Paieška

2020 m. sausio 6 d.

„Moteris su automobiliu, akiniais ir ginklu“ ~ Sébastien Japrisot

„Moteris su automobiliu, akiniais ir ginklu“
(Sébastien Japrisot, 2017 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Dani gauna užduotį. Merginos vadovas, charizmatiškasis Mišelis, prašo jį su šeima nuvežti į oro uostą ir parvairuoti prabangų automobilį atgal į Paryžių. Naudodamasi proga mergina nusprendžia aplankyti Prancūzijos pietus, nes niekada nėra buvusi prie jūros. Tačiau svaigulį ir beprotišką laisvės pojūtį važiuojant pakrante sudrumsčia keisti įvykiai. Sustojus pakeliui, ją užkalbina moteris, kuri tvirtina, kad Dani šį rytą buvo jos kavinėje ir pamiršo paltą. Vėliau autoservise ją kažkas užpuola ir sužaloja ranką, o savininkas tvirtina, kad dar vakar taisė jos automobilį. Naktį sustabdo policininkas, įsitikinęs, kad jau įspėjo dėl nešviečiančių žibintų. Negana to, paaiškėja, jog automobilio bagažinėje yra kai kas, dėl ko mergina galėtų atsidurti kalėjime. Dani vis didina greitį, bet užuot priartėjusi prie tiesos, nuo jos vis labiau tolsta.

Giliai užslėptą tiesą subtiliai atskleidžia automobilis, akiniai ir ginklas. Kiekvienas išduoda po dalelę nedoros gudrybės, kuri slepiasi tamsių praeities šešėlių šokyje.

Romanas „Moteris su automobiliu, akiniais ir ginklu“ yra išties nestandartinis kriminalinis romanas. Jis patiks visiems ieškantiems kažko labai paprasto, sąmojingo, žavaus ir kartu vasariškai šilto. Taip, galimybių jį sukritikuoti tikrai yra, tačiau aš asmeniškai stengiausi įžvelgti tik gerąją pusę – vasarišką atmosferą, kurios knygoje tikrai netrūksta... Moteris. Tai prasidėjo kaip lengvabūdiškas sapnas. Ji buvo jauna ir graži ir niekada nebuvo mačiusi jūros. Tad buvo natūralu „pasiskolinti“ automobilį, kurio niekas nepasiges keturias dienas. Bet sapnas virto košmaru, pasibaigusiu virtine keistų nutikimų. Automobilis buvo „Tenderberdas“. Būtent jis suviliojo ją savo žavesiu. Baltas, didelis ir greitas, jos „Audros paukštis“. Akiniai – pareigūnas paprašė ją nusiimti saulės akinius. Ji pakluso, bet paaiškino: „Aš trumparegė“. Jos žvilgsnis akimirksniu pasidarė tolimas, tuščias ir keičiantis veidą. Pistoletą ji rado tik vėliau – pagalvojusi, kad yra žudikė. Mintis, kad buvo paaukota ją aplankė po to... Romane „Moteris su automobiliu, akiniais ir ginklu“, Sébastien Japrisot mums pateikia nerimastingą, jautrią ir gana charizmatišką heroję, kuri gauna užduotį – nuvežti savo šefą į oro uostą, o vėliau parvairuoti jo automobilį atgal į Paryžių. Tačiau kelionę aptemdo keisti įvykiai, kuriems ji sunkiai randa paaiškinimą. Galiausiai paslėptą tiesą jai padeda atskleisti automobilis, akiniai ir ginklas. Sukūręs Dani Longo paveikslą, autorius sukūrė gudrią, gyvą, pasitikinčia savimi, tačiau kartu ir išsigandusią bei pasimetusią heroję. Skaitydami šią knygą mes ne tik bandysime apginti Dani, bet ir stengsimės įžvelgti prasmę visuose ją ištikusiuose nesusipratimuose. Mums netgi kils paprasta, tačiau gana reali mintis – gal visgi kažkas tiesiog žiauriai baisiai pajuokavo?

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra