Paieška

2017 m. sausio 17 d.

„Nulio zona“ ~ Ken Follett

„Nulio zona“
(Ken Follett, 2004 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Dvi paros, per kurias pasaulis gali pasidaryti visiškai kitoks... Ir vienas vyras, prabundantis stoties tualete ant grindų ir su pasibaisėjimu suvokiantis, kad jo atmintis švari kaip baltas popieriaus lapas. Jis ničnieko neprisimena, net savo vardo.

Tai Lukas Lukasas, Keno Folletto romantinio trilerio „Nulio zona“ herojus. Grumdamasis su išdavikais draugais ir padedamas savo jaunystės meilės Bilės, netrukus jis atskleidžia, kad mįslinga jo lemtis susijusi su Kanaveralo kyšulyje starto laukiančios raketos skrydžiu.

1959-ųjų Amerikoje, vienas vyras prabunda vyrų tualete nežinodamas kas yra. Visa jo praeitis – tuščias popieriaus lapas. Pažvelgęs į veidrodį jis išvysta suskretusį valkatą, apsitaisiusi kažkokiais skarmalais, susivėlusiais į kaltūną plaukais, purvinu veidu ir paklaikusiomis akimis. Visi jo drabužiai sako – jis benamis alkoholikas. Ir visgi jo elgesys, intelektas, moralė ir instinktai, šaukia, kad jis yra kai kas daugiau, nei vien tik vienišas benamis. Tai patvirtina ir jo gebėjimas išspręsti kryžiažodį per kelias minutes, jo gyvybingumas žingsnyje, bei oda, kuri nors ir purvina, bet nesudiržusi. Klajonių po nepažįstamą jam miestą metu jis išsiaiškins daug netikėtų faktų, pvz., kad neturi potraukio rūkyti, mėgsta greitus automobilius, yra apie 35-erių metų amžiaus, mat trisdešimtmečiai miesto gyventojai jam atrodė jaunesni už jį, o keturiasdešimtmečiai – senesni. Jis taip pat nesunkiai gali nustatyti ar yra sekamas, be raktelio gali užvesti automobilį, bei moka kalbėti prancūziškai. Galiausiai jis sužino, kad yra Klodas Lukasas, arba trumpai Lukas, savo srityje gerai žinomas raketų mokslininkas, žmogus tiesiogiai atsakingas už raketos, kuri turi būti paleista Amerikoje, bandant pavyti sovietinį „Sputnik“, dizaineris. Tačiau kas jam atsitiko ir kas dar jo laukia, tai mums dar teks išsiaiškinti...

Jeigu Jūs manote, kad toks, kiek gal ir banalus romano siužetas nebus puikus pagrindas geram romanui, Jūs labai klystate. Kenas Foletas savo romantiniame trileryje sujungs du, tarsi tarpusavyje nederančius dalykus: romantišką istoriją ir veiksmo kupiną trilerį. Romantiška istorija atpasakos įvykius įvykusius 1941-1945 metais, o trilerį atstovaus istorija, kurios veiksmas vyks 1958 metais, kelios dienos iki JAV paleidžiant raketą į kosmosą. Iškart pasakysiu, kad abi istorijos yra labai įdomios ir nekasdieniškos. 1941 istorija, tai Luko kelionė iš Kembridžo į Niuportą, kurios metus jis sutiks savo pirmąją ir vienintelę meilę. Na o 1958 istorija pasakos, kaip Lukas bandys iš įvairių faktų susidėlioti savo praeities atsiminimus, tuo pat metu jį medžiojant įvairiems vyriausybiniams agentams. Jų medžioklės motyvai skaitytojui išliks nežinomi, kas bus tarsi papildomas stimulas pasiekti šio kūrinio kulminaciją ir atomazgą.

Romane bus papasakota daug faktų apie JAV kosmoso programą, net ir skyreliai čia prasidės raketos techninėmis detalėmis. Romano veiksmas vyks 1958 metais, keturi mėnesiai po to, kai Sovietų Sąjunga apstulbino pasaulį, paleisdama pirmąjį kosminį palydovą „Sputniką“. Visame pasaulyje, kuriame nuo Indijos iki Italijos, Lotynų Amerikoje, Afrikoje ir Indokinijoje aršiai grūmėsi kapitalizmas ir komunizmas, visiems prikišamai buvo parodyta, kad komunistinis mokslas yra pats pažangiausias. Po mėnesio sovietai paleido antrą palydovą su šunimi „Sputniką 2“. Amerika buvo sugniuždyta. Pirmą gruodžio penktadienį, penkiolika minučių po vidurdienio, pasaulio žiniasklaidos akivaizdoje JAV oro pajėgos paleido raketą „Vanguard“. Ji pakilo per kokį metrą nuo žemės, apsipylė liepsnomis, pasiūbavo į šonus, tėškėsi į žemę ir subiro į šipulius. „Jupiteris C“ raketa ir „Explorer 1“ palydovas liko paskutinė Amerikos viltis...
„Naujasis raketinis kuras gaminamas iš nervus paralyžiuojančių dujų ir yra mirtinai pavojingas. Jis į Kanaveralo kyšulį pristatomas specialiu traukiniu, kuriuo sykiu gabenamas ir azotas, išsiliejimo atveju turintis jį neutralizuoti. Vienas vienintelis lašelis, netyčia užtiškęs ant odos, akimirksniu į ją įsigertų ir būtų mirtinas.“
Romano veiksmas bus pateikiamas keliomis laiko perspektyvomis, kelių veikėjų akimis. Prie jų galima priskirti patį Luką, jo žmoną Elspetę, gydytoją Bilę Džozefson, draugą Entonį Kerolį ir kt. Romano veiksmas vyks sausio-vasario mėnesį, tad visiems skaitytojams pasiėmusiems skaityti šiuo žiemos sezonu, tai bus dar vienas šalčiu dvelkiantis nuotykis.

Romane bus daug veiksmo, netikėtų siužeto vingių, mįslės ir, žinoma, nuolatinio judėjimo. Jei palyginčiau šią knygą su Roberto Ladlemo romanu „Bornas. Sunaikinta tapatybė“, tai Keno Foleto knygos veikėjas man pasirodė simpatiškesnis. Veiksmas čia rutuliojasi daug greičiau, siužetas nėra toks ištemptas, veikėjų portretai realistiškesni, be to, kokioje dar knygoje apie raketos paleidimą, Jūs rasite dar ir meilės istoriją? Skaitydamas tu jauti veikėjo skausmą, sumišimą, kančią, bei palengvėjimą sužinojus savo vardą ir kelias praeities detales. Skaitant norisi padėti veikėjui, pasakyti, kad viskas bus gerai, jam nėra ko nerimauti.

Romano veiksmas mus nukels į tuos laikus, kai merginos saugojo savo nekaltybę, vaikinai buvo džentelmenai dėvintys skrybėles, „Eldorado“ kadilakas nebuvo relikvija, o mobilusis telefonas dar nebuvo išrastas. Keno Foleto sprendimas romano centre pasatyti raketos paleidimą buvo labai nekasdieniškas, o visas tas sąmokslas bandant pamaišyti Amerikai kosmoso lenktynėse kėlė jausmą, kad visa tai tikra, o ne išgalvota. Manau, šis kūrinys patiks visiems išsiilgusiems daug veiksmo, bei pakankamai nemažos dozės romantikos.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra