Paieška

2021 m. gruodžio 1 d.

„Akinantis sniegas“ ~ Ragnar Jónasson

„Akinantis sniegas“
(Ragnar Jónasson, 2021 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Siglufjorduras – idiliškas Islandijos žvejų miestelis, apsuptas fjordų. Šalį krečianti ekonominė krizė priverčia jauną policininką Arį Tourą priimti patį pirmą darbo pasiūlymą ir palikus Reikjavike mylimą merginą, persikraustyti į šiaurę.

Bet Siglufjordurą sergintys kalnai – kaip ir jo gyventojai – atšiaurūs atvykėliui. Aris Touras naujoje vietoje jaučiasi prislėgtas, jo dienos slenka vienodai ir niūriai. Tačiau kai vietinio teatro scenoje randamas negyvas garsus rašytojas, o kitą dieną – sniege iki pusės nuoga, kraujuojanti mergina, Arį lyg vėjo gūsis įtraukia mažos bendruomenės gyvenimas.

Avalanšui užvertus vienintelį išvažiavimą iš miestelio, auga klaustrofobiška įtampa. Gyventojų paslaptys persipina su policijos tyrimu, o išsiaiškinti kas iš tikro buvo nusikaltimų aukos tampa taip pat svarbu, kaip ir surasti žudiką.

Ragnar Jónasson yra islandų rašytojas, labiausiai žinomas dėl savo tarptautinį pripažinimą pelniusios „Juodosios Islandijos“ knygų serijos. Jo debiutinis romanas „Akinantis sniegas“ yra pirmasis šios serijos kūrinys. Jis pasirodė 2010-ais metais ir iš karto užėmė pirmąją vietą „Amazon Kindle“ topuose. Knyga taip pat tapo labai populiari Australijoje bei Prancūzijoje. Pats Ragnar gimė Reikjavike, Islandijoje, kur šiuo metu dirba rašytoju ir teisininku. Jis taip pat dėsto Reikjaviko universitete, bei yra dirbęs radijuje ir televizijoje. Būdamas septyniolikos jis pradėjo versti Agatos Kristi knygas į islandų kalbą, o šiai dienai jų yra išvertęs net... keturiolika! Knygoje „Akinantis sniegas“ autorius pateikia mums „agatikristišką“ pasakojimą, kurio centre atsiduria Siglufjorduro miestelyje įvykdyta vieno rašytojo žmogžudystė... Siglufjorduras yra idiliškai ramus žvejų kaimelis Šiaurės Islandijoje, kuriame niekas nerakina durų, visi vienas kitą pažįsta, o vienintelė gyventojų pramoga yra televizijos laidų žiūrėjimas. Aris Touras Arasonas yra naujokas policininkas, atsikraustęs į miestelį siekti policininko karjeros. Jo mergina liko toli Reikjavike, kuriame jis pabandė palikti ir jį persekiojančią tamsią praeitį. Kai jauna moteris randama pusnuogė sniego ir kraujo klane, o labai gerbiamas rašytojas miršta vietiniame teatre, Aris atsiduria atokios bendruomenės apsuptyje, kurioje niekuo negalima pasitikėti, o paslaptys ir melas yra visų gyventojų kasdienybė! Lavina ir nesiliaujančio sniego audra uždaro kalnų perėją, o dvidešimt keturias valandas trunkanti tamsa praryja kaimelį. Praeičiai susiliejus su dabartimi, o klaustrofobiškai įtampai didėjant, Ariui tenka stoti prieš akinantį sniegą, kurio spinduliuose bando pasislėpti apsukrus žudikas... Romanas „Akinantis sniegas“ yra vienas lengviausiai skaitomų šiuolaikinių detektyvų. Jis yra trumpas, paprastas, tačiau kartu ir labai turiningas. Aišku jame mes nerasime gilių psichologinių įžvalgų, o žudiko motyvai kai kam pasirodys per daug paiki, tačiau pasakojimas yra pateiktas sklandžiai, dėl ko nuobodulys tikrai neima. Daugeliui patiks ir ta pozityvi, nors gal kiek klaustrofobiška atmosfera, bei saldi meilės linija, kuri šią knygą prisodrino vien tik geromis emocijomis. Manau būtent šie elementai ir tapo šios knygos sėkmės priežastimi ir įrodė, kad nežinomas autorius, maža leidykla ir reklamos trūkumas, nėra knygos kokybės ženklai. Juk rašytojas savo amato išmoko versdamas Agatos Kristi romanus, o savo knygą išleido mažoje leidykloje, be reklamos ir rinkodaros, tačiau vis vien pateko į kelių topų viršūnes ir net pelnė keletą apdovanojimą. Manau tai yra puikus pavyzdys to, kaip sunkus ir atkaklus darbas anksčiau ar vėliau atsiperka dešimteriopai! Nenuleiskime rankų ir mes savo kasdienybėje, mat sėkmė gali slėptis jau už kito posūkio!..

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra