Paieška

2021 m. gruodžio 11 d.

„Naminis gyvūnas“ ~ Camilla Grebe

„Naminis gyvūnas“
(Camilla Grebe, 2021 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

Byla, verianti kaip šaltasis metų laikas. Policijos psichologė, praradusi atmintį. Tyrėjas, dingęs be pėdsakų. Žudikas, pasiruošęs naujam grobiui.

Policijos psichologė Hanė Lagerlind-Šion ir jos partneris policijos tyrėjas Pėteris Lindgrenas iškviečiami į mažą, mieguistą Urmbergo kaimelį Švedijos Siormlande dirbti prie „cold case“ bylos: prieš aštuonerius metus Urmbergo miškų akmenyne rasti penkerių metų mergaitės griaučiai. Dabar tyrimas atnaujintas.

Tačiau, jaunai policininkei Malin ir visai tyrėjų komandai nė nespėjus apšilti kojų, šalia miško aptinkama atmintį praradusi basa Hanė, pametusi bene svarbiausią savo darbo įrankį – skrupulingai pildomą dienoraštį. Su ja paskutinįkart matytas Pėteris – dingęs. Negana to, tame pačiame miške netrukus aptinkamas neseniai nušautos ir sumuštos moters kūnas, o netoliese – Hanės sportbatis, aptaškytas krauju. Ar Hanės dienoraštis gali pateikti atsakymus į tyrėjams rūpinčius klausimus? Ar naujoji žmogžudystė kaip nors susijusi su senąja? Ir kaip sudėlioti paslapties dėlionę, kai jos dalys ima nykti tarsi silpnėjanti atmintis?

Kamila Grebė yra viena žymiausių šiuolaikinių Švedijos kriminalinių romanų autorių. Romanas „Meilužis ir drugys“ buvo išleistas daugiau nei dvidešimtyje šalių, tarp jų ir Lietuvoje, vien tik su didžiausiais pardavimo rekordais. Kitas autorės romanas – „Naminis gyvūnas“ tapo geriausiu metų švedų kriminaliniu romanu, geriausiu Skandinavijos metų kriminaliniu romanu ir netgi gavo „Stiklinio rakto“ apdovanojimą 2018-ais metais! Tai pasakojimas, kuriam neliks abejingas nė vienas Jo Nesbė kūrybos gerbėjas, nė vienas skaitytojas ieškantis kažko naujo, kažko netelpančio į detektyvo žanrui primestus rėmus... Prieš aštuonerius metus jaunoji Malina, tuomet dar paauglė, atokiame Švedijos miestelio akmenyne aptiko negiliai užkastus mergaitės griaučius. Nenustačius aukos tapatybės ir galimų artimųjų, byla buvo atidėta į šalį. Visgi Malinai tapus jauna ambicinga policininke, o į komandą paskyrus Hanę Lagerlind-Šion, elgesio ekspertę sergančią demencija, jos sugyventinį inspektorių Pėterį Lindgreną ir dar du kitus žmones, byla pagaliau atverčiama iš naujo. Tačiau kuomet Pėteris netikėtai dingsta, o Hana randama sužalota, išsekusi ir pasiklydusi miške, tyrimas pakrypsta visiškai kita linkme. Yra tik vienas šios tragedijos liudininkas – paauglys, kuris persirengęs moterimi mėgsta klaidžioti snieguotais miškais. Niekam nepasakęs jis suranda pamestą Hanės dienoraštį, po ko susižavėjęs pradeda jį skaityti... Vaikinui nespėjus pasiekti dienoraščio pabaigos, miške randami dar vieni palaikai. Kas žudo nekaltus žmones ir ką savo dienoraštyje užrašė Hanė, mes sužinosime, žinoma, tik knygos pabaigoje... Romanas „Naminis gyvūnas“ yra vienas geriausių mano šiemet, 2021-ais metais, perskaitytų kriminalinių romanų! Jis kalba apie melą, išankstines nuostatas ir baimę, kuri esant tinkamoms sąlygoms, gali tapti neįtikėtina drąsa! Knygoje mes rasime ir tą niekur anksčiau nematytą elementą – pasakojimo vedimą dvejomis linijomis. Vienoje policininkai bando išsiaiškinti už nusikaltimo slypinčią tiesą, kitoje ta tiesa jau išsiaiškinta ir ją tiesiog bando kažkas perskaityti dienoraštyje. Kitaip sakant Hanė išsiaiškino nusikaltimą bet dėl savo ligos viską pamiršo, o Džeikas turi jos dienoraštį, žino tiesą, bet bijo kažką daryti nes gėdijasi savo paslapties. Tiesa šioje knygoje tampa brangiausia vertybe, kurią pasiekus galima būtų pakeisti daugelio žmonių likimus. Ji čia turi tiesiog milžinišką kainą, už kurią ne visi yra pasirengę mokėti vienodai. Nenoriu per daug išgirti šio romano, tačiau manau neperdėsiu pasakydamas, kad Kamilos Grebė knyga „Naminis gyvūnas“ lenkia net kelis geriausius Jo Nesbė detektyvus. Ji yra parašyta labai nekasdieniškai, turi didelę paslaptį, įdomius veikėjus ir yra nepaprastai šiuolaikiška! Perskaičius šią knygą į galvą šauna tik du žodžiai – „visiškas kosmosas!“.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra