Paieška

2020 m. birželio 8 d.

„Doloresa Kleiborn“ ~ Stephen King

„Doloresa Kleiborn“
(Stephen King, 2002 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Gyvenime visuomet ir už viską reikia mokėti. Kartais grynaisiais, o kartais – baime, nuolatine įtampa, dieną ir persekiojančiomis nelemtomis vizijomis. Tad ar įmanoma išsivaduoti iš siaubą keliančių naktinių košmarų, ar įmanoma pabėgti nuo pasąmonės demonų? „Doloresa Kleiborn“ itin savitas Stepheno Kingo romanas apie intriguojančiai persipynusius dviejų moterų gyvenimus. Moterų, nepanorusių paklūsti likimui, nusprendusių tapti keršto deivėmis – joms nusidėjusius vyrus nuteisti savo teismu.

„Rita Heivort ir pabėgimas iš Šošenko kalėjimo“ – nostalgija ir liūdesiu dvelkianti apysaka apie kalėjimo kasdienybę, drastiškus kalinių tarpusavio santykius, apie jų daliai tekusius siaubus bei kančias. Tai pasakojimas apie tris įkalinimo iki gyvos galvos nuosprendžius gavusį vyruką, kuris savo „šeimynėlės“ nariams sugebėjo „suveikti“ praktiškai viską, ko tik širdis geidžia. Neįstengė jis tik vieno – nusipirkti laisvės. Nei sau, nei savo draugams.

Stivenas Kingas yra siaubo karalius, slapčiausių, baisiausių ir niūriausių žmogaus sielos kampelių ekspertas. Jis yra žiaurus, pasiutęs ir agresyvus tamsos estetas, kurio knygos gąsdina, piktina ir tuo pat metu traukia. Knyga „Doloresa Kleiborn“ – visų šių teiginių patvirtino pavyzdys. Ji yra ne tik be galo tamsi ir niūri, bet ir nežmoniškai prikaustanti. Ji kalba apie motiniškos meilės galią ir šiurpias jos pasekmes, apie įniršį, neapykantą ir tamsias puritonų visuomenės paslaptis... Trisdešimt metų „Litl-Tolo“ salos gyventojai laukė to momento, kada galės sužinoti tiesą apie įvykį, nutikusį visiško saulės užtemimo metu. Būtent tada Doloresos Kleiborn vyras prasmego šulinyje ir daugiau niekada iš jo nepakilo gyvas. Visgi policijos nuovadoje Doloresa atsiduria ne dėl šulinyje prasmegusio vyro, o dėl staigios jos globojamos turtuolės, prikaustytos prie lovos patalo, mirties. Pastaroji mirė kraujo klane, prasiskėlusi galvą laiptų apačioje. Doloresa prisipažįsta: tiek ji, tiek jos darbdavė daug gyvenime matė ir iškentėjo. Veros vyras mirė autokatastrofoje, vaikai ją apleido, o kur dar paskutinius metus ją kankinusi beprotybė. Daug kas iš Jūsų pagalvosite: gal Veros demonai tapo per daug nepakenčiami ir Doloresa tiesiog neiškentė? Tačiau namų tvarkytojos istorija yra šiek kiek kitokia. Šiek tiek tamsesnė, šiek tiek keistesnė... „Doloresa Kleiborn“, tai knyga, pasakojanti apie keistus ir baugius ryšius, apie motinos meilės nuožmumą ir baisias jos pasekmes. Apie tylų įniršį, galinti paversti mylinčią motinos širdį nekęsti, apie tuos momentus, kada moteris privalo virsti pasiutusia kale. Čia Stivenas Kingas, žymiausias žmogaus sielos juodumos ekspertas, į viešumą iškelia ne tik nešvarius vienos šeimos „skalbinius“, bet ir sumaniai dėstydamas pasakojimą, demaskuoja baisiausias vyrų bei moterų nuodėmes. Galutinis to rezultatas – stulbinanti istorija ir visiškai nauja patirtis visiems detektyvo žanro mėgėjams! P. S. Knygoje taip pat spausdinama apysaka „Rita Heivort ir pabėgimas iš Šošenko kalėjimo“. Joje pasakojama apie vieną sapną, virtusį baisia realybe. Čia nekaltas vyras yra apkaltinamas dviguba žmogžudyste. Jis atsiduria kalėjime ir dabar turi išgyventi ten, kur gyvenimo paprasčiausiai nėra. Ir visgi jis „nenukabina“ nosies, o tyliai planuoja pabėgimą...

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra