Paieška

2017 m. birželio 25 d.

„ARSENE LUPIN in The Barnett & Co Detective Agency“ ~ Maurice Leblanc

„ARSENE LUPIN in The Barnett & Co Detective Agency“
(Maurice Leblanc, 2014 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

Coming in the crime/detective category, this is a fresh English translation of the French Arsene Lupin novel, “l’Agence Barnett et Cie” written by Maurice Leblanc in the early twentieth century.

Taigi perskaičiau dar vieną Moriso Leblano knygą, šį kartą esančią 14 numeriu mano Arseno Liupeno knygų sąraše. Daugelis iš karto pasakys, kad mano apžvalga bus neobjektyvi, mat aš esu Liupeno fanas ir negaliu jos tinkamai įvertinti. Tačiau gindamasis pasakysiu, kad visada perskaitęs knygą aš ją lyginu su panašaus turinio kūriniais. Šiuo atveju su karalienės Viktorijos laikotarpio detektyviniais romanais, arba su paties Artūro Konano Doilio apsakymais.

Na bet neaušinsiu burnos veltui ir su dideliu džiaugsmu pranešiu, kad knyga „Arsenas Liupenas ir „Barnetas ir ko“ detektyvų agentūra“, visiškai nenusileidžia geriausioms Šerloko Holmso istorijoms ir net kai kurias jų lenkia. Jei bokso ringe susirungtų Šerlokas Holmsas ir Arsenas Liupenas, jo baigtis būtų sunkiai nuspėjamas. Juk tiek vienas, tiek ir kitas priešininkas pasižymi protu, ištverme, stiprybe, vikrumu ir sumanumu, tad galiausiai laimėtų tas sportininkas, kuris imtų sukčiauti, na o kas yra didesnis sukčius iš jų abiejų, aš Jums leisiu patiems nuspręsti...

Šios knygos turinys mus nukels į seklių agentūros „Barnetas ir ko“ kabinetą, kuriame buvo tik stalas, dvi senos kėdės, plikos sienos ir jokių dokumentų, rodančių įmonės veiklą. Vienintelis daiktas kiek skaidrinęs kabinetą, buvo stalinis telefonas. Įmonės vadovas buvo paslaptingas ilgo palto vyras su monokliu akyje ir cigaru burnoje. Žmogus, išsprendžiantis painiausias bylas, bei grąžinantis „daiktus“ į jų vietą. Jo paslaugos buvo nemokamos, tačiau jis vis tiek pralobdavo, mat išsprendęs eilinį galvosūkį, galiausiai pasišalindavo pasisavinęs tūkstančius frankų kainuojančias brangenybes, ar kitus ne ką mažiau vertingus daiktus. Per savo seklio karjerą įmonės vadovas Džimas Barnetas ne tik, kad suras dingusį vėrinį, išaiškins žmogžudystę, išteisins neteisingai apkaltintą, ras dingusias relikvijas ar pagrobtus pinigus, bet ir atskleis paslaptingą mirtį ir dar paslaptingesnę vagystę.

Knygą kaip jau supratote sudaro aštuoni atskiri apsakymai, kurių pagrindinis herojus, privatus detektyvas Džimas Barnetas (užsimaskavęs Arsenas Liupenas), policijos ar savo klientų prašomas sprendžia painiausius nutikimus ir sudėtingiausius galvosūkius. Visos istorijos yra parašytos labai sumaniai, nestinga humoro ir yra tikra pramoga skaitytojui, mat lavina jo pastabumą, bei veikia kaip tikra proto mankšta ar kofeinas smegenims.

Labai džiaugiuosi, kad nepagailėjau tų kelių eurų ir nusipirkau šią knygą amazon.com svetainėje. Beje, ten pat įsigijau ir kelias kitas Moriso Leblano knygas, kurių apžvalgų laukite ateityje. Džiaugiuosi, kad mano svajonė perskaityti visas Arseno Liupeno knygas nestovi vietoje, o po truputį, lėtai, lėtai eina link tikslo. Gaila, kad tam tenka pasitelkti į pagalbą žodyną ir romanus užsienio kalba. Tačiau kaip kartais sakoma – nėra to blogo, kas neišeitų į gerą.

Nors po kiekvieno Arseno Liupeno romano ar apsakymo aš jaučiuosi visiškai apvogtas, visgi turiu padėkoti Liupenui, kad jis paima tik mano širdį, bet ne piniginę. Rekomenduoju šią knygą visiems detektyvinių apsakymų ir rimtų galvosūkių mėgėjams.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra