Paieška

2018 m. balandžio 16 d.

„Канатная плясунья“ ~ Морис Леблан

„Канатная плясунья“
(alt. pav. „Тайна замка Роборэй“, „Призрак замка Роборэй“, Морис Леблан, 1991 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

В сборник французского детектива вошли произведения признанных мастеров этого жанра Мориса Лебланаљ «Канатная плясунья», Жака Робераљ «Кто-то за дверью», Себастьяна Жапризољ «Убийство в спальном вагоне».

Все три романа отличают мастерски построенная интрига, увлекательная манера повествования, которые держат читателя в неослабном напряжении.

Pirmojo pasaulinio karo nusiaubtoje Prancūzijoje, jauna graži mergina Dorotėja įkuria savo keliaujantį cirką. Jį sudaro nedidelis namelis ant ratų, pati gražioji lyno šokėja ir būrėja Dorotėja, bei keturi jauni berniukai: Monfokonas, Kastoras, Poluksas ir šešiolikos metų Kontenas. Visi jie yra našlaičiai, praradęs tėvus karo metu.

Istorijos pradžioje mūsų herojai atras save keliaujančius netoli Roberėjaus pilies, valdų, kurios dabar priklauso ne kam kitam, o grafo de Šanji šeimai. Šimtmečio senumo pilis neseniai buvo atkurta ir apgyvendinta dėka grafo Oktavijaus. Pastarasis dabar švenčia įkurtuves ir yra iškėlęs didelę puotą visiems savo draugams. Pilies pavadinime skambantis žodis „roberėjus“ netrukus užvaldo visas Dorotėjos mintis. Juk tai buvo keli paskutiniai žodžiai, kuriuos agonijoje pasakė jos tėvas prieš mirdamas nuo karo sukeltų žaizdų.

Mergina netrukus išsiaiškina, kad žodis Roborėjus, kildinamas iš lotyniško žodžio „roboreus“ ir skamba tarsi devizas „In robore fortuna“. Pastarasis ne kartą buvo minimas grafo Kaliostro užrašuose, kaip viena iš jo mįslių (žr. kn. „Grafienė de Kaliostro“). Legenda sako, kad Roborėjaus pilis slepia fantastiškus lobius ir dideles brangenybes. Ir nors kelios šeimos kartos jau seniai yra susidomėjusios pilyje paslėptais turtais, tik dėka Dorotėjos dabartiniai pilies savininkai sužino, kad kažkas be jų žinios jau ieško paslėptų lobių...

Taigi pasiėmiau skaityti dar vieną Moriso Leblano knygą, šį kartą ne iš Arseno Liupeno serijos. Tiesa, čia yra visgi šiokios tokios painiavos, nes vienas iš knygos veikėjų yra vardu Raulis, o kas kitas, jei ne Arsenas Liupenas dažnai pasivadindavo šiuo vardu. Kaip bebūtų, nei jei jo čia ir nėra, knyga yra vis tiek yra be galo įdomi. Joje mes randame vieną iš Kaliostro mįslių, paslaptį kurią yra bandęs įminti net ir pats garsusis vagis Arsenas Liupenas.

Skaitydami knygą mes būsime supažindinti su nauja veikėja – Dorotėja, nuostabaus charakterio moterimi, sąmojinga, stipria ir gracinga mergina, tikra vagies-džentelmeno analogija moterų pasaulyje. Ji yra vienu metu ir cirko vedėja, ir akrobatė, ir aiškiaregė, ir medicinos sesuo, ir kunigaikštytė, ir čigonė, ir net tikrų tikriausia detektyvė! Ji visada yra linksma, žaisminga, drąsi ir bebaimė, apsiginklavusi tik savo išmone ir keturiais mažais vaikais. Ji yra mylima vyrų, nekenčiama priešų, ji visad išvengia spąstų yra sumani ir nepalaužiama.

Morisas Leblanas mums padovanos moterį, kurią stebėdami mes ne tik, kad džiūgausime, sielvartausime, liūdėsime, bet ir drebėsime dėl ją ištikusių pavojų, ar linkėsime jai sėkmes sunkiu momentu. Lobiai, dideli turtai, žmogžudystė, nunuodijimas, vagystė, mįslingi medaliai, slaptas kapas – visa tai ir dar daugiau bus šioje nepakartojamoje knygoje.

Nors galiausiai paaiškėja, kad lobiai slypėjo visai kitoje vietoje, o ne mitais ir legendomis apipintoje pilyje, visgi beieškodami lobių knygos herojai suranda kai ką geriau – ištikimus draugus, bei tikrą ir nuoširdžią meilę.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra