir link tiesos, kurią ji tiesiog privalės išsiaiškinti. Šioje knygoje Libė turės peržiūrėti savo praeitį: suvokti ką ji matė tą lemtingą naktį ir ko ji visiškai nematė. Tai ką ji pamatys ne tik sukels jai didelį skausmą, bet netgi pasikėsins į jos pačios gyvybę! Manau visi psichologinių detektyvų skaitytojai pamils šią knygą, ypač tie, kurie mėgsta nešvarą, kraują ir nepilnamečių keliamas baisumus. Aš ją perskaičiau, ji man patiko ir aš ją atsiminsiu tikrai labai ilgai.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra