Paieška

2017 m. liepos 4 d.

„Carte Blanche“ ~ Jeffery Deaver

„Carte Blanche“
(Jeffery Deaver, 2011 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

James Bond, in his early thirties and already a veteran of the Afghan war, has been recruited to a new organization. Conceived in the post-9/11 world, it operates independent of MI5, MI6 and the Ministry of Defense, its very existence deniable. Its aim: To protect the Realm, by any means necessary.

A Night Action alert calls James Bond away from dinner with a beautiful woman. Headquarters has decrypted an electronic whisper about an attack scheduled for later in the week: Casualties estimated in the thousands, British interests adversely affected.

And Agent 007 has been given carte blanche to do whatever it takes to fulfill his mission...

Jeigu apžvelgdamas paskutinę mano skaitytą Džeimso Bondo serijos knygą aš sakiau, kad ši serija galutinai išsigimė, tai romanas „Kart Blanšas“ (Carte Blanche) buvo tas taip reikalingas gaivaus vėjo gūsis, prikėlęs bondianą antram gyvenimui.
„Džeimsas Bondas. Garsiausias šnipas pasaulyje. Legendinis Jano Flemingo knygų herojus, padėjęs pagrindą populiariai kino serijai, jau beveik penkiasdešimt metų besinaudojančiai sėkme visame pasaulyje.

2010 metais Jano Flemingo fondas nusprendė užsakyti dar vieną legendinį agento 007 nuotykį. Tam jie pasirinko rašytoją Džefrisą Diverį, autorių parašiusį 26 pasaulinius bestselerius, kurių pardavimai visame pasaulyje viršijo 20 milijonų egzempliorių.

Prieš Jus – metų blokbasteris! Džeimsas Bondas grįžta! Ir šį kartą jis atsidurs Dubajuje ir Pietų Afrikos Respublikoje... Milijonai Džeimso Bondo gerbėjų laukia užgniaužę kvapą: kokie gi nuotykiai laukia agento 007 šį kartą?“

Kaip matote iš mano anksčiau parašyto aprašymo, jis yra gan skurdus ir trumpas, tačiau aš jo nedetalizavau sąmoningai, mat norėjau palikti kuo didesnę intrigą kiekvienam būsimam romano skaitytojui. Knygos esmė yra ta, kad Didžiosios Britanijos slaptosios tarnybos perima užšifruotą pranešimą, kuriame nurodoma būsimo teroro akto data ir žūsiančių žmonių skaičius. Kad užkirstų tam kelią, Slaptoji tarnyba išsiunčia agentą 007 į dar vieną pavojingą misiją, suteikę jam taip vadinamą „Kart Blanšą“, leidimą veikti savo nuožiūra. Jis ne tik, kad turės išaiškinti visa ko kaltininką, bet ir būsimų įvykių vietą. Tai ir tampa pagrindiniu knygos varikliu, kurio atomazga mus pasiekia tiktai paskutiniuose kūrinio puslapiuose.

Romano veiksmas mus nukels į šių dienų pasaulį, pasaulį kurio mes neįsivaizduotume be tokių dalykų kaip iPhone’as, be tokių mūsų gyvenimo pagalbininkų, kaip nešiojamieji kompiuteriai, akių rainelių ir pirštų antspaudų skaitytuvai, be tokių garsenybių kaip Leonardas Dikaprijas, Metas Deimonas ar Ridlis Skotas, be tokių laidų kaip „Aukščiausia pavara“ ar pan. Nors aš prioritetą teikiu šešiasdešimtųjų Bondui, visgi turiu pripažinti, kad knygos rašytojas Džefrisas Diveris pasidarbavo iš peties. Autorius į savo kūrinį patalpino visus šių dienų pasaulio technologinius laimėjimus, tačiau neperlenkė lazdos ir neperpildė knygos išgalvotomis technologijomis, kaip nematomas automobilis, ar visa griaunantis kosminio palydovo spindulys.

Kūrinys, mano nuomone, gavosi daug brandesnis, daug gilesnis, daug tikroviškesnis. Bondas čia žymiai žemiškesnis, vykdydamas misiją jis jaudinasi dėl savo kolegų likimo, yra tikras džentelmenas ir net romantikas. Kai viena knygos veikėjų prasitaria, kad ji kartu su Bondu galėtų būti puiki pora, agentas 007 neprieštarauja ir net pradeda galvoti apie bendrą jų ateitį. Beje, rašytojas į knygą patalpino ir tam tikrą šalutinę liniją, kurioje kalbama apie Džeimso Bondo tėvus ir jų galimą ryšį su slaptosiomis žvalgybomis. Į akis krenta ir scena, kurioje Bondas bandydamas ištrūkti iš įkalinimo sandėlyje šauna į prie spynos priklijuotą sprogstamąją medžiagą, bet ši, deja, nesprogsta, kaip būtų įvykę eiliniame veiksmo filme.

Romano veiksmas vyks Belgrade Serbijoje, Dubajuje Jungtiniuose Arabų Emiratuose, bei Keiptaune Pietų Afrikos Respublikoje. Čia mūsų herojus ne tik, kad bandys susekti piktadarius, bet ir ieškos galimų sąjungininkų ir pagalbininkų. Gaila, tačiau gamtos ir miesto aprašymai buvo silpnoji knygos vieta, kėlusi įspūdį, kad rašytojas visiškai nesigaudo aprašomose vietovėse. Romanas vyksta gan egzotiškose šalyse, tačiau skaitydamas apie jas aš jaučiausi lyg skaityčiau apie eilinę Europos valstybę, o ne spalvingas Azijos ar Afrikos šalis. Rašytojas pamiršo elementarius dalykus, kaip kad tarkim tvyrantis karštis lauke, ar kondicionuotas oras viešbučiuose.

Kadangi ši serijos knyga yra tarsi visos serijos „perkrovimas“, taip vadinamas „reboot’as“, nereikėtų stebėtis, kad Džefrisas Diveris į knygą patalpino atsiminimus, kaip Bondas tarnaudamas karinėje žvalgyboje buvo priimtas į specialiųjų operacijų būrį. Čia mes turėsime galimybę netgi išgirsti, kaip būsimasis Bondo viršininkas M bandė užverbuoti Džeimsą dirbti jam. Tarp kito, nepatikėsite, Džeimsas yra Afganistano karo veteranas!

Knygoje mes sutiksime visus jau pamėgtus serijos personažus, taip pat kelis naujus. Visų pirma tai bus pats Džeimsas Bondas, jo viršininkas M, Q skyriaus darbuotojai, Feliksas Leiteris, mis Moneipeni, Ofelija Meidenstoun, Osbornas Smitas, Beka Jordan, Felisitė Viling, blogiukai Severenas Haidas, Neilas Danas ir jų kolegė Džesika Barns. Visi personažai man pasirodė be galo tikroviški, skirtingo charakterio ir temperamento. Tiesa, Severeno Haido, arba kitaip „šiukšlių karaliaus“ personažas manęs neįtikino galutinai, galbūt, dėl to, kad jis buvo tik pėstininkas, dar didesnio ir baisesnio piktadario šachmatų lentoje.

Romano veiksmas vyks savaitės bėgyje, tačiau skaitytojas yra įtraukiamas į beprotiškas lenktynes su laiku, tad susidaro įspūdis, kad viskas trunka daug ilgiau. Taip yra ir dėl veiksmo gausos, bei net kelių veiksmo vietų. Čia bus ir susišaudymų, ir sprogimų, ir sąjungininkų virtimo priešininkais, ir dar daug ko kito. Pasigedau tik lenktynių ir kankinimo scenų, bet gal tai buvo tik į gerą, mat jos būtų perpildžiusios ir taip jau sočią, 82% riebumo knygą.

Man taip pat patiko tas knygos aspektas, kad veiksmas čia vietomis buvo pateikiamas ne vien, kaip nenutrūkstama veiksmo karuselė, bet ir kaip Bondo atsiminimai jau po visų įvykių. Tas labai pakėlė romano prestižą ir darė jį išskirtinesniu.

Labai džiaugiuosi perskaitęs dar vieną nuostabų agento 007 nuotykį ir turiu tik eilinį kartą pasiskųsti, kad mūsų leidyklos neįvertina šių knygos sėkmės užsienyje, bei jų galimo sėkmės Lietuvoje. Bet kaip galima norėti, kad mūsų leidyklos išleistų kitų rašytojų Bondo serijos romanus, jei mes neturime net originaliosios knygų serijos kolekcijos. Apmaudu, bet, galbūt, dar nevėlu viską pakeisti? Ką pasakysit „Alma littera“, „Baltos lankos“, „Tyto alba“, „Jotema“, „Obuolys“ ir kitos leidyklos? Pabandykime viską pakeiti? Juk tai būtų puiki dovana draugui, vaikinui, broliui, vyrui, tėčiui, ar seneliui. O ir Kalėdos jau ne už kalnų...

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra