Paieška

2021 m. spalio 4 d.

„Pomirtinės apeigos“ ~ Yrsa Sigurðardóttir

„Pomirtinės apeigos“
(Yrsa Sigurðardóttir, 2011 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Juodoji magija, mistinės apeigos, raganavimas ir kraują stingdanti žmogžudystė Islandijoje.

Islandijos sostinėje Reikjavike, prestižiniame universitete, randamas jauno studento Haraldo kūnas. Vaikino akys išluptos, o ant krūtinės išraižyti mistiniai ženklai... Policijai niekaip nepavyksta ištirti nusikaltimo, taigi vaikino šeima pasamdo teisininkę Torą ir buvusį kriminalistą Metjų tiesai išsiaiškinti.

Nuodugnus tyrimas atskleidžia šiurpių vaikino gyvenimo detalių. Pasirodo, jis tarsi apsėstas domėjosi magija, okultizmu ir raganų medžiokle. Kuo daugiau šiurpių vaikino pomėgių Tora ir Metjus atskleidžia, tuo studento mirtis atrodo vis paslaptingesnė.

Yrsa Sigurðardóttir yra dviem frontais dirbanti rašytoja. Savo skaitytojus ji žavi tiek kraupiais kriminaliniais romanais, tiek smagiais pasakojimais vaikams. Rašyti ji pradėjo 1998-ais metais, o literatūros rinkoje įsitvirtino 2007-ais, išleidusi debiutinį savo detektyvą „Pomirtinės apeigos“. Yrsa yra įgijusi Statybinės inžinerijos bakalauro laipsnį Islandijos universitete, bei tos pačios krypties magistro laipsnį Monrealio Konkordijos universitete. Autorė yra pelniusi kelis apdovanojimus, yra ištekėjusi ir turi du vaikus. Knygoje „Pomirtinės apeigos“ ji kalba apie mįslingą žmogžudystę, įvykdytą viename prestižiniame universitete... Viename Reikjaviko universitete randamas jauno vokiečio kūnas. Jo akys išluptos, o ant kūno išraižyti demoniški simboliai. Jei to dar būtų per mažai, praėjus kelioms dienoms nuo žmogžudystės, nužudytojo artimieji gauna savo sūnaus krauju parašyta laišką. Nepatenkinti policijos darbu ir trokšdami visiško diskretiškumo, mirusiojo tėvai pasamdo dviejų žmonių komandą: Islandijos advokatę Torą Gudmundsdotir ir šeimos pagalbininką, bei buvusį policininką Metjų Reichą. Vos tik pradėjusi tyrimą, naujoji komanda iš karto apčiuopia naujų įrodymų. Šie juos nuveda tiek į Reikjavike naktimis dirbantį klubą, tiek į atokius šiaurės vakarus – nesvetingą ir laukinę teritoriją, kurioje, kaip ir daugelyje kitų Europos vietų, buvo įvykdyta dešimtys raganavimu kaltinamų žmonių egzekucijų. Kas kaltas dėl vaikino mirties ir kaip ji susijusi su tamsiaisiais Europos laikais, mes sužinosime, žinoma, tik knygos pabaigoje... Romanas „Pomirtinės apeigos“ yra išties sensacingas kūrinys! Jame autorė idėjų sėmėsi gėdinguose Europos ir krikščionybės laikotarpiuose, mat pasakoja apie velnių garbinimą, raganavimą ir persekiojimus. Pridėkime dar įtikinamus veikėjus ir įdomią detektyvinę mįslę ir gausime kažką tikrai nepaprasto! Nors knyga priskiriama detektyvo žanrui, ji nėra tik eilinė „kas tai padarė?“ istorija. Ji taip pat pasakoja apie išsiskyrusią motiną, kuri kasdien turi laviruoti tarp darbo ir vaikų globos. Gerų emocijų suteiks ir visa ta mistika bei magija, kuri nors ir pateikta gal kiek per sausai, yra visos istorijos pamatas. Kitaip sakant, juodoji magija, ritualai, kankinimai ir raganų medžioklė čia taps sumaniu posūkiu, už kurio pasukti norės visi knygos skaitytojai. Galbūt dėl to, vos tik pasirodė Islandijos lentynose, knyga iš karto sulaukė vertimų ir į kitas kalbas. Galutinis to rezultatas: Yrsai suteiktas garbingas Islandijos detektyvų karalienės titulas!

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra