Paieška

2021 m. kovo 20 d.

„Šioks toks teisingumas“ ~ P. D. James

„Šioks toks teisingumas“
(P. D. James, 1997 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Šioks toks teisingumas – ketvirtasis anglų detektyvų karalienės romanas lietuvių kalba. Detektyvas Adamas Dalglišas iš Skotland Jardo ir vėl tiria sudėtingą bylą. Šiurpus nusikaltimas įvykdomas pačioje D. Britanijos teisingumo citadelėje, Old Beilyje. Advokatų kolegijos kabinete nužudoma garsi advokatė Venišija Oldridž, apgynusi ne vieną nusikaltėlį. Adamas Dalglišas ir jo komanda turi įminti nelengvą mįslę.

Kas žudikas, koks šios žmogžudystės motyvas – advokatės profesinė veikla, kerštas, meilė ar praeityje susipynę žmonių likimai? O gal tai atpildas už tėvų nuodėmes? Ir netikėtai lemtinga čia pasirodo šalies teisinė sistema, iš kurios „daugių daugiausia galime tikėtis tik šiokio tokio teisingumo“.

„Šioks toks teisingumas“ yra vienas geriausių Filisės Dorotės Džeims detektyvų, parašytų autorei jau perkopus brandų, septintąjį dešimtmetį. Idėja, energija ir articizmas, su kuriuo yra sukurtas šis romanas, taps pavyzdžiu kitiems, daug jaunesniems ir mažiau patyrusiems detektyvinių romanų rašytojams. Romanas patenka į Adamo Dalglišo seriją ir yra laikomas vienu geriausių teisinės sistemos tema kalbančių knygų. „Šioks toks teisingumas“ prasideda gana dramatišku teisminiu procesu, kuriame jaunas vyras kaltinamas savo tetos nužudymu. Gerbiama baudžiamosios teisės advokatė Venišija Oldridž gina Gerį Ešą, kuris yra kaltinamas žiauriu nusikaltimu žmonijai. Venišijai teismas yra eilinė nepaprastų jos įgūdžių patikrinimo vieta, savotiškas bokso ringas, leidžiantis jai pasiekti tą mintyse užsibrėžtą nematomą nokdauną. Tačiau niekas teismo salėje nebūtų pagalvojęs, kad kita auka taps būtent pati Venišija. Ji bus nudurta prie savo paties stalo pačioje D. Britanijos teisingumo citadelėje, išniekinta krauju ir papuošta baltu teisininko peruku. Ištirti nusikaltimą apsiims pats Adamas Dalglišas ir jo komanda, kuriems padaryti šokiruojančias išvadas padės mažos detalės ir seniai palaidoti praeities epizodai... Knyga „Šioks toks teisingumas“ yra bene stipriausias mano skaitytas F. D. Džeims romanas. Jame rašytoja žengia į keistai uždarą teismų ir teisininkų bendruomenę, kurioje ji mums pateiks aistros, teroro ir pavydo apraiškas. Kūrinyje autorė suteiks veikėjams trimatę gyvastį, o žongliruodama klasikinio detektyvo ir psichologinio romano temomis padovanos labai turiningą pasakojimą. Autorė nepamirš ir šokiruojančios tiesos – teisės sistema yra sukurta žmonių, o žmonės yra linkę klysti! Vien todėl daugių daugiausia ko gali tikėtis paprasti žmonės, yra tik šioks toks teisingumas. Autorė šią tiesą atskleis palaipsniui, pradėdama nuo Kolegijos – rinkinio protingų, labai savarankiškų, kritiškų, nuolat persidirbusių ir ginčytis mėgstančių vyrų bei moterų portretų, baigiant pačiu nusikaltimu, kurį išaiškinti neužteks, jo kaltininko veiksmus dar reikės ir įrodyti. Daugelis skaitytojų prieš pradėdami skaityti šią knygą tikrai sakys: „detektyvų rašymas yra ne moters darbas“. Tačiau aš manau, kad perskaitę vos šimtą puslapių, jie pakeis savo dainelę ir pasakys: „ponia F. D. Džeims turi visus tam tinkamus gabumus“. Savo įmantriu pasakojimu Filisė pateiks mums sudėtingą siužetą, kuriame ne tik kels moterų kompetencijos, atkaklumo, sąžiningumo temas, bet ir iškels meilės poveikio asmenybės formavimuisi klausimus. Tiesa prie smulkmeniško autorės minčių dėstymo priprasti prireiks tikrai nemažai laiko, mat bent jau aš prie jo pratinausi po truputį, darydamas pertraukas ar tas taip lauktas palaimingas pauzes.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra