Paieška

2016 m. rugsėjo 3 d.

„Congo“ ~ Michael Crichton

„Congo“
(Michael Crichton, 1993 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

Deep in the darkest region of the Congo, a field expedition dies mysteriously and brutally in a matter of minutes...

At the Houston-based Earth Resources Technology Services, Inc., a shocked supervisor watches a gruesome video transmission of that ill-fated team – and sees the grainy, moving image of a dark, blurred image...

In San Francisco, an extraordinary gorilla named Amy, who has a 620 “sign” vocabulary, may hold the secret to that fierce carnage. Immediately, a new expedition is sent to the Congo, descending into a world where the only way out may be through the grisliest death...

Aš nepaliauju stebėtis. Nepaliauji stebėtis rašytojo Maiklo Kraitono gebėjimais sukurti įdomią istoriją, bei nepaliauju stebėtis mūsų leidyklomis, kurios lygi šiol nėra išleidusios šios nuostabios rašytojo knygos lietuviškai. Ji yra tiek puiki, kad geresnio nuotykio skaitytojui, paprasčiausiai, negalima būtų sugalvoti.

Romanas yra dar vienas rašytojo technotrileris, pasakojantis apie tai, kaip kompanija „Žemės išteklių panaudojimo technologijų tarnyba“ išsiunčia ekspediciją ieškoti deimantų Konge. Į Afrikos atogrąžų mišką, kuris driekiasi šimtus kilometrų, paversdamas šią žemę izoliuotu ir svetimu kraštu. Deja, lydima keistų aplinkybių, žūva visa ekspedicijos komanda. Kompanijai atstovaujanti daktarė Karen Ros nusprendžia pakartoti ekspediciją, mat nori rasti kelią į prarastą Zindžu miestą Konge, kuriame slypi neįprastų savybių deimantų klodai. Ji surengia antrąją ekspediciją, į kurią pakliūna Afrikos samdinys Šarlis Munro, primatų ekspertas Piteris Eliotas ir... gorila Emi, žinanti apie 600 žodžių gestų kalba. Kuomet komanda įkuria stovykla netoli prarasto miesto, juos užpuola nežinomos pilkos gorilos. Keli komandos nariai žūna, kiti yra priversti gintis nuo puolančių gorilų. Beviltišką situaciją pasiryžta išspręsti Emi, kuri pabando rasti kalbą gimtąją gorilų kalba. Na o ar bus surasti deimantai ir kaip išsispręs situacija su gorilomis, aš leisiu Jums patiems sužinoti perskaičius šią nuostabią ir jaudulio kupiną knygą.

Manau, visi vyresni skaitytojai, ypač gimę iki 90-ųjų, turbūt, yra matę filmą pastatytą pagal šią knygą. Jis kino ekranus išvydo 1995 metai ir buvo vienas geriausių, bei mano mėgstamiausių vaikystės filmų. Labai nustebau, kai dabar ieškodamas ką paskaityti užsienio kalba, atradau, kad Maiklo Kraitono romanas „Kongas“ (Congo) buvo to filmo įkvėpimo šaltinis. Iškart pasiėmiau jį skaityti ir tikrai nelikau nuviltas. Visiems mačiusiems filmą, pasakysiu, kad knyga pasiūlo visai kitą istoriją, tad nerimauti, kad skaitant nebus jokios intrigos, tikrai nereikia.

Nors knygos veiksmas vyksta 1979 metais, tačiau romane panaudota technika beveik nepaseno. Čia randame ir skanerių, ir kompiuterių, ir lazerių, ir radijo signalų trikdiklių, ir žmogaus identifikavimo pagal pirštų rezonavimą prietaisų, ir palydovinių retransliatorių, ir infraraudonųjų spindulių fotoaparatų, ir valdymą balsu, bei įvairius siųstuvus ir kitus ne ką mažiau įdomius prietaisus.

Kas jau yra skaitęs rašytojo knygų, žino, kad šis autorius sugeba apjungti du pagrindinius geros knygos elementus: pramogą, bei žinias. Ši knyga yra puiki pramoga kiekvienam nuotykių ištroškusiam skaitytojui, o kartu ir žinių apie primatus šaltinis. Čia daug kalbama apie beždžiones ir gorilas, apie jų nykimą, apie gyvūnų panaudojimą mokslo tikslams, apie Kongo gentis, atogrąžų mišką, taip pat kalbama apie kompiuterių evoliuciją, plėtros tempus, ateities technologiją ir t. t. Skaitydamas nebepajėgi atskirti, kas yra tikra, o kas išgalvota.

Kalbant apie romano veikėjus, tai jie, kaip visad, yra labai realūs ir įtikinami. Tačiau šį kartą aš norėčiau pagirti ne tiek žmones, kiek gorilą Eimę. Jos portretas buvo labai gyvas, beveik trimatis. Gorilos dialogai, mimika ir jausmai buvo pavaizduoti taip tikroviškai, beveik kaip gyvo žmogaus. Tenka tik apgailestauti, kad nesi su ja pažįstamas asmeniškai. Sutinku, tai skamba kaip visiškas absurdas, tačiau kas nenorėtų pamatyti ir pabendrauti su kalbančia gorila?

Knygoje mūsų herojams teks ieškoti dingusio komandos nario, ištverti lėktuvo katastrofą, konkuruoti su priešininkų ekspedicija, keliauti per džiungles, saugotis priešiškų genčių kanibalų, įkurti stovyklą, plaukti upe ir t. t., o svarbiausia, čia mes randame vieną populiariausių rašytojo Maiklo Kraitono temų – žmogaus bandymą kištis į gamtą, ko daryti nevertėtų.

Apibendrindamas pasakysiu, kad nepaisant to, kad šią knygą skaičiau užsienio kalba (rusų kalba), buvau įtrauktas nuo pirmųjų iki paskutiniųjų jos puslapių. Belieka tik dar kartą apgailestauti, kad šios ir daugumos kitų rašytojo Maiklo Kraitono knygų lietuvių kalba nėra. Jo knygos labai intelektualios, linksmos, lengvai skaitomos o, svarbiausia, ilgam įsimenamos.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra