Paieška

2019 m. spalio 26 d.

„Atpildas“ ~ John Grisham

„Atpildas“
(John Grisham, 2019 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

1946-ųjų spalis, Klantonas, Misisipės valstija.

Pitas Beningas buvo numylėtas Klantono sūnus – medaliais apdovanotas Antrojo pasaulinio karo didvyris, ūkininkas, tėvas, kaimynas ir ištikimas metodistų bažnyčios narys. Vieną ankstyvą spalio rytą jis atsikėlė iš lovos, nuvažiavo į miestą ir įvykdė sukrečiantį nusikaltimą. Šerifui, advokatams, teisėjui, prisiekusiesiems ir šeimai tepareiškė: „Aš neturiu ką pasakyti.“ Jis nebijojo mirties ir savo motyvą ketino nusinešti į kapus.

Rimtame romane, nepanašiame į jokias kitas anksčiau jo parašytas knygas, Johnas Grishamas surengia mums neįtikėtiną kelionę – nuo segregacijos laikų Jungtinių Valstijų iki Filipinų džiunglių, į kurias patenkame per Antrąjį pasaulinį karą; nuo paslapčių kupino beprotnamio iki Klantono teismo rūmų salės.

„Atpildas“ yra romanas, kurį be galo įdomu skaityti ir analizuoti. Jis pasakoja apie Pitą Beningą, mylimą Klandono gyventoją, Antrojo pasaulinio karo herojų, garbingą šeimos žmogų, ūkininką, tėvą, besąlyginį metodistų bažnyčios narį, vieną 1946-ųjų metų spalio mėnesio rytą anksti atsikėlusį, išvažiavusį į miestą ir ten padariusį šokiruojantį nusikaltimą. Vieninteliai Pito žodžiai šerifui, jo advokatui, teisėjui ir visiems prisiekusiesiems buvo – „aš neturiu ką pasakyti“. Jis nebijojo mirties ir buvo pasiryžęs visą tiesą nusinešti su savimi į kapus. Jums iš karto, turbūt, kilo klausimas: „Kodėl jis tai padarė?“, o štai čia ir pasirodo ponas Grišemas su savo neįtikėtinais pasakojimo gabumais... Romanas „Atpildas“ yra vienas įtaigiausių ir labiausiai stebinančių Džomo Grišemo darbų. Jame autorius atsisako įprastų jo trileriams būdingų taisyklių ir pateikia mums jaudinančią meilės ir karo istoriją. Joje jis kalba apie tai, kaip žmonės tampa didvyriais ar piktadariais, ir kad šias dvi sąvokas skirianti riba yra labai plona. Knygoje rašytojas taip pat atkreipia dėmesį į netinkamus sprendimus ir jų katastrofišką žalą mūsų aplinkiniams. Skaitydami šį kūrinį mes nusikelsime į rasinės segregacijos Jungtinėse Valstijose laikus, Antrojo pasaulinio karo Filipinų salų džiungles, psichiatrinę ligoninę ir net daug kaltinamųjų mačiusią Klantono teismo rūmų salę. Kelionės metu mes patirsime daug nuotykių ir šokiruojančių tiesų, o mus užplūstančios emocijos tiesiog liesis per kraštus. Jeigu ir Jūs mėgstate teisinius trilerius, ar istorijas su moralu, būtinai pasiimkite šį Džono Grišemo darbą į rankas.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra