Paieška

2020 m. gruodžio 2 d.

„Ilgiausių metų“ ~ Anders Roslund

„Ilgiausių metų“
(Anders Roslund, 2020 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Nuostabus gimtadienio tortas su penkiomis raudonomis žvakutėmis ir stebuklo laukimas. Maža mergaitė Zana labai nori sudainuoti „Ilgiausių metų“ ir nenujaučia, kad tądien žlugs jos šeimos gyvenimas. Dukterį tėvui pavyksta paslėpti paskutinę akimirką...

Po septyniolikos metų kažkas įsilaužia į kraupius įvykius menantį butą. Seniai įvykusi tragedija akimirksniu apverčia komisaro Everto Grenso ir infiltruoto agento Pyto Hofmano gyvenimą. Praeitis sudrebina dabartį – ir ima tiksėti gyvenimo ir mirties laikrodis.

Štai ir prasidėjo Gruodžio mėnesis. Daugelis iš mūsų lakstome po prekybos centrus ieškodami Kalėdinių dovanų, nuolaidų ir, žinoma, geros nuotaikos. Kai kam gera dovana yra kelionė į užsienį, kai kam – didelis televizorius, o kai kas tiesiog nori gerai praleisti laiką skaitydamas įdomią knygą. Man geriausia dovana yra akimirkos su šeima, bei naujas ir niekad anksčiau neskaitytas detektyvas. Romanas „Ilgiausių metų“ nėra labai geras detektyvas, tačiau kaip kriminalinis trileris jis yra tiesiog neprilygstamas... Už uždarytų durų slepiasi gimtadienio tortas su penkiomis žvakutėmis. Už jų yra ir vaikas su raudona suknele, kuris be perstojo dainuoja „Ilgiausių metų“. Tačiau taip jau atsitiko, kad numatyta šventė taip niekada ir neįvyks... Praėjo septyniolika metų. Paskutines dienas policijoje skaičiuojantis superintendentas Evertas Grensas yra pašaukiamas ištirti įsilaužimą į butą. Pastarasis mena blogus įvykius, persekiojančius policininką jau ne vienerius jo gyvenimo metus. Vykdydamas šį naują tyrimą, Grensas supranta, kad pirmą kartą tirdamas bylą jis kažką praleido, ir dabar tas kažkas nori sunaikinti vienintelį anuomet išlikusį liudininką. Tuo metu, nežinoma nusikaltėlių grupuotė savo nešvarių darbelių įvykdymui nori įdarbinti buvusį policijos informatorių Pytą Hofmaną. Jis dabar gyveną paprastą šeimyninį gyvenimą ir visiškai nenori veltis į gaujų karus ir jų bandymus įsitvirtinti nusikalstamame Stokholmo pasaulyje. Bandydamas išsiaiškinti jo šeimai grasinantį asmenį, Hofmanas turės sujungti savo jėgas su senu pažįstamu Evertu Grensu. Nusikaltėlių demaskavimui bičiuliai turės tik tris dienas, po to Hofmano šeimos nariai mirs... Romanas „Ilgiausių metų“ yra tikrai neblogas kriminalinis trileris. Tai nepaprastai veržli istorija apie kerštą ir išdavystę, kuri savo sprogstamą galią įgaus lygiai po trijų dienų. Pagrindiniu knygos akcentu taps prekyba ginklais, o jei konkrečiau – bandymas nusikalstamą Stokholmo pasaulį aprūpinti naujos kartos kulkosvaidžiais. Ne nuošalyje atsidurs ir šeimos išžudymą išgyvenusi mergina, kuri kažkokiu būdų siesis su naujausiais įvykiais. Pridėkime dar kelionę į Albaniją, bei labai netikėtą pabaigą ir gausime tiesiog pritrenkiantį trilerį! Andersas Roslundas yra išties sėkmingas autorius. Savo praktikoje jis ne vieną kartą yra sujungęs jėgas su tokiais žymiais rašytojais, kaip Borge Helstriomas, ar Stefanas Thunbergas. Romanas „Ilgiausių metų“ yra jo bandymas parašyti kažką tik savo vardu. To rezultatas – gana grėsminga istorija, kalbanti apie tą taip trokštamą keršto jausmą, kuris dažniausiai pasibaigia jį puoselėjančio žmogaus mirtimi. Kaip bus šioje istorijoje aš leisiu Jums patiems sužinoti, pasakysiu tik tai, kad nepaisant už lango krintančių snaigių ir knygoje nederančios ypač kaitrios Švediškos vasaros, ji man susiskaitė vos per tris dienas. Tai savo ruoštu liudija apie išties įtraukiantį siužetą, bei labai simpatiškus ir įdomius pagrindinius veikėjus.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra