Paieška

2017 m. liepos 24 d.

„Laikyti nekaltu“ ~ Scott Turow

„Laikyti nekaltu“
(Scott Turow, 2004 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Skoto Turou romanas „Laikyti nekaltu“ – sukrečianti psichologinė drama ir kartu intriguojanti detektyvinė istorija. Politikos užkulisių, korupcijos, beatodairiško karjerizmo intrigos čia subtiliai derinamos su giliausiais žmogaus jausmų – meilės ir neapykantos, draugystės ir išdavystės, atjautos ir keršto – slėpiniais. Profesionalaus teisininko pasakojimas pasižymi ne tik geru teisėsaugos sistemų išmanymu, bet ir skvarbiu charakterių psichologijos pažinimu.

Skotas Turovas (Scott Turow) gimė 1949 m. balandžio 12 d. Čikagoje, Ilinojaus valstijoje. 1970 m. baigė Amhersto koledžą, o 1975-1978 m. Harvarde studijavo teisę. Baigęs studijas iki 1985 m. dirbo teismo pirmininko padėjėju Čikagoje. Vėliau užėmė aukštas pareigas įvairiuose komitetuose ir komisijose. Skoto Turovo kūrybinė veikla prasidėjo 1977 m., bet pripažinimo sulaukė tik po dešimtmečio, pasirodžius romanui „Laikyti nekaltu“ (Presumed Innocent), po kurio buvo išleistos ne mažiau garsios knygos „Įrodyti kaltę“ (The Burden of Proof), „Išpažintis“ (Pleading Guilty) ir kt., atnešusios autoriui pasaulinį pripažinimą. Turovo knygos išverstos daugiau kaip į dvidešimt kalbų, o jų parduota per 35 milijonus.

Paskutinįjį praeito amžiaus dešimtmetį JAV plačiai nuskambėjo romanas „Laikyti nekaltu“, sulaukęs ne vieno pakartotino leidimo. Knygos autorius Skotas Turovas, aukštas pareigas užimantis teisininkas, kaip savo kūrybos žaliavą panaudoja jam gerai žinomus teisės praktikos dalykus. Sodria, nevengiančia stiprių žodelyčių kalba kuriama istorija žmogaus, kurį ištinka baisiausias košmaras, koks tik gali būti tikrovėje: apkaltinamas žmogžudyste dėl labai žmogiško, nežaboto, lemtingo potraukio aistringai moteriai, kuri nėra jo žmona. Vaizduojama, kaip ši manija išskrodžia visa, ką jis myli ir brangina, perkainoja jo paties profesinį ir asmeninį gyvenimą. Knyga apnuogina sukrečiamą išdavysčių ir žmogiškųjų aistrų pasaulį, teisėtvarkos sistemos, policijos ir politikos intrigų užkulisius, todėl laikys skaitytoją pakerėtą dar ilgai po stulbinamos atomazgos. Remiantis šia knyga buvo sukurtas filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Harisonas Fordas.

Štai toks yra apsukrus, tačiau mažai ką pasakantis knygos aprašymas, parašytas leidyklos „Jotema“. Aš gi esu paprastas žmogus, rašantis paprastiems žmonėms, tad išdėstysiu viską paprastai ir aiškiai. Knyga kalba apie nužudytą prokuratūros darbuotoją, bei jos nužudymu kaltinamą Rastį Sabičą, vyriausiąjį apygardos prokuroro pavaduotoją. Netrukus teisme susitinka dvi oponentų grupės, viena siekianti apkaltinti Rastį nužudymu, kitą – jį išteisinti. Kiekviena pusė pateikia savo įrodymus ir įkalčius, juk abi jos nori laimėti teismą. Visgi pagrindinis klausimas čia būtų tame, kas gi yra teisus, o kas klysta? Kas yra tikrasis Karolinos žudikas?

Ir nors tiek pačios knygos nugarėlės aprašymas, tiek mano sutrumpintas aprašymas yra labai intriguojantis, pagrindinis klausimas visgi būtų ne kuris aprašymas geresnis, o ar įdomi ir skaitoma ši knyga yra? O va čia ir išlenda yla iš maišo. Knyga yra tikrai labai įdomi, visai kaip ir sako jos aprašymas. Ji yra labai realistiška, detali, įtaigi ir įtikinama, tačiau štai paties Skoto Turovo rašymo stilius yra visa ko bėda. Rašytojas dėsto mintis be galo painiai, knygą išties labai sunku skaityti. Nežinau ar kaltas vertimas, bet lyginant su Džono Grišemo kūriniais, tai romanas „Laikyti nekaltu“ yra tiesiog neskaitomas. Jei Grišemas rašo kiekvienam iš mūsų, tai Turovas tik tiems keliems išrinktiesiems. Ši knyga yra visai kaip Merlino nukaldintas kardas, kurį ištraukti sugebės tik jo verti. Taip ir Jūs turite būti pasirengę ne paprastam skaitymui paplūdimyje, o sudėtingam ir daug prakaito pareikalausiančiam pasakojimui ilgiems vakarams patogiame fotelyje. Tad jei nesate tam pasiruošę, patarčiau mesti viską iš karto.

Čia kalbama apie Karoliną Polhemus, moterį kuri miršta nuo kaukolės lūžio ir po to išsiliejusio kraujo. Ji buvo surišta, dusinta ir prievartauta. Auka buvo nužudyta namie, šalia virtuvės esančioje patalpoje, kurią naudojo kaip svetainę. Nužudytoji kelerius metus prokuratūroje vadovavo vadinamam „Išžaginimų poskyriui“, tad tai kėlė mintį, kad, galbūt, jos žudikas yra vienas iš jos nuteistų žagintojų. Visgi ši prielaida netrukus nustumiama į šalį, kai aptinkami slapti ryšiai sieję nužudytąją ir Rastį Sabičą. Kažką papildomo atskleisti būtų tikra nuodėmė, tad čia aš dedu daugtaškį...

Pasakojimas yra pateikiamas paties Rasčio akimis, kuris yra pagrindinis žmogus ieškantis tiesos, net ir po apkaltinimo žmogžudyste. Skaitydami romaną, mes pamatysime, kaip bus peržiūrimos prieš mirtį moters tirtos bylos, kalbinami mirusiosios giminaičiai, tiriami nusikaltimo vietoje rasti plaušeliai, tikrinami pirštų antspaudai, nagrinėjamos telefono išklotinės ir pan. Knygoje taip pat bus daug politikos, purvo ir „neplautų skalbinių“, juk čia visgi vyks rinkimai į apygardos prokuroro vietą ir net tyrimas dėl kyšininkavimo.

Vienas įdomesnių knygos akcentų yra tas, kad čia mes turime galimybe pažvelgti į nusikaltimą paties kaltinamojo akimis. Kitaip sakant, prokuroro pavaduotojas, visą gyvenimą kaltinęs kitus, pats tampa įstatymų pažeidėju. Čia jam reikės samdytis teisininką, su 25000 dolerių honoraro avansu, vengti reporterių, duoti kraujo mėginius, įleisti policininkus į namus rinkti įkalčius, dalyvauti apklausose ir pan. O svarbiausia, priešininkų pusėje pastebėti savo paties darbo metodus, kaip antai, kad neverta klausti kaltinamojo ar jis kaltas dėl padaryto nusikaltimo, juk kaltinamasis vis tiek retai kada pasako tiesą. Romanas taip pat parodo teisinės sistemos minusus, pavyzdžiui, kad kartais teisme laimi geriausiai pasiruošę, tačiau nebūtinai teisūs.

„Laikyti nekaltu“ yra laikomas vienu labiausiai įtikinamų ir įtemptų romanų per pastaruosius kelis dešimtmečius. Jis pasakoja apie pernelyg žmogišką žmogų, apie jo mirtiną trauką moteriai ir apie tai, ką toks žmogus yra pasiryžęs pastatyti ant kortos. Tai knyga apie mirtį, išdavystę ir apie paslėptas žmogaus širdies gelmes. Ji užhipnotizuos Jus ilgam ir neleis užmigti tol, kol nepasieksite sukrečiančios ir netikėtos jos atomazgos. Jei mėgstate „sunkius“, daugiasluoksnius ir sudėtingus kūrinius, tai šis yra kaip tik toks.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra