Paieška

2017 m. vasario 6 d.

„James Bond: Moonraker“ ~ Christopher Wood

„James Bond: Moonraker“
(Christopher Wood, 2013 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

A very regrettable incident has occurred. A US Moonraker space shuttle, on loan to the British, has disappeared – apparently into thin air. Who has the spacecraft? The Russians? Hugo Drax, multi-millionaire supporter of the NASA space programme, thinks so. But Commander James Bond knows better.

Aided by the beautiful – and efficient – Dr. Holly Goodhead, 007 embarks on his most dangerous mission yet. Objective: to prevent one of the most insane acts of human destruction ever contemplated. Destination: outer space. The stakes are high. Astronomical even. But only Bond could take the rough so smoothly. Even when he’s out of this world...

Taigi pasiėmiau skaityti dar vieną agento 007 nuotykį, šį kartą ir vėl parašytą pagal filmo scenarijų. Kadangi filmas „Munreikeris“ (Moonraker) iš originaliosios Jano Flemingo knygos pasiskolino tik jos pavadinimą ir pagrindinio herojaus vardą, buvo nuspręsta išleisti romaną, parašytą pagal filmą. Tą apsiėmė padaryti filmo scenarijaus autorius Kristupas Vudas (Christopher Wood), kuris tą jau yra daręs anksčiau su kino juosta „Šnipas kuris mane mylėjo“. Knyga buvo išleista 1979-aisiais, tais pačiais metais kaip ir filmas.

Pagrindinį vaidmenį filme atliko Rodžeris Mūras, o režisavo jį Levisas Gilbertas. Filme kaip ir knygoje vyrauja kosmoso tema, kurią išpopuliarino tuo laikotarpiu pasirodžiusi kino juosta „Žvaigždžių karai“. Bondas, tirdamas kosminio laivo dingimą, susiduria su Hugo Draksu, žmogumi, siekiančiu pakeisti civilizacijos raidą.

Šį kartą Džeimsas Bondas išsiruošia į atvirą kosmosą! Jam tenka užduotis rasti paslaptingai dingusį erdvėlaivį. Į visatos platybes pavogtu erdvėlaiviu „Munreikeris“ rengiasi persikelti amerikiečių milijardierius Hugo Draksas ir jo vadovaujami nusikaltėliai. Jie nori sunaikinti visą gyvybę Žemėje, o po to čia užveisti kosmose užaugintų humanoidų rasę. Kartu su žavinga mokslininke iš Aeronautikos centro Bondas žūt būt turi sulaikyti šį beprotį su jo parankiniais ir išgelbėti žmoniją.
Kadras iš filmo „Munreikeris“
Jeigu romane „Džeimsas Bondas: Šnipas kuris mane mylėjo“ scenaristas Vudas bandė imituoti rašytojo Jano Flemingo stilių, tai čia jis leido sau kiek atsipūsti. Autorius per daug nedetalizuoja veikėjų portretų, nebando veiksmo scenas sutapatinti su Flemingo kūryba, personažų atsiminimus palieka praeityje, o siužetą padarė gal net kiek per daug iššaukiantį ir drąsų – kelionė į kosmosą! Taigi šį kart mes rasime gan netikėtą šnipinėjimo ir fantastikos romano duetą, kas nepaisant gal kiek net ir per daug nutrūktgalviško filmo, knygoje buvo įgyvendinta kiek kukliau. Labiausiai, galbūt, dėl to, kad skaitant knygą, vaizduotė nesugeba sukurti tokių spalvotų vaizdų, kokius mes randame kine.

Ir nors šis romanas nublankstą prieš kino novelę „Džeimsas Bondas: Šnipas kuris mane mylėjo“, o kai kurios jo vietos man priminė vos ne tikslią scenarijaus kopiją, aš vis tiek, manau, kad jis gavosi labai labai šaunus. Jo veikėjai be galo įdomūs, veiksmo scenos be priekaištų, o Drakso kosminių laivų surinkimo centro ir kosminės stoties aprašymai man pasirodė labai įtikinami.

Romane Bondui talkins mėlynų akių, spindinčių baltų dantų, jausmingų lūpų, išraiškingos nosies ir bronzinio įdegio mergina Trudė Parker, kuri be jos dieviško Veneros grožio dar buvo ir protinga, pasitikinti savimi ir su humoro jausmu. Jam taip pat gelbės šviesiaplaukė mėlynakė Aeronautikos centro specialistė ir kosmonautė Holė Gudhed, bei gražuolė brazilė Manuela. Prie kitų romano veikėjų galima priskirti patį Hugo Draksą, jo padėjėją sumo imtynininko sudėjimo Čangą ir, žinoma, visų jau pamėgtą plieninių dantų savininką Nasrai. Pats Džeimsas Bondas čia pavaizduotas, kaip vyras kurį kankina sprando skausmai, trapecinių raumenų spazmai, padidėjęs kraujospūdis ir nuolatinis nuovargis (dėl visko kalti trys pakeliai cigarečių per diena, puslitris stipraus alkoholio ir varginantis, bei daug streso keliantis darbas).

Romane Džeimsui teks skraidyti lėktuvu ir sraigtasparniu, pabuvoti viduramžiškoje pilyje, išbandyti kosmonautų testavimo centrifugą, iššokti iš lėktuvo be parašiuto, plaukti gondola, dalyvauti Brazilijos karnavale ir net sėlinti cheminio ginklo gamybos laboratorijoje. Savo arsenale jis turės apyrankę-pistoletą, mini fotoaparatą, miniatiūrinį rentgeno prietaisą, Valterį PPK ir kita. Prieš startuodamas į žvaigždes, Bondas dar spės pabuvoti Kalifornijoje, Venecijoje, Rio de Žaneire ir net Amazonės džiunglėse!

Knygoje veiksmo tiek daug, kad vietomis vaizduotė tiesiog perkaisdavo ir net pradėdavo rūkti. Piktadariai tokie nekasdieniški, kad net šiurpas krėtė. Na o moterys... jos čia tokios gražios ir aistringos, kad skaitydamas tiesiog jausdavai jų kūno šilumą ir kvepalų aromatą. Jei rašydamas šią apžvalga ne būdraučiau, tai pasakyčiau, kad eilinį kartą sapnuoju ir nenoriu būti pažadintas.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra