Paieška

2018 m. lapkričio 8 d.

„Nekaltasis“ ~ John Grisham

„Nekaltasis“
(John Grisham, 2010 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Pirmasis Johno Grishamo negrožinės literatūros kūrinys. Mažame miestelyje vykdomo tariamo teisingumo tyrimas, tapęs sensacingiausiu autoriaus iki šiol parašytu teisiniu trileriu.

Oklahomos valstijoje rastas išžagintos dvidešimt vienerių padavėjos Debros Siu Karter lavonas. Penkerius metus vykęs nusikaltimo tyrimas buvo perniek. Dėl priežasčių, kurios niekada nepaaiškėjo, policija įtarimus pareiškė Ronui Viljamsonui ir jo draugui Denisui Fricui. Apkaltinus žmogžudyste, jiedu buvo suimti.

Baudžiamoji byla buvo pagrįsta ne tiesioginiais įkalčiais, kurių iš tikrųjų nė nebuvo, bet klaidinamais teismo medicinos ekspertizės rezultatais, kalėjimo skundikų ir kitų nuteistųjų parodymais. Denisas Fricas pripažintas kaltu ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Ronas Viljamsonas nuteistas mirties bausme.

Tačiau istorija tuo nesibaigia...

Ados miestelyje, Oklahomoje, Ronas Viljamsonas turėjo tapti kitu Mikiu Mantliu – dar viena A lygos beisbolo žvaigžde. Tačiau jo šlovės kelionė buvo sužlugdyta rankos traumos, besaikio gėrimo, narkotikų ir vienadienių moterų. Tada vieną 1982 metų žiemą, netoli nuo Rono namų, buvo išžaginta ir nužudyta jauna kokteilių išnešiotoja Debra Siu Karter. Policijos tyrimas net penkis metus niekur nevedė, kol vieną dieną į policijos akiratį pateko pats Ronas. Taip jaunas, tačiau psichiškai sugniuždytas ir svajonėmis gyvenantis vyras buvo suimtas bei apkaltintas nusikaltimu kurio jis nepadarė. Melagingais įrodymais, netiesioginiais įkalčiais, nuogirdomis ir kalėjimo skundikais suteptas teismas galiausiai apkaltino Roną žmogžudyste, o netrukus nuteisė ir mirties bausme. Paliktas laukti savo likimo galo, Viljamsonas buvo vienintelis asmuo*, kuris žinojo baisią tiesą: nekaltas žmogus bus išsiųstas keliauti pragaran, o tikrasis nusikaltėlis ir toliau vaikščios laisvėje...

Taigi po šiokios tokios pertraukos pasiėmiau skaityti dar vieną Džono Grišemo romaną. Šį kartą tai tapo neišgalvotas pasakojimas apie jauną žmogų, žinomą sportininką Roną Viljamsoną, nuteista už nužudymą, kurio jis nepadarė. Romane mums bus iškelti tokie klausimai, kaip kad, kaip nekaltas asmuo galėjo būti nuteistas mirties bausme? Kodėl žmogžudystės tyrimas buvo atliekamas su tokiais dideliais pažeidimais? Kiek laiko ir pastangų prireikė teisininkams, kol teisingumas buvo atstatytas? Bei kodėl policija taip atkakliai laikėsi savo? Į šiuos ir kitus klausimus mums atsakymus bandys suteikti nuostabus rašytojas Džonas Grišemas, autorius labiausiai žinomas dėl savo įtaigių ir be galo tikroviškų teisinių trilerių.

Iš tikrųjų ilgai delsiau pasiimti skaityti šią knygą, mat maniau, kad tai bus ilgas teisminis protokolas be vaizdingų dialogų, gyvo pasakojimo ir nelauktų posūkių. Aš tikėjau, kad jame bus tik sausi faktai ir dar sausesnė teisinė kalba. Tačiau tik paėmęs skaityti šį kurinį supratau, kad net ir čia rašytojas sugebėjo viską pateikti vaizdžiai, išsamiai, tačiau visai nenuobodžiai. Taip, romane dialogų visai nėra. Taip, čia daug medžiagos iš teismo protokolų. Taip, veikėjų čia nėra labai daug. Tačiau rašytojas viską aprašė taip įtaigiai ir realistiškai, kad kiekvienas skaitytojas netrukus pasijunta gyvu visų knygoje aprašytų įvykių liudininku.

Romanas priverčia suabejoti Amerikos teisine sistema, šokiruoja ir nuteikia prieš „nepriekaištingą“ policininkų darbą, verčia permąstyti mirties bausmė klausimą, verčia susimąstyti apie baudžiamąją teisę ir jos objektyvumą. Iš tikrųjų jau perskaitęs romaną galiu išskirti kelis man į galvą šovusius dalykus. Visų pirmą, venkite alkoholio ir visų tipų narkotikų. Jei Jus suėmė policija, būtinai kvieskite advokatą. Jai tokio neturite, prašykite tokį parūpinti. Kol advokatas dar neatvyko – tylėkite. Tai tik keli man į galvą atėję dalykai, tačiau ir šie, manau, nemažai padėtų sunkiu momentu.

Knygoje kalbama apie tai, ką apsiskaitę bei išsilavinę žmonės gali padaryti vieni kitiems, kai aklai tiki kažkokiu faktu. Romanas kalba apie žmogaus konstitucines teises, apie grubius teisingumo organų veikimo metodus, apie mirties bausmę, apie „nepriekaištingus“ policijos įrodymus, bei realius dalykus, kurie gali atsitikti kiekvienam iš mūsų. Juk vieną dieną Rono Viljamsono vietoje galite atsidurti ir Jūs, Jūsų šeimos narys, draugas ir pažįstamas. Nelikite abejingi šiam pasakojimui ir būtinai pasiimkite jį skaityti. Knyga eilinį kartą įrodo, kad teisinei sistemai dar yra kur tobulėti ir kad ji nėra jau tokia visažinė kokia tariasi esanti.

* Knygoje kartu su Ronu apkaltinamas ir jo draugas Denisas Fricas, kuriam paskiriamas kalėjimas iki gyvos galvos. Į mano pateiktą knygos aprašymą jis neįsikomponavo, tačiau nenorėjau jo palikti užmiršto, nes jis irgi tapo šio tariamai „teisingo“ teismo dalyviu.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra