Paieška

2017 m. liepos 5 d.

„The Mysterious Mansion (Arsène Lupin Centennial Edition)“ ~ Maurice Leblanc

„The Mysterious Mansion (Arsène Lupin Centennial Edition)“
(Maurice Leblanc, 2014 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

In this first novel of the Arsène Lupin Centennial Edition, bringing you improved and modernised translations of all the stories of the likeable bandit that have fascinated generations of Europeans, many of which have never been available in English, the Gentleman-Burglar, under the guise of sailor Jean d’Enneris, sets out to solve a series of mysterious kidnappings and thefts revolving around a Parisian mansion loaded with history. Acting as the wayward partner of police brigadier Béchoux, Lupin seeks to retrieve diamonds stolen from jovial jewel magnate Van Houben, and is confronted by an age-old menace closing in on Arlette, the pretty actress who won his heart.

„The Mysterious Mansion“ arba liet. „Paslaptingas dvaras“ yra dar vienas Arseno Liupeno nuotykis, parašytas paties Moriso Leblano ir pasirodęs knygos forma 1929 metais. Jo istorija sukasi apie kelias vienos šeimos kartas persekiojantį prakeiksmą, kuris pasireiškia paslaptingais nusikaltimais ir po to sekančiomis savižudybėmis.

Po įspūdingos vagystės Paryžiaus operoje ir aktorės Režinos Aubri pagrobimo, turtingas deimantų magnatas Van Beinas neturi kito pasirinkimo, kaip tik pasinaudoti džentelmeno-būriuotojo Žano de Enerio (Arseno Liupeno) paslaugomis, bei pagalba. Prie jo netrukus prisijungia ir brigadininkas Bešu, mums jau pažįstamas iš knygos „Arsenas Liupenas ir „Barnetas ir ko“ detektyvų agentūra“. Po antrojo nusikaltimo, kuriuo metu pagrobiama Arletė Mezoli, tanki paslapties uždanga tampa dar tirštesnė. Netrukus nusikaltimo tyrimas atveda mūsų herojus į grafo Milamaro dvarą, kur Žanas de Eneris atskleidžia gilią dviejų šeimų neapykantos ir nesutarimų istoriją.

Taigi perskaičiau dar vieną Arseno Liupeno istoriją šį kartą esančią penkioliktu numeriu mano vagies-džentelmeno knygų sąraše. Nors kai kurie knygos skaitytojai ir kritikai šį kūrinį vertina kaip vieną silpnesnių rašytojo darbų, man jis pasirodė visai neblogas. Jo centre atsiduria ne žmogžudystė, kaip daugumos detektyvinių istorijų, bet deimantų pagrobimas ir su tuo susijusios paslaptys. Romanas man pasirodė labai nuotaikingas, pilnas nelauktų nutikimų, bei mistikos. Iš tikrųjų perskaitęs apie trečdalį knygos buvau tiek įtrauktas, kad negalėjau padėti jos į šalį ir nepaisant skurdžių mano anglų kalbos žinių įveikiu ją per tris atostogų dienas. Nežinau kodėl, bet pats pasakojimas man labai priminė Pjero Suvestro ir Marselio Aleno darbus. Ne tiek dėl kažkokio didelio piktadario pasirodymo knygoje, kiek dėl pasakojimo manieros. Čia vyksta daug neaiškių, tarsi tarpusavyje nesisiejančių nutikimų, kurie susijungia tik romano pabaigoje ir sugula į vieną grandiozinį nusikaltimą. Kaip paaiškėja vėliau, visa paslaptis slėpėsi kelis dešimtmečius menančioje išdavystėje.

Nors romane yra apie dešimt knygos veikėjų, visi jie buvo be galo svarbūs ir reikšmingi. Arsenas Liupenas čia yra dėmesio centre, o ne pasirodo tik knygos pabaigoje, kaip kai kuriuose kūriniuose, kas darė šį kūrinį dar įspūdingesniu. Jis čia be galo tvirtas, stiprus, drąsus, bei sumanus. Jo energija trykšta per kraštus, užkrėsdama stiprybe ir kitus romano veikėjus. Viskas galiausiai baigiasi tuo, kad vagis-džentelmenas kaip visad išeina laimėtojas, pasisavinęs deimantus ir gražios merginos širdį. Daugelis iš Jūsų pasakysite, kad jis yra tikras mergišius, mat vos ne kiekvienoje knygoje veda po skirtingą moterį, bet kaip yra pasakęs pats Liupenas, per savo gyvenimą jis nugyveno ne vieno žmogaus likimą. Jis buvo ir Raulis d’Andrezi, ir kunigaikštis Reninas, ir Don Aloyzas Perenna, ir Žanas de Eneris, ir baronas de Limezi, ir pan. Ir kiekvienas iš šių veikėjų buvo skirtingo charakterio, skirtingo temperamento, turėjo skirtingus troškimus ir užgaidas. Tad nenuostabu kad ir moteris jis mylėjo skirtingai ir su vis kitokiu užsidegimu...

Lauksiu tolimesnių leidyklos „The Koch & Co Agency“ šimtmečio leidimų, galbūt netrukus sulauksime ir kitų, dar neverstų Arseno Liupeno istorijų. Labai norėčiau sulaukti knygos „The Damsel With Green Eyes“, „The Billions Of Arsene Lupin“ ir „The Last Love of Arsene Lupin“ vertimų.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra