Paieška

2017 m. spalio 2 d.

„Kainas ir Abelis“ ~ Jeffrey Archer

„Kainas ir Abelis“
(Jeffrey Archer, 2017 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Nuošalioje Slanimo pamiškėje ir prašmatnioje Masačusetso ligoninėje tą pačią 1906-ųjų dieną gimę berniukai neturi nieko bendra. Vienas bedalis pavainikis, atliekama burna medžioklio trobelėje, antras – garbingos ir turtingos Bostono bankininkų dinastijos paveldėtojas.

Įnoringas likimas kelis sykius perkryžiuoja Viljamo Kaino ir Abelio Rosnovskio gyvenimo kelius ir įžiebia šešis dešimtmečius trukusią neapykantą. Abu vyrai nieko nepamiršta ir niekada neatleidžia. Per karą, krizes, pakilimus ir triumfo akimirkas Kainas su Abeliu siekia pergalės, kuri skirta tik vienam iš jų.

Lieka tik klausimas, kada pasikartos Pradžios knygos istorija...

„Kainas ir Abelis“ yra pirmoji trilogijos knyga, pasakojanti apie dviejų vyrų tarpusavio nesutarimus ir karą. Tai yra jau antrasis rašytojo romanas lietuvių kalba, kuriame mes atrandame sąsajų su senesniais literatūriniais kūriniais. Anksčiau mes turėjome galimybę susipažinti su naujojo Montekristo istorija, dabar gi esame viliojami Kaino ir Abelio, bei Romeo ir Džuljetos istorijos panašumais.

Naujoji Kaino ir Abelio istorija, nukels mus į 1906 metų balandžio 18 dieną, kuomet pasaulį išvydo du maži berniukai. Vienas gimė klestinčioje ir turtingoje šeimoje, kitas – kupinoje vargo. Abu vaikai augo skirtingose žemyno pusėse – vienas apsuptas prabangos, prestižinės mokyklos ir knygų apie istoriją, kitas – apsuptyje karo, vergovės ir istorijos, kurios dalimi pats buvo. Viljamas Lovelas Kainas, Bostono bankininkų šeimos atstovas, ir Abelis Rosnovskis, neturtingas lenkų imigrantas. Vienas yra auksas, kitas – geležis. Kainas yra pagrindinis Rosnovskio priešininkas, mat įkūnija viską, ko jis nekenčia, kai tuo metu Kainui Abelis tampa įtarimų ir nesutarimų šaltiniu. Abu vyrai žino, kad jų ilgoje ir negailestingoje kovoje bus tik vienas nugalėtojas ir tik vienas pralaimėtojas. Na o kuris bus kuris, išaiškins tik laikas ir likimas...

Taigi kaip jau supratote iš knygos aprašymo, čia mes atrasime gan standartinę Džefrio Arčerio knygų formulę – dviejų priešininkų kovą. Tuo per daug nereikėtų stebėtis, juk panašų siužetą mes jau esame sutikę mūsų pamėgtose Kliftonų kronikų knygose. Nereikėtų stebėtis ir tuo, kad čia mes atrasime stiprią dviejų bičiulių draugystę, įkalinimą kalėjime, mokymąsi internate, krūvą bankinių dalykų, karo negandas, netikusias vedybas, darbą restorane ir pan.

Ir nors čia yra daug dalykų dėl kurių nereikėtų per daug stebėtis, visgi pati istorija yra išties stebinanti. Tai dviejų skirtingai augusių žmonių istorija, papasakota lengva Džefrio Arčerio ranka. Buvo išties įdomu skaityti, kaip gimė ir augo šie du berniukai, bei kaip skyrėsi jų gyvenimas nuo pat pirmųjų jų gyvenimo dienų. Štai vienas buvo surastas miške ir augo skurdžioje devynių šeimos narių šeimoje, kai kitas gimė prestižinėje ligoninėje su auklėm bei kitu namuose esančiu personalu. Vieno laukė nedidelės krikštynos ir antis puotai, kai kitas buvo pakrikštytas prabangioje katedroje apsuptas visiems tiems, kam pridera, ir keletui tų, kuriems nepridera. Vienas pasigaudavo visus užkratus, sirgo visomis ligomis, kuriomis perserga augantys vaikai, kai kitas augo greitai ir nekėlė rūpesčių. Kol vienas stebėjo, kaip jo seserį negyvai išprievartauja kareivių pulkas, kitas investavo pinigus į akcijas ir žėrėsi nemažas palūkanas iš banko.

Nors šių palyginimų tiek daug, kad tam reikėtų atskiros apžvalgos, visgi aš knygą skaičiau ne dėl to. Aš norėjau atrasti tą nenuspėjamai dėstomą siužetą, kuriuo ir garsėja rašytojas Džefris Arčeris. Ir galiu drąsiai pasakyti, kad visa tai bus ir čia. Čia mes atrasime ir Europą apėmusį karą, ir laivo katastrofą, ir netikėtą turto paveldėjimą, ir pabėgimą iš lagerio, ir emigraciją į Ameriką ir dar daug visko kito. Na o įdomiausia yra tai, kad ši knyga, tai, galima sakyti, mūsų mylimos Kliftonų kronikos, tik sutalpintos į tris knygas. Netgi, galima sakyti, į vieną knygą, mat antroje ir trečioje knygose jau kalbama apie veikėjų vaikus bei anūkus. Dėl šios priežasties veiksmas čia rutuliojasi daug greičiau, o ir knygos yra žymiai storesnės.

Skaitydamas šią knygą aš ne kartą buvau sujaudintas iki širdies gelmių, ne kartą džiaugiausi veikėjų sėkmėmis, ar liūdėjau dėl juos užklupusių negandų. Na o geriausias šios knygos privalumas yra tas, kad ji dar ir moralą turi. Kol visi bėga paskui turtus ir šlovę, tikroji laimė slypi mažuose dalykuose – mūsų šeimos narių šypsenose, draugų akyse, ar mus supančioje aplinkoje. Nesipykime dėl niekų, net jai priežastys mums kartais atrodo ir labai didelės. Juk kerštas nors ir saldus, tačiau nesuteikia triumfo jausmo, o tampa tik dar didesnių nesėkmių priežastimi...

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra