Paieška

2017 m. liepos 17 d.

„Klientas“ ~ John Grisham

„Klientas“
(John Grisham, 2007 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Memfio pakraštyje, piktžolėmis užžėlusioje miško laukymėje, vienuolikmetis Markas Svėjus ir jaunesnis jo broliukas dalijasi draudžiamos cigaretės dūmeliu. Ūmai berniukai pamato netoliese sustojant žvilgantį linkolną, kurio vairuotojas... akivaizdžiai rengiasi nusižudyti. Per atsitiktinumą atsidūręs savižudžio advokato Klifordo automobilyje, Markas sužino kraupią ir pavojingą paslaptį: kur užkastas labiausiai šiuo metu JAV teisėsaugos ieškomas negyvėlis, mafiozų auka tapęs senatorius Bojetas. Advokatui pasitraukus iš gyvenimo, didžiąją paslaptį težino du žmonės pasaulyje – pats žudikas ir mažametis berniukas...

Nejučia Markas įstringa tarp žiaurios teisinės sistemos ir nuožmaus žudiko, iš paskutiniųjų siekiančio nuslėpti nusikaltimą. Berniukas supranta, kad išdavęs paslaptį susilauktų nusikaltėlių keršto, bet kaip gležnam vaikui atsilaikyti prieš teisėsaugos spaudimą? Vienintele Marko sąjungininke ir gynėja tampa advokatė Redži Lav. Prokurorai pasirengę laužyti visas taisykles, kad tik priverstų Marką duoti parodymus, o mafija stengsis vaiką nutildyti. Siekdama apginti savo klientą, Redži Lav ryžtasi paskutiniam, žūtbūtiniam lošimui, kuriame galbūt laimės Markui laisvę arba... abu susimokės gyvybe.

Sakykit ką norit, bet Džono Grišemo knygų siužetai yra tiesiog genialūs. Juos galima nusakyti keliais trumpais sakiniais, tačiau jų turinys yra be galo intriguojantis. Priešais paauglio akis nusižudo mafijos advokatas. Prieš mirtį jis pasako berniukui, kur jo klientas Baris Maldanas-Peilis paslėpė nužudyto JAV senatoriaus kūną. Apygardos prokuroro komanda visais įmanomais būdais bando išgauti berniuko išpažintį, o tai mafijai labai nepatinka. Jeigu Markas nekalbės – atsidurs už grotų, jei kalbės – bus nužudytas...

Jeigu manote, kad to neužtenka parašyti gerai knygai, tai labai klystate. Net ir Holivudas čia įžvelgė kažką pelningo ir 1994 metais išleido filmą tuo pačiu pavadinimu, bei 21 epizodo serialą 1995-1996 metais. Na o man nelieka nieko kita, kaip tik tam pritarti ir pasidžiaugti dar vienu nuostabiu rašytojo kūriniu.

Romano veiksmas vyksta Memfyje Tenesio valstijoje ir Naujajame Orleane Luizianos valstijoje. Tenesis, daugiausia pramoninė valstija, garsėjanti savo gamtos grožiu ir Memfiu, džiazo muzikos „sostine“. Tuo metu Luiziana yra valstija pasižyminti žemdirbyste ir gausiais mineraliniais ištekliais. Ji taip pat yra viena iš lyderių žaliavinės naftos ir gamtinių dujų gavyboje. Naujasis Orleanas yra stambus JAV uostas ir didžiausias Luizianos miestas. Jis yra vienas seniausių JAV miestų, įkurtas 1718 m. Čia taip pat gyvena garsus mafijozas Peilis, bei vyksta daug skandalo sukėlęs teismas dėl vieno iš JAV senatorių mirties, kuris būdamas gyvas aršiai gynė šalies gamtą ir jos turtus.

Kalbant apie veikėjus, tai jų čia yra pakankamai nemažai, tačiau pagrindiniai būtų keli. Tai visų pirma Džeromas Klifordas, advokatas gynęs žymiausius Naujojo Orleano nusikaltėlius. Gudrus ir korumpuotas tipas, anaiptol nesibodintis papirkti žmones, kuriuos tik galima papirkti. Jam knygoje skiriamas tik vienas skyrius, tačiau koks įspūdingas. Taip pat Markas Svėjus, vienuolikos metų vaikinukas, jau dvejus metus priešokiais rūkęs. Jo tėvai išsiskyrė prieš penkerius metus, tad Markui buvo pavesta globoti Rikį, jo jaunesnįjį broliuką. Baris Maldanas-Peilis, ryklio odos batus dėvintis vyras, juodų vešlių plaukų mafijozas, turintis „arklio uodegėlę“ ir deimantinį auskarą kairėje ausyje. Bjaurus tipas, pirmą kartą apkaltintas žmogžudyste dar paauglystėje. Rojus Foltringas, federalinis Luizianos Pietų srities prokuroras Naujajame Orleane. Rimtas ir apsukrus vyras vairuojantis prašmatnų miniveną ir pažinojęs nusižudžiusį advokatą dar nuo studijų laikų. Bei advokatė Redži Lav, moteris dirbusi rožinio atspalvio tapetų su neryškių gėlių raštu kontoroje, penkiasdešimt dviejų metų, vidutinio kūno sudėjimo, labai trumpais žilais plaukais, be galo tvarkinga ir atsakinga asmenybė, ištvėrusi skaudžias skyrybas ir dvejus metus psichiatrinėje ligoninėje.

Romanas vyksta kelių savaičių bėgyje, per kurias mes spėsime pamatyti, kaip Markas už dolerį nusisamdys advokatą, kaip jam bus grasinama susidorojimu, kaip jį persekios reporteriai, kaip Foltringo teisininkai ieškos teisinių skylių patraukti jį į baudžiamąją atsakomybę, kaip berniukas atsidurs „kalėjime“, vėliau iš jo pabėgs, ar galiausiai ieškos tiesos mirusio advokato žodžiuose.

Kūrinys teisine prasme yra nepriekaištingas (visgi Džonas Grišemas buvęs advokatas), tačiau siužeto prasme ne visai. Jame daug loginių spragų, ypač kai kalba pasisuka apie kai kuriuos berniuko sprendimus knygoje, kurie man pasirodė visai nelogiški ir neracionalūs. Jei tai galima pateisinti jo amžiumi – jam tik vienuolika metų, tai jo advokatė turėjo elgtis labiau apdairiai ir šaltakraujiškai, bei vadovautis protu, o ne vaiko užgaidomis. Romano pabaiga gan nuspėjama ir kiek per greita, tačiau aš vis tiek manau, kad kūrinys gavosi pakankamai vykęs ir išskirtinis.

Apibendrindamas pasakysiu, kad knyga „Klientas“ yra greito veiksmo kūrinys, su gan įsimintinais veikėjais, įdomiu siužetu, krūva teisinės informacijos, tačiau ne visai iki galo apgalvotu pasakojimu. Jeigu berniukas iš pat pradžių būtų viską išsipasakojęs, tai jis ne tik, kad būtų pasiekęs tokį patį rezultatą, bet ir sutrumpinęs šį kūrinį iki kelių trumpų skyrelių. Kaip bebūtų, nors ir su klaidomis, šis skaitinys yra pakankamai įdomus ir įsimintinas. Ateityje skaitysiu dar ne vieną Grišemo knygą, o mano tikslas yra perskaityti visus autoriaus kūrinius lietuvių kalba.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra