Paieška

2018 m. lapkričio 14 d.

„Seržantas Frostas“ ~ James Henry

„Seržantas Frostas“
(James Henry, 2018 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Dentonas, 1981-ieji. Didžiojoje Britanijoje suirutė – šalyje ekonomikos krizė, vis labiau įsisiautėja Airijos respublikonų armija.

Seržantui Džekui Frostui darbe vadovauja jį įkvepiantis kriminalistas inspektorius Bertas Viljamsas, o namie darosi vis sunkiau sutarti su žmona. Vyriausiasis inspektorius Stenlis Maletas stengiasi grąžinti tvarką vis retėjančiose darbuotojų gretose, tačiau netrukus netikėtai prapuola Viljamsas... O kai iš parduotuvės persirengimo kabinos paslaptingai dingsta dvylikametė mergaitė, Maletui nelieka nieko kita, kaip tik paskirti šiam tyrimui vadovauti seržantą Frostą.

Na turiu pasakyti, kad daugelis rimtų skaitytojų yra, be jokios abejonės, susidūrę su tokiu dalyku, kaip jų mėgstamo rašytojo mirtis. Po šio skaudaus įvykio pastarojo kūryba nutrūksta visam laikui, taip nuliūdindama ištikimiausius rašytojo gerbėjus. Tačiau, galbūt, tai nėra visiška tiesa. Štai, žiūrėk, atsiranda vienas-kitas asmuo, kuris nenusigąsta savo pirmtako ir nusprendžia pratęsti mirusiojo kūrybą. James Henry* yra vienas iš tų žmonių, kuris pagalvojo, kad gali pasiūlyti kažką padoraus, o gal net ir perlenkti paties R. D. Wingfield kūrybą. Kiek tame tiesios, mes sužinosime jau netrukus, na o kol kas pabandykime išsiaiškinti ką gi mes rasime pirmojoje detektyvo Džeko Frosto priešistorės knygoje...

Romano veiksmas mus nukels į 1981 metų Britaniją. Šalyje vyrauja ekonominė krizė, vis labiau įsisiautėja Airijos respublikonų armija. Detektyvas seržantas Džekas Frostas dirba vadovaujamas savo mentoriaus ir įkvepėjo Berto Viljamso. Tuo pat metu jis kovoja ir su vis labiau yrančia savo santuoka, kuriai negelbėja tas faktas, kad jis praktiškai nesilanko namuose. Tačiau blogiausia dar laukia priešakyje, mat netrukus prapuola pats Viljamsas, o parduotuvės persirengimo kabinoje paslaptingai dingsta nepilnametė...

Na iš tikrųjų turiu pasakyti, kad apžvelgdamas prieš tai išleistą James Henry knygą, aš jau išsakiau visus šios knygos panašumus su originaliąja serija. Tada aš rašiau, kad abiejų knygų stilius yra labai panašus. Papildydamas anksčiau išsakytą nuomonę pridėsiu tik tai, kad James Henry humoras nėra toks jau „juodas“, o ir kvailų juokelių knygoje yra žymiai mažiau. Mes tik galime spėlioti, kodėl rašytojas pasirinko būtent tokį pasakojimo stilių, tačiau, priežastis gali būti tame, kad rašytojas paprasčiausiai norėjo parodyti sušvelnintą Frosto portretą, juk visgi jo žmona dar nemirė nuo vėžio, o ir susidūrimo su nusikaltėlio paleista kulka jam dar neteko ištverti. Kaip bebūtų man tai visiškai netrukdė mėgautis kūriniu, nors vienas kitas papildomas nepadorus juokelis būtų tikrai nepamaišęs.

Šioje knygoje Frostas kaip visada apsivertęs darbais, juk jam tenka tirti dingusios dvylikametės bylą, taip pat aiškintis savo mentoriaus dingimą. Pridėkime dar kredito unijos apiplėšimą, pasiutligės protrūkį, smurtą prieš vaikus, šiek tiek politikos ir terorizmo – visą tai Jūs rasite šioje nuostabioje knygoje. Vienas įdomesnių knygos akcentų buvo tas, kad knygoje mes turime galimybę pamatyti kaip Maletas pradėjo eiti savo pareigas Dentono policijos nuovadoje, kuriai jis pradėjo vadovauti tik prieš šešis mėnesius. Pridėkime dar tai, kad knygos veiksmas vyksta šaltuoju laikotarpiu, ir gausime tiesiog neįveikiamą rudens-žiemos skaitinį. Oficialiai šią knygą galima laikyti pirmuoju serijos kūriniu, tad visi dar nesusipažinę su Džeko Frosto personažu gali pradėti pažintį būtent nuo šio romano. Rekomenduoju jį visiems angliškų policijos istorijų mėgėjams, bei tiems žmonėms, kurie nori nors šiek tiek atitrūkti nuo visų tų depresuojančių skandinaviškų detektyvų ir paprasčiausiai iš širdies pasijuokti.

* Po James Henry slapyvardžiu slepiasi Jamesas Gurbutt ir Henry Sutton.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra