Paieška

2021 m. lapkričio 8 d.

„Priesaikos laužytojas“ ~ Leena Lehtolainen

„Priesaikos laužytojas“
(Leena Lehtolainen, 2021 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Vieną dieną nuošalios miško sodybos gyventoja Aina ežero pakrantėje randa leisgyvį nuogą vyrą. Atsigavęs šis prisistato kaip lingvistas Tomas Lupas, prieš dieną pagrobtas oro uoste, apmarintas stipriais vaistais ir įmestas į vandenį. Kas ir kodėl kėsinosi jį nužudyti, sako nežinantis. Tačiau Ainos neapleidžia dvejonės, ar nekviestas svečias tikrai yra tas, kuo dedasi.

Klausimų kyla ir Tomui. Kodėl jauna graži moteris gyvena lyg vienuolė, be automobilio ir interneto? Kokia gėla slepiasi jos akyse? Ar neišduos jo policijai ir nusikaltėliams? O svarbiausia – kam taip perbėgo kelią, kad per plauką neatsidūrė ežero dugne?

Atsitiktinumas suveda du nepažįstamus vienišus žmones ir drauge jiems tenka išpinti nusikaltimų, išdavysčių ir praeities košmarų voratinklį.

Leena Lehtolainen yra suomių kriminalinių romanų rašytoja, pasaulyje labiausiai žinoma dėl savo sukurtos fiktyvios policininkės Marijos Kalios portreto. Leena gimė Vesanto mieste, Šiaurės Savonijoje. Pirmąjį savo romaną ji išleido būdama vos dvylikos metų! Helsinkyje ji studijavo literatūrą, o nuo 1993-čių metų rašė kriminalinius romanus. Maždaug nuo 2007-tų metų ji pradėjo rašyti ir kitokio žanro knygas. Šiandien jos kūriniai išversti į daugybę kalbų, tarp kurių patenka: ispanų, olandų, kinų, lietuvių, lenkų, prancūzų, švedų, vokiečių, estų ir netgi čekų! Romane „Priesaikos laužytojas“ autorė pateikia mums gana painią meilės istoriją, kurios kriminalinio pamato pavydėtų net garsusis Jo Nesbø... Aina Elonen yra draustinio prižiūrėtoja, gyvenanti gana atokioje sodyboje Suomijoje. Karta eidama ežero pakrante ji aptinka leisgyvį vyrą. Tomas Lupas yra paprastas lingvistas, tyrinėjantis žodžių kilmę. Vos prieš kelias valandas jis nusileido Suomijos oro uoste, kuriame keli neaiškūs tipai jį pagrobė, apsvaigino narkotikais, o tada įmetė į ežerą be jokios priežasties. Kai Tomas pasveiksta, jis ir Aina pradeda aiškintis keistos egzekucijos priežastį. Pasirodo pavojinga baikerių gauja kaltina jį savo draugų mirtimi. Jie trokšta keršto ir yra pasiryžę viskam. Tačiau Tomas yra visiškai nekaltas, nors įrodyti to negali! Tokiu būdu šie du jauni žmonės atsiduria profesionalių nusikaltėlių vendetos apsuptyje, kur draugystė, apgaulė ir priesaikos sulaužymas visiškai nieko nereiškia! Ar jiems dar yra vilties sulaukti rytojaus ir susigrąžinti tą taip puoselėtą ramybę, mes sužinosime, žinoma, tik knygos pabaigoje... Romanas „Priesaikos laužytojas“ yra vienas unikaliausių mano šiemet skaitytų kūrinių. Jis turi įdomų siužetą, spalvingus veikėjus, kelis gana keistus sutapimus ir meilę, kuri visoje šitoje karo apsuptyje liepsnoja kaip niekad ryškiai. Jei manęs kas nors paprašytų pateikti šios knygos analogą, tai aš ją statyčiau greta Jo Nesbø „Galvų medžiotojų“. Romanas „Priesaikos laužytojas“ yra gana trumpas ir kandus, tačiau stebinantis grubiu žurnalistiniu rašymo stiliumi, be kurio knygoje pateikta meilės istorija būtų šiek tiek kitokia. Manau visi tie kurie sako, kad meilei išreikšti būtini saldūs žodžiai, šioje knygoje liks visiškai netekę amo. Juk nepaisant tos storžieviškos ir nepaprastai grubios kalbos, dviejų žmonių jausmai šioje knygoje yra pateikti fenomenaliai realistiškai. Pasakojimui netrūks, žinoma, ir smurto, ar tų komiškų „jonesbiškų“ sutapimų, be kurių šis kūrinys atrodytų gana „plokščias“. Manau Leena Lehtolainen yra tikrai verta dėmesio rašytoja ir ateityje pelnys ne vieną vertingą apdovanojimą.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra