Paieška

2021 m. gruodžio 3 d.

„Juodasis krabas“ ~ Jerker Virdborg

„Juodasis krabas“
(Jerker Virdborg, 2005 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Kaip juda krabas? – ne į priekį, ne atbulas, o šonu. Ir traukdamasis, ir puldamas. Kad nebūtų demaskuoti, tokios pat taktikos privalo laikytis ir keturi kariai, vykdantys operaciją kodiniu pavadinimu „Juodasis krabas“.

Tamsią šaltą naktį įsakyta ledu į kitą karinę bazę per priešo okupuotą teritoriją pergabenti keturias kapsules. Egzistencinio Jerkerio Virdborgo trilerio „Juodasis krabas“ veiksmas vyksta kraštuose, panašiuose į Skandinaviją, dabartį primenančiais laikais. Ir geografiniai, ir chronologiniai atpažinimo ženklai šioje istorijoje veikiau universalūs nei leidžiantys skaitytojui susidaryti įvykių erdvės ir laiko žemėlapį. Vyksta karas. Operacijos vykdytojai nepažįsta vienas kito, nežino, kas kapsulių viduj, nepasitiki ledu ir žiniomis apie priešo pozicijas. Romano žmogus yra vienišas, jo moralinė dilema – kuo galima pasitikėti? regis, neišsprendžiama. Knygai būdinga kone hičkokiška įtampa, asketiška kalba. „Juodasis krabas“ meistriškai sukonstruotas, pavojaus ir grėsmės persunktas trileris, ne kartą apdovanotas literatūrinėmis premijomis ir lygintas su Kafkos, Conrado, Hemingwayaus kūryba, taip pat ir septinto dešimtmečio trilerių meistro MacLeano knygomis.

Jerkerio Virdborgo (g. 1971) egzistencinis romanas trileris „Juodasis krabas“ pasirodė 2002 m. ir yra išverstas į septynias kalbas. Autorius debiutavo 2001 m. novelių rinkiniu „Žemė pakyla du centimetrus per parą“, 2005 m. išleido romaną „Pradingstantieji“.

Jerkeris Virdborgas yra švedų rašytojas gimęs 1971-mų metų spalio 8-tą dieną. Jis užaugo Lindome, bet šiuo metu gyvena Stokholme. Savo rašytojo karjerą jis pradėjo 2001-ais metais, išleisdamas rinkinį „Žemė pakyla du centimetrus per parą“. Po metų jis publikavo trilerį „Juodasis krabas“, kuris be kitų apdovanojimų, pelnė ir Švedijos žurnalo „Vi“ literatūros premiją. Autoriaus kūriniai stebina įdomiu stilistikos perteikimu, išskirtiniais pastebėjimais, bei nuoširdžiu prisilietimu prie skaitytojo pasąmonės. Kūryboje juntamas ir tas literatūrinis lengvumas bei profesionalumas, nepaliekamas nuošalyje dėmesys detalėms. Knygoje „Juodasis krabas“ Virdborgas mums pasakoją karinę istoriją, kuri galėjo įvykti niūriais futuristiniais laikais, visatoje, panašioje į mūsų... Visa šalis yra sukaustyta sniego ir ledo. Karlas Edas, trečiojo pėstininkų padalinio kareivis, vyksta traukiniu į kitą dislokacijos vietą. Kelionės metu jis išlaipinamas Dagos miestelyje, kuriame jam skiriama kita užduotis – prisijungti prie svarbios misijos, kodiniu pavadinimu „Juodasis krabas“. Kartu su juo į misiją išsiunčiami dar trys vyrai, trys bendražygiai, kurių užduotis – nugabenti kelias kapsules į pietus, į Susisiekimų centrą. Vyrai nežino, kas yra kapsulėse, nepažįsta vienas kito, nėra įsitikinę dėl savo asmeninių gebėjimų. Jie žino tik tai, kad vyksta karas ir kad prisidengę nakties tamsa jie turės įveikti didelį atstumą pačiūžomis. Kelionės metu bendražygiai supranta, kad nepaisant antžmogiškų pastangų, atstumas iki tikslo su kiekviena minute tik dar labiau didėja. Priversti judėti nenumaldomu greičiu, kovodami su tamsa ir draugų netektimis, jie galiausiai pasiekia tikslą, po ko siunčiami toliau į... frontą! Romanas „Juodasis krabas“ yra karo tema kalbantis pasakojimas. Tai istorija verčianti susimąstyti, istorija turinti akivaizdžią mintį – mes nežinome kas yra mūsų priešai, mes nežinome ko jie siekia, mes nežinome ką jie yra pasiryžę padaryti vardan savo tiesos. Tai pasakojimas kalbantis apie nesutarimų priežastis, apie netikusius tų nesutarimų sprendimo būdus, bei viltį, kuri pasiekia tik labiausiai jos trokštančius. Knygos veikėjai keliauja užšalusios jūros paviršiumi, nežinodami, kas yra jų draugai, o kas priešai. Kai priešą atskirti tampa per sunku, dalis iš jų nusprendžia „kąsti“ pirmi. Manau šis kūrinys puikiai iliustruoja visų karinių konfliktų banalumą, parodo, kad tai „pasaka be pabaigos“. Rekomenduoju knygą „Juodasis krabas“ visiems karinių istorijų mėgėjams, bei skaitytojams, mėgstantiems dvasiškai turiningus pasakojimus.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra