Paieška

2020 m. rugpjūčio 4 d.

„Mobilusis“ ~ Stephen King

„Mobilusis“ (Stephen King, 2006 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Spalio 1-ąją Dievas saugiai tūno savo Rojuje, biržos indeksas stabilus, visi lėktuvai skrenda pagal grafiką, teroristai nieko nesprogdina, o Kleitonas Ridelas, dailininkas iš Meino, net pasišokinėdamas iš laimės – mat pasirašė pelningą sutartį – žingsniuoja gatve.

Tačiau ūmai viskas pasikeičia. Pragaištis, dabar vadinama „Impulsu“, per keliolika minučių pražudo šimtus milijonų žmonių. Pasipriešinti neįmanoma, nes impulsą perduoda mobilieji telefonai. Ir tik Klėjus su saujele žmonių bandys išlikti šiame apokaliptiniame košmare.

„Mobilusis“ yra 2006-tų metų apokaliptinis romanas, parašytas žymaus rašytojo Stiveno Kingo rankomis. Jis kalba apie mobiliuosius telefonus, tapusius didelės nelaimės priežastimi. Visi, kas yra susipažinę su autoriaus biografija greičiausiai žino, kad ponas Kingas yra vienas iš tų žmonių, kurie gana skeptiškai žiūri į naująsias technologijas. Jis ilgą laiką rašė savo knygas pasitelkęs rašomąją mašinėlę, ilgą laiką įtariai žvelgė į kompaktinius diskus, jau nekalbant apie socialinius tinklus, prie kurių rašytojas prisijungė gana neseniai. Romanas „Mobilusis“ yra tas kūrinys, kuriame autorius išsako visus savo nuogąstavimus ir baimes... Komiksų iliustratorius Kleitonas Ridelas ką tik pasirašė labai pelningą pasiūlymą su Bostono leidykla. Jis yra devintame danguje... kai staiga gyvenimas pasisuka šimtu aštuoniasdešimčia laipsnių kampu. Spalio pirmąją visi pasaulio mobilieji telefonai suskamba vienu metu. Nesvarbu, ar abonentas atsiliepia į skambutį, ar ne, jo likimas pasikeičia amžiams. Kleitonas neturi mobiliojo telefono ir bando išgyventi kilusį chaosą: lėktuvo katastrofą, sprogimus, isteriškai rėkiančius žmones... Pirmoji jo mintis – Ameriką užgriuvo masinis teroristų išpuolis. Visgi kaip netrukus paaiškėja, nelaimės priežastimi tapo mobilieji telefonai! Kartu su trim kitais žmonėmis jis stengiasi padaryti viską, kad tik būtų išvengta apokalipsės. Tačiau pirmiausia jam reikia surasti paauglį sūnų, kuris pasak palikto raštelio patraukė į Kešvaką, vienintelę vietą, kurios nepasiekia mobilusis ryšys. Keliaudamas per technologijų nuniokotą miestą, per kraujo ištroškusius telefoninius pamišėlius, Kleitonas ne tik susiduria su mirtimi, bet ir supranta atsidūręs ant žmonijos regresijos slenksčio... Romanas „Mobilusis“ yra išties šaunus kūrinys kalbantis zombių tema. Čia autorius pasakoja apie tą vieną vienintelį skambutį, po kurio Jūsų kasdienis gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis. Tokiu būdu ponas Kingas pateikia gana baugią viziją, kurioje kalbama apie gyvybiškai svarbią technologiją, atsisukusią prieš mus pačius. Pagrindiniu kūrinio akcentu tampa klausimas: „Kas būtų, jei Jūsų mobilusis telefonas sunaikintų Jūsų tapatybę ir paverstų Jus primityviu žvėrimi?“. Prisiminus tai, kad šiandien mobiliųjų telefonų pasaulyje yra daugiau nei žmonių, šis klausimas įgauna dar baugesnį atspalvį. Beveik visi siaubo žanro mėgėjai žino – paprastai siaubas ateina iš kapo, kosmoso, ar žmogaus sielos tamsumos. Tačiau šioje knygoje jis slepiasi kiekvieno žmogaus kišenėje, tik ir laukdamas kada galės išsiveržti į laisvę...

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra