Paieška

2020 m. rugsėjo 9 d.

„Tas“ ~ Stephen King

„Tas“
(Stephen King, 2019 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

Deris – mažas miestelis, nesiskiriantis nuo daugybės kitų tokių Meino valstijoje. Bent jau taip atrodo jo gyventojams, paskendusiems kasdieniuose rūpesčiuose. Ir tik vaikai jaučia, kad gimtasis jų miestelis kitoks. Ypatingas. Siaubingai, šiurpiai, tragiškai ypatingas, nes po jo gatvėmis ir tiltais, begaliniuose nuotekų vamzdynuose ir Kanale tyko TAS...

Šeštojo dešimtmečio pabaigoje Derį supurto žiaurių nusikaltimų virtinė. Kol suaugusieji bergždžiai ieško nusikaltėlio, septyni paaugliai perpranta, kas tikrasis blogio šaltinis ir kur jis slypi. Įveikę didžiausias savo baimes, jie stoja į kovą su TUO ir jį nugali. Vis dėlto po 27 metų paaiškėja, kad TAS grįžo ir jiems vėl teks patirti siaubą, kurį buvo pasistengę ištrinti iš atminties kurdami savo gyvenimą toli nuo Derio.

Šis siaubo romanas, rašytas ketverius metus, tapo nuostabiu gausios Stepheno Kingo kūrybos brangakmeniu. Daugiau nei prieš tris dešimtmečius išvydęs dienos šviesą jis iš karto pelnė pasaulinį pripažinimą ir atsidūrė geriausių Amerikos knygų sąrašų viršūnėse.

Stivenas Kingas yra vienas populiariausių rašytojų pasaulyje, tad nenuostabu, kad beveik kiekvienas jo kūrinys tampa pasauliniu superbestseleriu. Jis yra ne veltui vadinamas siaubo karaliumi ir baimių pardavėju – juk jo knygos gąsdina skaitytoją taip, kaip to nedaro niekas kitas. Teigiama, kad psichiatrai kadaise primygtinai jam siūlė gydytis. „Kodėl? Aš tą jau darau, o po to tai parduodu Jums“, – šypsodamasis atsakė rašytojas. Romanas „Tas“ yra bene baisiausias autoriaus romanas – savotiškas siaubo ir paaugliškų nuotykių mišinys... Deris nėra įprastas mažas miestelis. Po jo paviršiumi slepiasi seniai tūnantis blogis. Jis ką tik pabuvo ir yra ištroškęs kraujo. Baisi jėga, kurią galima pavadinti tik „Tuo“, žudo vaikus ir, atrodo, ją sustabdyti sugebės tik didelė kraujo auka. Žudikas nepalieka jokių pėdsakų, jokių net ir mažai į akis krintančių įrodymų. Septyni vienuolikmečiai nusprendžia jį surasti ir sustabdyti, mat tas žudikas yra monstras, kurio suaugusieji paprasčiausiai nemato... Bėga metai, draugai išsibarsto po visą pasaulį. Jie yra turtingi, sėkmingi ir garsūs, tačiau – nelaimingi. Labiausiai jiems trūksta vaikystės prisiminimų, kuriuos kažkokia paslaptinga jėga visiškai ištrynė. Norėdami sužinoti tiesą, draugai ir vėl privalo susidurti su senovės blogiu. Anksčiau jie jau atsispyrė jam ir išgyveno. Tačiau šiandien jie nebėra vaikai ir jiems trūksta to kažko esminio, to, kas kadaise jiems jau padėjo išlikti... Romanas „Tas“ yra išties baisus kūrinys. Jis kalba apie kiekvieno mūsų sieloje tūnantį blogį, TĄ prigimtinę kiekvieno iš mūsų dalį, kuriai mes būtinai privalome duoti atkirti. Juk kiekvienas žmogus, kuris susitaiko su monstru savo viduje, vėliau tampa žmogumi monstro viduje. Pagrindinė šio romano minti slypi žodžiuose: „Jei neprisiminsi – neišgyvensi, o jei prisiminsi – mirsi!“. Tai išties baugus vaikystės paslapčių, brandos siaubo ir suaugusiųjų kasdienybės mišinys. Romanas pasakojamas dvejomis laiko perspektyvomis, visažinio trečiojo pasakotojo akimis. Jame nagrinėjamos atminties jėgos, vaikystės traumų ir sutryptų vertybių temos, kurios ilgainiui tapo neatsiejama Stiveno Kingo pasakojimų dalimi. Manau, ši knyga yra ne tik įdomus ir nekasdieniškas pasakojimas, bet ir yra tarsi vartai į suaugusiojo gyvenimą, mat visai kaip ir pasakos sekamos vaikystėje moko mus pergyventi siaubą ir išmokti jį užrakinti kiekvieno mūsų viduje esančiame baimių kambaryje. Kiekvienas mes kažkuriuo savo gyvenimo momentu kažko bijome, tačiau pasak pono Kingo, ta baimė yra įveikiama, mat dažnai ji net neturi vardo. Pasiryžkime įveikti savo baimes ir viduje tūnančius monstrus ir mes, mat tik tokiu būdu mes sugebėsime gyventi taip, kaip kiekvienas giliai trokštame.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra