Paieška

2013 m. gegužės 5 d.

„Auksiniai vorai“ ~ Reksas Stautas

„Auksiniai vorai“
(Reksas Stautas, 1995 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Trys šiurpios, tarpusavyje susijusios žmogžudystės – tai neišsprendžiamas rebusas policijai. Tik garsusis seklys Niras Vulfas gali padėti išnarplioti šią painią bylą. Knygą taip pat sudaro apsakymas „Visus, išskyrus šunį, – į policiją“.

Tas kas dar nesusipažinęs su šiuo personažu, trumpai apie jį. Niras Vulfas yra rašytojo Rekso Stauto literatūrinis personažas – detektyvas, gyvenantis keturių aukštų, raudonų plytų pastate, Trisdešimt penktojoje Vakarų gatvėje, Manchetene, Niujorke, kartu su savo padėjėju Arčiu Gudvinu, virėju Fricu ir savo orchidėjų kolekcija, kurios yra viena jo meilių ir aistrų (neskaitant valgymo). Žavusis Niras Vulfas tiria bylas namuose, nes iš namų išvažiuoja tik pas seną draugą ar pas gerą virėją, yra gurmanas, turi milžinišką orchidėjų kolekciją. Jo orchidariumą puošia daugiau kaip dešimt tūkstančių augalų, tad visus pinigus, gautus už atskleistus nusikaltimus, išleidžia elitinėms orchidėjų rūšims įsigyti. Romanai apie Niro Vulfą net vadinami vadovėliais pradedantiesiems sodininkams. Pats autorius, Reksas Stautas, niekada orchidėjomis neužsiiminėjo, o jo aistra buvo braškės (daugelis jo išvestų veislių apdovanotos parodose).

Pati knyga man patiko, bet ne todėl, kad romanas būtų buvęs labai įdomus, o dėl to, kad jau buvau išsiilgęs tikro klasikinio detektyvo. Romanas man pasirodė šiaip sau, o va novelė tai patiko labai. Apskritai tie seni klasikiniai detektyvai, tai man labiau patinka novelės, nei romano pavidalu. Prisiminkim ir tą patį Šerloką Holmsą, novelės buvo pats tas, nors romanai šiuo atveju irgi neprasti. Pats Niro Vulfo personažas yra savotiškas, bet man jis nepatinka dėl vieno dalyko. Jis, kaip tikras storas amerikietis niekur neišeina iš namų ir bylas tiria būtent iš jų. Tai kiek nervina, nes norėtųsi didesnio jo dalyvavimo tyrime. Dabar galima sakyti viską tiria jo padėjėjas Arčis Gudvinas, o Niras yra tik tas asmuo, kuris sudeda visus taškus ant i. Nežiūrint šio nedidelio minuso, knygos apie Nirą Vulfą nusipelno kiekvieno detektyvų mylėtojo dėmesio ir įvertinimo. Ateityje būtinai perskaitysiu dar bent vieną šio rašytojo knygą. Tiesa lyginant šį kūrinį su mano anksčiau skaitytu „Palaidotas Cezaris“, pastaroji buvo įdomesnė, nes Niras Vulfas buvo palikęs savo namus Manchetene ir labiau dalyvavo bylos tyrime.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Vakar, t.y. penktadienį 21val. per TV 1 kaip tik rodė filmą pagal šią knygą. Ateinantį penktadienį - "Niro Wulfo mįslės. Skambutis"... Pradžioje buvau nusivylusi, kad ne Mančesteris, bet vėliau visai susigyvenau su tuo truputį navatnu žmogumi ir keistoka bylos tyrimo eiga...

Arsenas Liupenas rašė...

Jo aš irgi mačiau anonsą kad turėjo rodyt, pats tai nežiūrėjau. Būtų įdomu palygint su knyga, bet spėju, turbūt, gerai pastatytas. Tie seni serialai neblogi būna :)

Anonimiškas rašė...

Kodel Vulfas labiau dalyvavo bylos tyrime?

Nes jis buvo isvaziaves PASIZIURETI ORCHIDEJU !!!!