Paieška

2018 m. birželio 26 d.

„Masinių bylų karalius“ ~ John Grisham

„Masinių bylų karalius“
(John Grisham, 2005 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Visuomeninio gynėjo tarnyba nėra ta vieta, kur jauni advokatai galėtų įgyti bylų nagrinėjimo įgūdžių. Klėjus Karteris ten užsibuvo per ilgai ir, kaip dauguma jo bendradarbių, svajoja apie geresnį darbą kokioje nors garsioje firmoje. Klėjui tenka ginti vaikiną, kuris kaltinamas gatvėje atsitiktinai nušovęs žmogų. Iš pradžių jis mano, jog tai dar viena beprasmiška žmogžudystė, kokių Vašingtone būna kas savaitę.

Aiškindamasis kliento aplinką, Klėjus netikėtai užčiuopia slapto, neįtikėtinai siaubingo sumanymo pėdsakus. Staiga jis atsiduria sudėtingos bylos prieš vieną iš didžiausių pasaulyje farmacinių kompanijų centre. Susitarus be teismo, jo laukia didžiulis atlygis, kuris visiškai pakeis Klėjaus gyvenimą, ir vos ne pernakt jis taps naujuoju bylų karaliumi...

Valstybinis gynėjas yra nuobodus ir blogai apmokamas darbas, kurį privalo pereiti beveik kiekvienas būsimas teisininkas. Darbas, kuris nekelia jokio pasitenkinimo ir mūsų herojui Dž. Klėjui Karteriui II... Tačiau vieną dieną jis apsiima ginti Tekilą Vatsoną, juodaodį vaikiną, be priežasties nužudžiusį visiškai nekaltą žmogų. Jis supranta, kad ši byla yra jo išsigelbėjimas, bei būsimų didelių turtų ir geresnės karjeros šaltinis. Tereikia vieno – nepabijoti surizikuoti ir eiti va-bank...

Na o daugiau knygos detalių aš esu linkęs Jums neatskleisti. Pasakysiu tik tai, kad šį kartą rašytojas Džonas Grišemas savo knygos herojumi padarys Visuomenės gynėjų tarnybos advokatą Dž. Klėjų Karterį II. Jis mums parodys iš kokio molio yra drėbti šios įstaigos gynėjai, papasakos kas tai per žmonės ir kokie yra pagrindiniai jų siekiai.

Štai kai kurie VGT advokatai gina neturtinguosius bei engiamuosius ir kitokios karjeros net netrokšta. Nors uždarbis čia yra menkas ir ištekliai skurdūs, jiems patinka šis atskiras, nepriklausomas ir pasitenkinimą ginant bedalius teikiantis darbas. Kiti visuomenės gynėjai neabejojo, kad čia dirba laikinai, vien tam, kad įgytų praktinių įgūdžių, kurių reikės kur kas daugiau perspektyvų teikiančioje karjeroje. „Pradėk nuo sunkiausio, nebijok susitepti rankų, pamatyk ir daryk tai, apie ką joks didelės firmos partneris nė nenutuokia, – ir vieną dieną už pastangas tau bus atlyginta“. Šie advokatai tikėjo, kad dirbdami čia jie įgis didžiulę teismų patirtį, susipažins su daugeliu teisėjų, tarnautojų ir policininkų, išmoks susidoroti su sunkiu darbu, pelnys įgūdžių ginti net ir sunkiausius klientus.

Ponas Grišemas nepamirš nupiešti ir šių gynėjų kabinetų, kurie bus labai maži, vargani ir kartais net padalyti keliems žmonėms iš karto, parodys su kokiomis bylomis daugiausia dirba VGT advokatai, kokiomis savybėmis jie pasižymi, bei kokius savo gebėjimus jie naudoja dažniausiai.

Visgi romanas netaps kažkokiu nuobodžiu veikalu apie visuomenės gynėjus, o bus istorija su išties įdomiu ir netikėtu „kabliuku“. Juk kaltinamasis Tekila Vatsonas bus ką tik išėjęs iš reabilitacijos namų „Išsigelbėjimo stovykla“, kur buvo gydomas nuo narkotikų priklausomybės. Jo paties žodžiais, jis bus palikęs centrą tik tam, kad „ką nors nužudytų“. Vienas ves prie kito, atsiras dar vienas panašus atvejis, vėliau dar vienas, kol paaiškės, kad čia esama daug didesnio sąmokslo!

„Masinių bylų karalius“, tai romanas apie jauną visuomenės gynėją, per vieną dieną tapusį ypač svarbiu asmeniu. Čia jam tenka dalia apsispręsti, ar priimti farmacijos kompanijos pasiūlymą susitarti be teismo ir susikrauti didžiulius turtus, ar toliau dirbti darbe, kurio jis visiškai nekenčia. Tai taip pat romanas apie farmacines kompanijas, kurios leidžia brangius vaistus dažnai net nepatikrinusios, ar jie išties veiksmingi. Tokioms bendrovėms žmogaus sveikata ir gyvybė tėra vieneto ir nulių kombinacija jų banko sąskaitoje. Rašytojas taip pat daug kalbės apie kolektyvinių ieškinių sistemą ir kaip ji veikia tokioje šalyje kaip Amerika. Galiausiai mes būsime supažindinti su masinių bylų advokatais, bei pagrindiniais šios profesijos privalumais ir trūkumais.

Jeigu Jūs ieškote kažko išties unikalaus ir nekasdieniško, su ryškiu teisinės sistemos prieskoniu, tada romanas „Masinių bylų karalius“ yra būtent Jums. Aš jį perskaičiau ir jis man labai patiko.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra