Paieška

2018 m. spalio 15 d.

„Įtakingi draugai“ ~ Donna Leon

„Įtakingi draugai“
(Donna Leon, 2014 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Komisarą Gvidą Brunetį aplanko jaunas biurokratas, tiriantis oficialių leidimų jo butui statyti trūkumą, pirmoji Brunečio reakcija, kaip ir bet kurio venecijiečio, yra iš pažįstamų rato surasti tą, kuris galėtų daryti spaudimą atitinkamam valdžios departamentui. Bet kai biurokratas akivaizdžiai išsigandęs, paskambina Brunečiui į darbą, po to randamas miręs, nukritęs nuo pastolių tampa aišku, kad dedasi kažkas kur kas svarbesnio už paties Brunečio buto likimą...

Taigi pasiėmiau skaityti jau devintąjį komisaro Gvido Brunečio serijos detektyvą, kūrinį kurį mums parašė amerikiečių rašytoja Donna Leon. Pastaroji išgyveno Venecijoje net 25 metus, ten dirbo anglų literatūros dėstytoja, tad puikiai pažino Veneciją, kas atsispindi ir jos knygose. Romano „Įtakingi draugai“ centre atsidurs vieno biurokrato mirtis, kurią garsusis komisaras Gvidas pradės tirti po to, kai šis nukris nuo vieno renovuojamo namo pastolių...

Į komisaro Gvido Brunečio namus atvyksta kažkoks Frankas Rosis, Venecijos Registrų centro darbuotojas. Jis paskelbia, kad Gvido butas yra pastatytas ant XV a. namo ir turi būti nugriautas. Viską galėtų pakeisti tik pusės amžiaus senumo dokumentai, leidę pertvarkyti šį architektūrinį paminklą ir grąžinti viską į savo vietas. Po kelių mėnesių tas pats Frankas Rosis paskambina komisarui iš savo darbinio telefono, norėdamas pasitarti itin svarbiu reikalu. Brunečio nustebimui, kitą dieną jis randamas stipriai sužeistas, o galiausiai ir visai numiršta. Kad ištirtų šį painų nusikaltimą ir sudėtų visus taškus ant „i“, Gvidas Brunetis nusprendžia kreiptis į įtakingus draugus...

Na o plačiau kažką atpasakoti apie šią knygą man atrodo nebūtina. Brunetis čia apžiūrinės nusikaltimo vietą, lankysis morge, klausinės nužudytojo kaimyną, tikrins aukos piniginę ir dokumentus, skambins keliais tyrimo metu išaiškėjusiais telefono numeriais, ar net ims domėtis paslaptingaisiais palūkininkais.

Romane rašytoja taip pat atkreips mūsų dėmesį į turistais perpildytas Venecijos turgavietes, trumpai nupieš nedorus nepilnamečių čigonų darbelius, pakalbės apie į miestą plūstančias prostitutes iš Rusijos, pavaizduos pagrindines renovuojamų namų biurokratines vingrybes, ar pasiskųs dėl vis labiau plintančios prekybos narkotikais.

Iš tikrųjų romanas „Įtakingi draugai“ yra gan tipinis rašytojos kūrinys, kuriame nekaltas, paprastas, pareigingas, drovus ir pedantiškas žmogus taps didelio nusikaltimo auka. Brunetis ims tirti šį nusikaltimą iš pareigos mirusiajam, kurį jis laikys savo draugu, ir kurį jo mirtis bus sukrėtusi lygiai taip pat, kaip ir bet kurį kitą dorą žmogų. Jis visiškai nekreips dėmesio į tai, kad prieš kelis mėnesius šis bus lankęsis jo apartamentuose, ir bus pareiškęs, kad Gvido butas neturi jokių oficialių dokumentų ir turi būti nugriautas.

Knygoje taip pat bus kalbama ir apie Brunečio viršininko Patos problemas dėl sūnaus, kuris bus sulaikytas klube su pilnu voku sintetinių narkotikų. Gvidui ir čia teks ieškoti įtakingų draugų, kurie pagelbėtų jam užglaistyti šį skandalą ir taip padėtų jo viršininkui šiuo sunkiu momentu.

Romane bus ir kelios kitos mirtys, kurios čia lyg ir jungsis į vieną bendrą nusikaltimą, tačiau tą dar reikės įrodyti. Knygoje mes atrasime kelis mums jau pažįstamus veikėjus, tarp kurių ir pačią Veneciją, kuri yra ne ką svarbesnis veikėjas, nei kiti knygos personažai. Jos kanalai, turgavietės, restoranai, kavinės, gyventojai ir jų pomėgiai – visa tai šioje knygoje bus pavaizduota taip ryškiai ir tikroviškai, kad skaitytojas nejučia pradės girdėti ne tik šio miesto gatvių triukšmą, bet ir ims užuosti jo kvapus, ar sukais nuo įnirtingai kepinančios saulės kaitros.

Su šia knyga baigiu skaityti visas šiuo metu į lietuvių kalbą išverstas Donnos Leon knygas, kurios buvo išties labai įdomios ir be galo realistiškos. Žemiau pateikiu Brunečio serijos detektyvų skaitymo tvarką: 1. „Mirtis La Fenice teatre“, 2. „Mirtis svetimame krašte“, 3. „Nepažįstamas venecijietis“, 4. „Venecijietiška mįslė“, 5. „Acqua Alta“, 6. „Ramiai miegodami“, 7. „Kilmingųjų spindesys“, 8. „Lemtingas pasirinkimas“, 9. „Įtakingi draugai“.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra