Paieška

2020 m. liepos 29 d.

„Sapnų gaudyklė: pirma ir antra knyga“ ~ Stephen King

„Sapnų gaudyklė: pirma ir antra knyga“ (Stephen King, 2005 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

Prieš daugybę metų Derio miestelyje keturi berniukai išgelbėja nuo šlykštaus pažeminimo Dauno sindromu sergantį savo bendraamžį. Šis juos sukrėtęs įvykis tarsi likimo pirštas paženklina paauglius visiems laikams. Jie tapo YPATINGI.

Praėjus ketvirčiui amžiaus, Byvas, Pitas, Henris ir Džounsis – subrendę vyrai, turintys daugybę problemų (nelaimingos meilės, alkoholis, polinkis į savižudybę, keisti aiškiaregystės priepuoliai) – vėl susitinka gūdžioje Meino valstijos girioje, mat nutaria pamedžioti.

Netikėtai jų stovyklavietėn įrėplioja kažkoks nuovokos netekęs pašalietis, nerišliai burbėdamas apie keistas šviesas danguje, „sausus“ žaibus lapkričio mėnesį ir panašius regėjimus.

Štai tuomet į keturių draugų gyvenimą įsiveržia tikras CHAOSAS ir tikra TAMSA, prieš kuriuos nublanksta bet kokie „X failai“. Vienintelė galimybė draugams bent pamėginti išlikti yra iš praeities paveldėta SAPNŲ GAUDYKLĖ...

„Sapnų gaudyklė“ yra vienas iš Stiveno Kingo kūrinių, kalbančių nežemiškos gyvybės tema. Tai pasakojimas persmelktas neįtikėtina autoriaus energija: užburiančia ir nepaleidžiančia. Šiame romane rašytojas kalba apie keturis draugus, tapusius išties bauginančios įvykio liudininkais... Keturi Derio miestelyje gimę ir augę berniukai padaro kilnų poelgį – jie išgelbsti Dauno sindromu sergantį bendraamžį nuo piktų paauglių patyčių. Po šio įvykio draugai įgauna telepatinių savybių, pakeitusių jų nusistovėjusį gyvenimą. Bėga metai, draugų keliai išsiskiria. Ir visgi juos visus jungia kasmetinės medžioklės ekspedicijos į nuošalius Meino miškus. Kaip įprasta Byveris, Pitas, Džounsis ir Henris laukia kito susitikimo. Tačiau netrukus įvyksta tai, ko draugai nebuvo numatę. Košmaras prasideda tada, kai pūgos metu į namelį stūksantį miškų gilumoje užklysta nepažįstamas medžiotojas. Jis teigia pasiklydęs miške, tačiau jo elgesys ir išvaizda kelia įtarimų – jam iškrito keli dantys, jis nuolat raugėja ir leidžia orą, jau nekalbant apie nenuoseklią kalbą, kurioje jis mini keistus šviesos blyksnius lapkričio danguje. Kaip netrukus paaiškėja, Džefersono trakte nusileido kosminis ateivių laivas, skleidžiantis telepatiją ir rausvai auksinės spalvos pelėsį, žudantį viską savo kelyje. Teritorija netrukus izoliuojama. Jei to dar būtų per mažai, vyriausybė išsiunčia būrį banditų, kurių vienintelė užduotis: sunaikinti okupantus, bei visus kelyje pasitaikančius žmones ir gyvūnus. Keturi draugai yra priversti stoti į kovą dėl savo gyvybės, įsitraukdami į mirtiną mūšį su būtybe iš kito pasaulio. Norint išgyventi apokalipsę bičiuliams teks prisiminti praeitį ir... sapnų gaudyklę! Romanas „Sapnų gaudyklė“ yra vienas iš geriausių nežemiškos gyvybės tema kalbančių kūrinių. Jis yra parašytas nepaprastai vaizdingai ir be galo įtraukiančiai. Ir visgi ši knyga nėra vien tik pasakojimas apie tarpgalaktinę kovą. Keturi draugai čia gauna nepaprastus gebėjimus, tačiau vis vien nesulaukia didelio pasisekimo. Štai Byveriui siaubingai nesiseka šeimyninis gyvenimas, Pitas pernelyg daug geria, Džounsis ir Karla vos neišsiskyrė, o Henris kaunasi su depresija, kuri jam atrodo tiek pat patraukli, kiek ir nemaloni. Galbūt, dėl to kaltas Vietnamo karas, sintetiniai narkotikai ir „Rolling Stone“ koncertai? O, galbūt, visgi viskas slypi tame fakte, kad norint kažką pasiekti gyvenime, neužtenka vien tik turėti stebuklingų galių? Aišku, šis pasakojimas nėra ir istorija apie žmonių pasisekimą ir praeities klaidas. Ne. Tai labiau kūrinys, kalbantis apie drąsą ir prigimtinę žmonių savybę – išgyvenimo troškimą. Taip, ši knyga tikrai nėra lengvai skaitoma ir dėl to kaltas visai ne vertėjas, tačiau tie, kas sugebės ją įveikti, patirs visą spektrą emocijų: nuo gailesčio iki pasibjaurėjimo ir siaubo!

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra