Paieška

2021 m. spalio 18 d.

„Grobuonis!“ ~ Ragnhild N. Grødal

„Grobuonis!“
(Ragnhild N. Grødal, 2000 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Norvegė Ragnhild N. Grødal (g. 1958 m.) studijavo muziką, JAV įgijo judesio terapijos magistrės laipsnį. Keletą metų užsiiminėjo meditacija ir judesio terapija, rašė knygas.

„Grobuonis!“ – tai psichologinis įtempto siužeto romanas ir kartu – populiarus psichologijos vadovėlis. Ši knyga, tapusi tokiu pat įvykiu Norvegijoje kaip ir „Sofijos pasaulis“, išversta į aštuonias kalbas.

Nuo pirmos dienos, kai septyniolikmetė Torhilda pradeda repetuoti fortepijonu Miurene, sename name netoli Kristiando, ima dėtis keisti dalykai: mistiškai persimaino paveikslas, nežinia iš kur vienas po kito ima rastis akmenukai su runomis, erdviuose prabangaus namo kambariuose skamba vaiduokliškos melodijos.

Netrukus įvyksta ir paslaptinga žmogžudystė. Į romano veiksmą nuolat įsiterpia intriguojantis pasakotojas, save vadinantis sielos tyrinėtoju, kad supažindintų su XX amžiaus psichologijos teorijomis ir tyrinėjimų rezultatais: kolektyvine pasąmone ir Edipo kompleksu, neurolingvistiniu programavimu ir hipnoze, geštalto terapija ir Pavlovo šunimi, Froidu ir Jungu, Eriksonu ir Pjažė.

„Grobuonis!“ – tai knyga ir jaunam, ir vyresniam žmogui, ir detektyvo mėgėjui, ir žinių ieškotojui – kiekvienam, norinčiam suvokti, kas jis yra ir kodėl yra toks.

Norvegė Ragnhild N. Grødal (g. 1958 m.) studijavo muziką, Jungtinėse Amerikos Valstijose įgijo judesio terapijos magistrės laipsnį. Keletą metų užsiiminėjo meditacija ir judesio terapija, rašė knygas. 1996-ais metais ji išleido romaną „Grobuonis!“ – trilerį apie šiuolaikinę psichologiją, kuriame sujungė fikciją su lygi šiolei žinomomis žmogaus sielos tyrinėjimo tiesomis. Knygos pagrindu ji pasirinko perspektyvios septyniolikmetės pianistės Torhildos Aspelund istoriją, kuri netolimoje ateityje turės sugroti viename svarbiame priėmime. Ten ji galės pademonstruoti visus savo gabumus, kuriuos užglūdinti geriausia būtų „Miurene“, sename kaimo name, kuriame yra labai prabangus fortepijonas. Ten pat ji susipažins ir su Vidaru bei Marita, keliais menininkais, nusprendusiais surengti parodą plėšrūnų tema. Visgi didžiausią rūpestį merginai kels ne keistuoliai menininkai, o seną namą lydintys mįslingi įvykiai: keisti žingsnių garsai, paveikslai, keičiantys savo išvaizdą, akmenukai su runų ženklais ar papjautas katinas... Kai bus įvykdyta dar ir žmogžudystė, Torhilda pasiryš surasti paslaptingąjį namo svečią! Visgi žudiko paieškos nebus jau tokios lengvos, mat ves merginą ir per jos pačios sielos gelmes... Tuo pat metu pianistės pastangas iš šalies stebės paslaptingas „sielos tyrinėtojas“, žmogus, paskalbęs save dievu ir mėgstantis įsikišti tik tada, kai tai jam yra pravartu. Jo komentarai, pažiūros ir anekdotai ves skaitytoją per praėjusio pusantro amžiaus psichologinių teorijų kratinį: nuo Pavlovo šuns iki Jungo, nuo hipnozės iki Geštalto terapijos, nuo kolektyvinės nesąmonės iki neurolingvistikos, nuo Froido iki Pjažė... Galutinis to rezultatas – dualistinis pasakojimas, turintis dvi svarbias užduotis – suteikti pramogą skaitytojui ieškant žudiko, o kartu ir trumpai supažindinti jį su pagrindinėmis psichologijos mokslo teorijomis. Manau šią knygą bus pravartu perskaityti ne tik detektyvų mėgėjams, bet ir visiems besidomintiems žmogaus asmenybės raida, psichinio gyvenimo sritimis, elgesio ypatumais ir pan. Knygoje netrūks ir šiokios tokios mistikos, kuri romano pabaigoje bus paaiškinta gana logiškai ir suprantamai. Tikiu, kad kiekvienas pasiėmęs į rankas knygą „Grobuonis!” apibūdins ją kaip labai originalią, sumanią, turinčią netradicinių sprendimų! Aš ją perskaičiau, ji man patiko ir aš ją rekomenduoju kitiems.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra