Paieška

2017 m. spalio 22 d.

„Trigger Mortis“ ~ Anthony Horowitz

„Trigger Mortis“
(Anthony Horowitz, 2015 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

James Bond is back where he belongs.

Anthony Horowitz’s new novel is a thrilling tour de force, sure to delight fans of the original 007 novels and new readers alike. It also features previously unseen material written by Bond’s creator, Ian Fleming.

The story begins in the lethal world of Grand Prix and an attempt by the Russians to sabotage a race at Nürburgring, the most dangerous track in Europe. Bond is in the driving seat but events swiftly take an unexpected turn, pitching him into an entirely different race with implications that could change the world.

Anthony Horowitz recreates the golden age of Bond, packed with speed, danger, strong women and fiendish villains, in this brilliantly authentic adventure.

1957-ieji metai. Džeimsas Bondas ką tik sužlugdė Aureko Goldfingerio planus pasisavinant Fort Nokse saugomą auksą. Tame jam labai pagelbėjo gražuolė Pusi Galore, kuri slapstydamasi nuo Amerikos agentų dabar kartu su Džeimsu Bondu gyvena jo bute Londone. Tuo metu SSRS ir Vakarai kovoja dėl technologinio pranašumo... o SMERSH’as, žinoma, atsiduria netoliese.

Sovietų kontržvalgybos agentūra planuoja sabotuoti Grand Prix lenktynes vienoje pavojingiausių Europos trasų. Džeimsui Bondui tenka sėsti už lenktyninio automobilio vairo ir net imtis apgaulingų veiksmų, kai jis netikėtai pastebi slaptą susitikimą tarp SMERSH’o ir žiauraus Korėjos milijonieriaus Sino Džei-Siongo. Netrukus agentas 007 atsiduria kiek kitokiose lenktynėse, lenktynėse kurių pralaimėjimas galėtų parklupdyti Vakarus ant kelių.

Pasirodo Korėjos karo našlaitis tam turi asmeninių priežasčių. Jis ketina padėti SMERSH’ui ryžtingai užbaigti Vakarų ir Rytų karą dėl dominavimo kosmose. Kartu su amerikiečių agento pagalba Džeimsas Bondas atskleidžia painų sąmokslą, kuris jį nukreipia jį į Niujorką. Čia Džeimsui tenka kovoti su laiku, mat šalies likimą nulemti kėsinasi kelios atgaline eiga skaičiuojamos sekundės...

Taigi anglų rašytojas Anthony Horowitz dar kartą sugražins mums mūsų pamėgtus veikėjus: Džeimsą Bondą, Pusi Galore, M, mis Moneipeni ir kitus. Jis pabandys prisotinti mūsų gyvenimus dideliu greičiu, benzino garų aromatu, automobilių variklių riaumojimu, azartu, pavojumi, stipriomis moterimis ir velniškai pavojingu piktadariu. „Likvidacinis mygtukas“ (Trigger Mortis) taip pat bus pirmasis Džeimso Bondo romanas, kuriame mes atrasime įkomponuotą niekur anksčiau neskelbtą Jano Flemingo kūrybinę medžiagą. Ir jei manote, kad to neužteks prisivilioti nusivylusius Džeimso Bondo ir rašytojo Jano Flemingo fanus, labai klystate. Juk ne veltui knygos įvertinimas įvairiuose portaluose svyruoja nuo 3,74 iki 4 balų penkių balų skalėje. Aš taip pat paremsiu šį anglų rašytojo bandymą, kuris man pasirodė išties vertas dėmesio. Kas galėjo patikėti, kad šnipinėjimo romanų paaugliams ir Šerloko Holmso plunksnos tęsėjas padarys kažką tokio neįprasto ir tai sulauks tokio pasisekimo. O tą pasisekimą lėmė net kelios priežastys.

Visų pirma rašytojas pripildė knygą įvairiomis nuorodomis į originaliuosius Jano Flemingo romanus, tačiau tą padarė labai sumaniai, neįkyrėdamas skaitytojui ir nekeldamas jausmo, kad tai daroma iš reikalo. Visa tai kėlė jausmą, kad jūs skaitote kažką pažįstamą, kažką savą, bet kartu ir kažką originalaus. Tuo metu pati knygos formulė nepasikeitė – pagrindinis agento 007 tikslas yra įveikti blogiuką ir išgelbėti pasaulį. Čia jam eilinį kartą tenka išaiškinti grandiozinio piktadario planą ir, žinoma, įveikti jam metamus iššūkius. Savo misijos metu jis patirs daug pavojų, važinėsis greitais automobiliais, mėgausis skaniu maistu ir gėrimais, lankysis prabangiame vakarėlyje ir pan.

Knygoje mes taip pat atrasime net kelias gražias ir itin stiprias moteris. Viena iš jų buvo netgi labai svarbi Džeimso Bondo misijos metu, be kurios jis, galbūt, net būtų sužlugdęs užduotį, o gal net būtų išvis žuvęs. Taip taip, aš kalbu apie Džeopardę Lein. Pastaroji iš pradžių vaizduojama labai nerangi ir net maišo Džeimsui, tačiau vėliau tampa lygiaverte partnere ir pagalbininke. Šis knygos akcentas man labai patiko, nepaisant to fakto, kad jis yra pasiskolintas labiau iš filmų apie Džeimsą Bondą, nei iš originalių romanų.

Knygoje taip pat bus keletas šiuolaikiško pasaulio akcentų, kurie daugeliui gal ir patiks, tačiau mane šiek tiek supykdė. Aš kalbu apie toleranciją homoseksualumui, kuris, mano nuomone, visai nederėjo prie penkiasdešimtųjų laikotarpio, ir tokių elementų, kaip kad Bondo suvokimas, kad cigaretės anksčiau ar vėliau jį tikrai pribaigs. Juk jei XXI a. yra nebemadinga rūkyti, o jų žala yra įrodyta moksliškai, dar nereiškia, kad taip buvo ir penkiasdešimtaisiais. Manau, šioje vietoje rašytojas leido sau kiek per daug, juk visgi jis bando pamėgdžioti Jano Flemingo stilių ir rašo pratęsimą, o ne kuria atskirą romaną vykstantį šiomis dienomis.

Grįžtant prie romano siužeto, norėtųsi atkreipti dėmesį į tai, kad čia mes atrasime ir vokišką pilį, kurioje yra įsikūręs pagrindinis knygos piktadarys. Juk visgi knygą rašo anglas, tad neatrasti kažko panašaus į anglišką dvarą, būtų tiesiog nuodėmė. Pilis vaizduojama labai sena, apsupta ežero, su dideliais paveikslais ir pakeliamomis grotomis.

Beje, pats Bondas knygoje vaizduojamas labai žmogiškas, todėl net turėdamas galimybę žudyti, jis ne kartą pasigaili savo priešininkų. Tai man labai priminė originalius serijos romanus, kai agentas 007 žudydavo tik iš reikalo, o ne vien tik dėl to, kad turi licenciją žudyti. Net ir taip vadinamų „gadžetų“ (prietaisų) iš „Q“ skyriaus jis beveik neturės, todėl misijos metu naudosis daugiausia savo rankomis, pistoletu ir peiliu. Kodėl būtent tokį Džeimsą Bondą nusprendė pavaizduoti rašytojas nustatyti yra išties sunku, juk jaunesni skaitytojai yra tiesiog pamišę dėl visų tų slaptų šnipinėjimo prietaisų.

Romane yra daug šaunių scenų, tarp kurių: Bondo dalyvavimas Grand Prix lenktynėse, susišaudymas viešbutyje, jo sulaikymas sandėlyje, Chanafudos žaidimas, bandymas pasivyti Sino traukinį ir pan.

Apibendrinant galima pasakyti, kad šis rašytojo romanas yra išties neblogas. Jis turi ne tik daug autentiškų, bet ir daug originalių dalykų. Jis turėtų patikti ir visiems naujiems Bondianos mėgėjams, ir visiems tikriems šios serijos fanams. Visgi įvertinti šios serijos sėkmę mums, lietuviams, yra labai sunku, juk jos knygų lietuviškai mes turime išties labai mažai. Gaila, kad mūsų leidyklos užmiršta šnipinėjimo klasiką ir geriau leidžia pinigus paikų meilės romanų ar kitos šiuolaikinės beletristikos vertimams.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra