Paieška

2018 m. lapkričio 25 d.

„Lokio šokis“ ~ Anton Svensson

„Lokio šokis“
(Anton Svensson, 2015 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

Tikslūs judesiai surepetuoti sekundžių tikslumu. Nebus nė vieno liudytojo. Policija tikrai neatseks pėdsakų. O kai didžiulis auksinės žuvelės akvariumas bus kupinas pinigų, užplūs svaigulys ir beprotiškas laisvės pojūtis.

Prieš daugelį metų griūvant šeimai trys broliai tapo neišskiriami. Tėvas juos išmokė visada smogti atgal, o motina įskiepijo troškimą išsilaisvinti... Perskaitę šią knygą niekada nepamiršite Leo, Felikso ir Vincento.

„Lokio šokis“ – tai pasakojimas apie negailestingiausią ir išradingiausią kada nors Švedijoje veikusią nusikaltėlių grupuotę. Jų nusikaltimai tokie neįtikėtini, kad atrodo sukurti lakiausios vaizduotės, bet įdomiausia, kad viskas įvyko realiame gyvenime.

„Lokio šokį“ įkvėpė istorija apie tris brolius, kurie įkaite laikė visą Švediją, per dvejus metus įvykdę dešimt įžūlių, puikiai suplanuotų bankų apiplėšimų. Nė vienas iš jų prieš tai nebuvo įvykdęs jokio nusikaltimo. Visiems jiems dar nebuvo nė 24-erių. Apie tai pasakoja ketvirtasis brolis, nedalyvavęs nusikaltimuose.

Keturi vyrai slepiasi miške kažkur Stokholmo pakraštyje ir stebi apsauginį saugantį slaptą Švedijos kariuomenės ginklų sandėlį. Leo – viso plano smegenys – atsakingas už tai, kas netrukus įvyks. Jis turi du jaunesnius brolius – Feliksą ir Vincentą, bei vaikystės draugą Jasperą. Šie keturi vyrai planuoja pagrobti ginklus ir panaudoti juos tolimesniam savo planui: įvykdyti keletą bankų apiplėšimų ir gauti tiek pinigų, kiek tik sugebės išsinešti. Viskas yra suplanuota iki mažiausių smulkmenų, apskaičiuotas kiekvienas judesys, kiekviena plano akimirka. Niekas iš jų anksčiau nebuvo pažeidęs įstatymų, tačiau nusikaltimas yra jų kraujyje...

Daug metų atgal šie trys broliai buvo supančioti kartu, o šeima išardyta amžiams. Dėl jų priekabaus tėvo ir neurotikės motinos, broliai buvo priversti pasitikėti tik vienas kitu, bet ne aplinkiniais. Jų nelaimei yra dar toks inspektorius Jonas Bronksas, detektyvas kuriam yra paskirta sugauti įžūliausią Švedijos gaują. Jis yra beveik toks pats atkaklus kaip ir Leo, tad padarys viską, kad tik nusikaltėliai atsidurtų už grotų. Jei to dar būtų negana, visko pabaigoje trys broliai žada šantažuoti ir pačią Švedijos policiją, bei taip gauti dar daugiau pinigų.

Stefanas Thunbergas yra ketvirtasis brolis, kurio lūpomis pasakojama istorija. Jo žodžiais, viskas aprašyta šioje knygoje, yra tikra tiesa. Duodamas interviu laikraščiui „The Guardian“ jis apie savo šeimą atsiliepė taip: „Mano broliai siekdami tikslo dažnai ėmėsi smurto. Jie to išmoko iš savo tėvo...“

Romanas „Lokio šokis“ yra reali istorija pasakojanti apie labai neeilinę nusikaltėlių grupuotę. Tai pasakojimas apie tris brolius per dvejus metus įvykdžiusius dešimt įžūlių, puikiai suplanuotų bankų apiplėšimų, bei laikiusius įkaite visą Švedijos valstybę. Tačiau tai taip pat ir istorija apie šeimą, apie brolišką meilę, santykius tarp tėvų ir vaikų, apie šeimos ryšius, vaikiškas traumas ir žmonių lojalumą.

Jeigu Jūs ieškote išties unikalios istorijos savo nuobodžiam savaitgaliui, tada knyga „Lokio šokis“ yra būtent Jums. Ji pasakoja apie priežastis, dėl kurių vaikas tampa nusikaltėliu, apie tai, kaip tėvas praranda sūnų, apie sudėtingus tarpusavio ryšius, bei tą prigimtinį kiekvieno žmogaus troškimą greitai praturtėti. Knyga iškelia tokius klausimus, kaip kad kur slypi blogio šaknys? Ko reikia, kad žmogus taptų nusikaltėliu? Bei kur yra kiekvieno asmens blogiausių troškimų riba? Aš perskaičiau šią knygą ir ji man labai patiko. Ar patiks ir Jums, priklausys nuo to, ar nebijote susitepti rankų ginklų alyva, kvėpuoti per juodą slidininko kaukę, garsiai skaičiuoti kiekvieną prabėgančią sekundę, ar įvykdžius nusikaltimą sprukti pavogtu automobiliu...

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra