Paieška

2018 m. vasario 1 d.

„Tell Me Your Dreams“ ~ Sidney Sheldon

„Tell Me Your Dreams“
(Sidney Sheldon, 1999 m.). Knygos įvertinimas: ⭐2/5.

Computer whiz Ashley Patterson is convinced she is being stalked. Coworker Toni Prescott has a penchant for Internet dating and little time for anyone else. And Alette Peters prefers quiet weekends in the arms of a beefcake artist. They know virtually nothing about each other – until the three women are linked by a murder investigation that will lead to one of the most bizarre trials of the century.

Yra knygų, kurias perskaitęs tu neturi ką pasakyti. O yra knygų, kurias perskaitęs tu nenori išvis nieko sakyti. Ir tai yra ne dėl to, kad jos neįdomios ar kažkokios banalios, o dėl to, kad jos tokios unikalios, kad tau paprasčiausiai nesinori atskleisti jų siužeto kitiems. Naujausia mano perskaityta Sidnio Šeldono knyga, būtent tokia ir yra. Ji yra tiek neįprasta, kad apie ją reikia šnabždėtis, visai kaip apie kokį močiutės pyrago receptą, ar niekur kitur neskelbtą išpardavimą. Nepatikėsite, bet tai ne romantinė melodrama, ir net ne eilinė mega „muilo“ opera. Ne! O... pasiruoškite... psichologinis detektyvas ! Na o sujungus žmogaus psichologiją ir žmogžudystę, mes gausime mano mėgstamiausią derinį, medžiagą, kuri šluoja viską savo kelyje visai kaip koks dinamitas.

Tai koks gi šios knygos siužetas? – paklausite Jūs, o jis bus išties nepaprastas. Romane kalbama apie žudiką keliantį siaubą net visko mačiusiems detektyvams... Jo kruvini veiksmai yra beprotiški, tačiau įvykdyti taip rafinuotai, kad liudija apie išties sumanų protą... Eidama žudiko pėdomis, policija padaro šokiruojančią išvadą: žudikas yra moteris. Netrukus atsiranda ir trys įtariamosios: elegantiško grožio Ešlė, neklaužada Toni ir švelni bei moteriška Alet. Kuri iš jų yra tikroji žudikė? – bus klausimas kuris ilgai neduos Jums užmigti naktimis.

Ir visgi kas čia tokios įdomaus bei neįprasto? – pasidomėsite Jūs, o atsakymas bus išties neeilinis. Visgi prieš atskleisdamas jo turinį turiu pasakyti, kad daugeliui jis sugadins visą netikėtumą, tad visi mėgstantys siurprizus knygose, paprasčiausiai nustokite skaityti šią apžvalgą iškart po šios pastraipos pabaigos.

Visas įdomumas yra tame, kad visos šios trys moterys gyvena viename asmenyje. Taip, taip, Jūs mane išgirdote teisingai, kadangi pagrindinė knygos veikėja kenčia nuo asmenybės susidvejinimo. Tiksliau gal net reikėtų sakyti susitrejinimo, nes jų čia yra net trys. Taigi žudikas čia bus tarsi ir žinomas, tačiau tuo pat metu ir ne.

Skaitydami romaną mes pamatysime, kaip kiekviena iš moterų susipažins su įdomiu ir simpatišku vyru, tačiau vėliau šis bus nužudytas paslaptingo bei nežinomo nusikaltėlio rankomis. Nors policija gan greitai nustato kas yra kaltininkas, tačiau vis tiek užtrunka, kol identifikuoja tikrąjį nusikaltėlį. Skamba paradoksaliai, tačiau tokia jau ši knyga yra.

Kas kaltas dėl kelių vyrų nužudymo ir išniekinimo? Darboholikė Ešlė Paterson, atsargi reklamos ir kompiuterinės grafikos ekspertė? Toni Prekot – anglė, savo vienatvę bandanti praskaidrinti internete ir pokalbių svetainėse? Ar Alet Pėters, kukli italų kilmės menininkė dirbanti „Global Computer Graphics“ korporacijoje?

Nors romanas nėra labai realistiškas, o ir ta trigubos asmenybės tema nėra atskleista labai išsamiai, visgi turiu pripažinti, kad knyga buvo išties unikali. Nežinau kaip Jūs, bet aš kažką panašaus buvau matęs tiktai kine.

Teko skaityti, kad rašydamas šį kūrinį rašytojas rėmėsi tikromis istorijomis ir nutikimais, na o tai eilinį kartą patvirtina, kad žmogaus protas yra išties unikalus ir net labai paslaptingas „mechanizmas“. Jeigu sergate depresija arba nuotaikų kaita, manau, turėtumėte dėkoti Dievui, kad neturite asmenybės sutrikimų ar bent jau šizofrenijos. Juk tai apie ką įdomu skaityti knygose, visai nėra malonu pamatyti realiame gyvenime.

Skaitydami knygą mes seksime trijų moterų kasdienybę, pamatysime jų suėmimą, praeisime psichiatro ekspertizę ir netgi sudalyvausime skandalingame teisminiame procese. Nors pats teisminis procesas man pasirodė silpniausia ir absurdiškiausia kūrinio vieta, visgi buvo įdomu sužinoti kaip jis baigsis.

Romanas „Atskleisk man savo sapnus“ bus išties neeilinis kūrinys, pasakojimas parašytas lengva ir greita Sidnio Šeldono ranka. Jį rašydamas rašytojas nepabūgo atkreipti dėmesį į aktualias psichologines keistenybes, bei neužmiršo parodyti jų keliamų pavojų.

Ir visgi po kūrinio perskaitymo nusprendžiau, kad knyga verta tik dviejų balų iš penkių. Nors ji ir yra labai unikali, tačiau tuo pat metu nuspėjama bei labai monotoniška. Netgi sakyčiau kiek nuobodoka, jei sulygintume ją su kitais autoriaus darbais.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra