Paieška

2020 m. sausio 4 d.

„Peilis“ ~ Jo Nesbø

„Peilis“
(Jo Nesbø, 2019 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Haris Hūlė dar niekada nebuvo taip arti prarajos. Rakelė – vienintelė moteris, kurią jis kada nors mylėjo, – galutinai nutraukė su juo santykius. Oslo policijoje jis peržiūri užšaldytas bylas ir rūšiuoja dokumentus, užuot daręs tai, ką geba geriausiai, – tyręs žmogžudystes, kurios gali būti susijusios su Sveinu Finu, seksualiniu nusikaltėliu, serijiniu žudiku ir Hūlės priešu. Kadaise Haris pasodino jį už grotų, o dabar, po daugiau kaip dešimtmečio kalėjime, Finas laisvėje, pasiryžęs atkeršyti.

Ir viskas tik į bloga. Kai vieną rytą Haris atsibunda sunkiai pagiringas, visiškai neprisimindamas nakties, kruvinomis rankomis, tai – tik veriančio nelyg išgaląsti peilio ašmenys košmaro pradžia.

Romanas „Peilis“ yra naujausias Hario Hūlės serijos romanas, turintis intriguojantį siužetą, įdomius veikėjus ir, žinoma, prikaustančią paslaptį. Taip, po romano „Troškulys“ perskaitymo daugelis iš mūsų, turbūt, šiek tiek nusivylėme Jo Nesbė ir netgi pamanėme, kad jis galutinai išsisėmė. Visgi knygoje „Peilis“ autorius reabilituojasi*, na o tai jau geras ženklas... Hariui Hūlei tenka griebtis sunkiausios ir tragiškiausios jo karjeroje bylos. Jam artimas žmogus randamas nužudytas ir dabar inspektorius turi padaryti viską, kad surastų žudiką. Hario nuojauta sako, kad žudikas yra jo senas pažįstamas. Sveinas Finas neseniai išėjo iš kalėjimo ir nusprendė toliau griebtis savo misijos: prievartauti moteris ir keršyti toms, kurios nusprendžia nutraukti nepageidaujamą nėštumą. Kartą Haris jau suėmė Sveiną ir netgi nužudė jo sūnų, kuris taip pat buvo įžūlus nusikaltėlis. Atrodo dabar maniakas nusprendė grąžinti detektyvui skolą, atimdamas viską, ką šis taip desperatiškai puoselėja... Romanas „Peilis“, tai pasakojimas kalbantis apie žmogiškas moralines dilemas, tiesos paieškas ir savo vidinių demonų sutramdymą. Tai yra „užrakinto kambario“ kūrinys, turintis gana nestandartinę idėją – užrakintame kambaryje atsiduria ne tik auka, bet ir tariamas žudikas! Jį skaitydami mes ne tik, kad atrasime daug netikėtų staigmenų, bet ir nesužinosime tikrojo kaltininko, kol neužversime paskutinio šios knygos puslapio.

* Pirmi 200 puslapių gana nuobodoki, tačiau vėliau yra išties sunku atsitraukti nuo kūrinio.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra