Paieška

2016 m. gruodžio 25 d.

„A Case of Need“ ~ Jeffrey Hudson, Michael Crichton

„A Case of Need“
(Jeffrey Hudson, Michael Crichton, 1994 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

From the bestselling author of “Jurassic Park” and “Rising Sun”, this national bestseller combines breathtaking suspense with a penetrating examination of America’s medical establishment. When a woman bleeds to death on the operating table, her physician is accused of murder – and another physician searches for the horrible truth.

Maiklas Kraitonas yra puikus rašytojas, daugeliui žinomas savo fantastiniais technotrileriais, vaizdžiai piešiančiais netolimą ateities viziją. Romane „Ekstremali situacija“ (A Case of Need) rašytojas atskleidžia kiek kitokią savo pusę. Tai detektyvas turintis viską: painią intrigą, netikėtą pabaigą, žavingą ir drąsų pagrindinį veikėją, bei tikrovišką pasakojimą.

Romano veiksmas mus nukels į šešiasdešimtųjų Bostoną, laikotarpį, kuomet abortai Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo nelegalūs, o gydytojo profesija turėjo begales taisyklių ir reikalavimų. Pagrindinis knygos veikėjas patologoanatomas daktaras Džonas Beris sužino, kad jo geras draugas Artūras Li yra suimtas ir apkaltintas atlikęs nelegalų abortą, po ko jo pacientė Karen Rendal mirė. Beris netiki draugą užgriuvusiais kaltinimais, tačiau situacija yra labai neaiški, ypač dėl to, kad Li medikų bendruomenėje yra iš tikrųjų žinomas, kaip nelegalių abortų daktaras, o pats Džonas yra ne vieną kartą padėjęs draugui nuslėpti pacienčių nėštumą. Mūsų herojus iš gydytojo turės persikvalifikuoti į privatų detektyvą ir net taps masalu nusikaltėliams, kad tik išvaduotų draugą iš kalėjimo.

Jeigu manote, kad paėmus vieną žavų veikėją, vieną neteisingai apkaltintą žmogų, įbėrus šiek tiek medicininių dalykų, mes negausime puikaus medicininio trilerio, Jūs labai klystate. Šis romanas man buvo visai kaip Kalėdinis pyragas, kurio receptas yra labai paprastas, tačiau kuris yra neapsakomai skanus.

Šį pasakojimą Maiklas Kraitonas parašė gūdžiais 1968 metais, metai iki baigiant medicinos internatūrą. Iškart pasakysiu, kad pasakojimas yra labai tikroviškas ir priminė man Patricijos Kornvel darbus, kuri pati dirbo teismo medicinos eksperte prieš tapdama rašytoja. Vieta kuomet buvo atliekama mirusiosios autopsija man pasirodė tiesiog hiper realistiška, dėl ko vietomis norėjosi tiesiog atpilti savo vakarienės likučius.

Rašytojas mums papasakos kaip buvo imami audinių pavyzdžiai šešiasdešimtaisiais, kokia buvo medicininė technika morge, kada buvo daromi skrodimai, kaip buvo atliekamos operacijos, papasakos apie mirtinus avarijų atvejus, apie rentgenologų darbą ir daug dėmesio skirs, žinoma, nelegaliems abortams. Tačiau jei manote, kad tai bus tik dar vienas ilgas ir neįdomus medicininis trileris, Jūs ir vėl klystate. Maiklas Kraitonas yra rašytojas, garsėjantis gebėjimu sujungti du neatskiriamus geros knygos elementus: pramogą ir žinias. Na o tai, kad šį romaną rašytojas parašė po Džeferio Hadsono (Jeffery Hudson) slapyvardžiu, Jus tikrai neturėtų išgąsdinti. Čia bus ir narkotikų, ir vagysčių, ir išdavystės, ir rasizmo, ir vandalizmo, ir grasinimų susidoroti, ir pan.

Džonas Beris lyg dėlionės gabalėlius bandys sudėti gautą informaciją apie merginą, ir labai greitai atras, kad ji nebuvo jau tokia nekalta, kokia dėjosi. Pasirodo ji nuolat kalbėdavo apie savo meilės nuotykius su kitais vaikinais, gėrė aspiriną, nors visiems sakė gerianti kontraceptines tabletes, o ir jos santykiai su tėvais nebuvo itin geri.

Romanas yra klasikinis „kas tai padarė?“ tipo detektyvas, kuriame visa informacija renkama iš skrodimo ataskaitų, klausinėjant liudininkus, bei ieškant kitų apčiuopiamų įkalčių. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad įkalčiai čia renkami norint išteisinti žmogų, o ne jį nuteisti. Visi pamėgę rašytojo fantastinius technotrilerius, gali stipriai nusivilti, tačiau tokiam detektyvų, medicininių dalykų ir apskritai mokslo gerbėjui kaip man, tai buvo kažkas šiek tiek kitokio ir pakankamai unikalaus. Gaila, bet rašytojo noras po Džeferio Hadsono slapyvardžiu rašyti medicininius trilerius neišsipildė, dėl ko mes sulaukėme tik šio vieno romano. Knyga 1969 metais laimėjo Edgaro apdovanojimą, kaip geriausias metų detektyvas. Ji yra laikoma vienu geriausių pasakojimų, iškeliančių moralinius ir etinius klausimus susijusius su abortų draudimu. Knygos pabaigoje mes net randame atskirą skyrelį, kuriame išsakomi pagrindiniai šalininkų ir jų aponentų, pasisakančių prieš abortus, mintys.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra