Paieška

2016 m. rugsėjo 30 d.

„Icebreaker“ ~ John Gardner

„Icebreaker“
(John Gardner, 2011 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

In Icebreaker, as indestructible as ever, Bond is back in another mission – an deadly assignment undertaken in cohort with Bond’s opposite numbers from the United States, the Soviet Union, and Israel in the desolate Arctic wastes of Lapland. Yet if resurgent fascism is the common enemy, who is really to be feared? Is it the breezy American or the voluptuous Israeli who is acting as a double agent? Are the Finns merely using Bond to break the KGB’s stranglehold on their tenuous national autonomy? Never has Bond encountered such an unnervingly deceitful bunch of collaborators or been subjected to such a bewildering series of potentially lethal shocks.

Tarp daugybės Džeimso Bondo filmų ir tokios pačios galybės knygų yra, žinoma, ir kiek mažiau populiarių kūrinių, lygiai kaip ir prastesnių rašytojų. Džonas Gardneris (John Gardner) yra laikomas vienu iš jų. Kaip kad daug kam dabar nepatinka Danielio Kreigo (Daniel Craig) įkūnytas agentas 007 kine, taip literatūroje yra nuvertinamas Džonas Gardneris. Knyga „Ledlaužis“ (Icebreaker), vakarų pasaulyje yra laikoma vienu silpniausių jo darbų. Tačiau kadangi skaičiau knygą rusų kalba, neturėjau labai didelio pasirinkimo, kaip kad kokį būčiau turėjęs, jei būčiau rinkęsis knygą iš romanų anglų kalba. Visgi, manau, šis rašytojo kūrinys nėra jau toks blogas kokį jį pateikia kiti, o, galbūt, jis net lenkia kelias originalias Jano Flemingo knygas.

Stabėtis kodėl šis kūrinys yra išverstas į rusų kalbą, kad ir mėgėjišku vertimu, turbūt, nereikėtų. Juk dalis knygos veiksmo vyksta ne kur kitur, o Sovietų Sąjungoje. Na o romano siužetas yra pakankamai originalus ir, sakyčiau, gan drąsus. KGB prašo Britanijos slaptosios tarnybos, amerikiečių CŽV ir Izraelio „Mossad“ pagalbos vykdant operaciją nukreiptą prieš tarptautinę neo-fašistų grupuotę pavadinimu NSVA* (nacionalinė socialistų veikianti armija). Valstybės saugumo komitetas turi įrodymų, kad šie neo-fašistai perka ginklus vienoje Sovietų karinėje bazėje, esančioje kažkur Alakurte prie Rusijos-Suomijos sienos. Bazės vieta, į kurią teroristai slapta nelegaliai gabena ginklus per sieną, nėra žinoma. Fašistų armijos lyderiu yra laikomas kažkoks grafas fon Konradas Gliode, vyras su miglota praeitimi, norintis sukurti Ketvirtąjį reichą. Operacijos „Ledlaužis“ tikslu tampa – demaskuoti teroristus.

Taigi šioje knygoje mūsų herojus Džeimsas Bondas atsidurs šnipų „kvartete“, kuriame niekas niekuo nepasitikės. Kiekvienas iš operacijos dalyvių bandys nukreipti Bondą prieš kitus, o save parodyti kaip pasitikėjimo objektą ir patraukti į savo pusę. Tai bus kgbistas Kolia Mosolovas, CŽV darbuotojas Bredas Tirpicas, ar „Mossad“ agentė Rivga Ingber. Knygoje mes taip pat atrasime ir kitą merginą – Polą Vaker, seną Džeimso Bondo draugę, kuri netrukus apkaltinama bendradarbiavimu su NSVA. Beveik kiekvienas knygos personažas nėra tas, kuo teigia esantis, sąjungininkai ir priešai keičiasi ne vieną kartą. Tam tikru momentu Džeimsas Bondas net pradeda nepasitikėti pačiu M, jo bosu!

Romano pagrindinis privalumas yra nenuspėjamas siužetas, ryškūs ir įtikinami veikėjai, atmosfera ir, žinoma, veiksmo scenos, kuriomis Gardneris nenusileidžia kitiems šnipinėjimo romanų rašytojams. Vieta kuomet Džeimsas Bondas sprunka savo SAAB automobiliu nuo jį persekiojančių priešų sniego valytuvuose, tampa vienu iš daugelio romano prestižą pakeliančių scenų. Taip pat nepamirškime ir scenos, kuomet Bondas, Tirpicas ir Mosolovas sniegaeigiais slapta kerta Rusijos-Suomijos sieną, arba ta vieta, kai agentas 007 sugaunamas ir atgabenamas į slaptą požeminį fiurerbunkerį. Vaizduotę pamalonina ir Bondo kankinimo scena, kuri man taip pat pasirodė labai įtikinama, o dar pati veiksmo vieta – snieguotoji Suomija – įkvėpė neįtikėtiniems nuotykiams. Na o kai pasirodo dar ir rusų SMERSH, tai galva išvis sprogsta iš netikėtumo.

Kalbant apie Džeimso Bondo ginkluotę, tai čia randame Heckler & Koch pistoletą, iššaunantį kablį, šviesgarsines granatas, blakių ieškiklį, įrenginį perduodantį užkoduotus pranešimus, kompasą, peilį ir t. t.

Apibendrindamas pasakysiu, kad šis kūrinys yra tikrai neblogas, turi daug šaunių elementų ir netgi galėtų būti puiki priemonė scenarijaus parašymui, o vėliau ir filmo nufilmavimui. Kas iš Jūsų nenorėtų pamatyti kaip Džeimsas Bondas bendradarbiauja su Rusijos KGB ir kitomis tarptautinėmis šnipinėjimo organizacijomis. Vienintelis man į akis kritęs ir kiek nuliūdinęs dalykas buvo tas, kad šiuo romanu, Gardneris visiškai nusikrato Jano Flemingo dvasios romanuose ir pasiūlo kiek kitokį, gardnerišką Bondą. Bet gal tas ir gerai, juk ir filmuose agentas 007 dabar atrodo daug rimtesnis ir drūtesnis nei pirmosiose ekranizacijose. Skaitydamas nejučia Bondą netgi pradedi lyginti su Li Čaildo Džeku Ryčeriu, kuris taip pat yra beveik slaptasis agentas, patiriantis ne ką mažiau nuotykių nei pats Bondas. Smagu kad agento 007 nuotykiai nesibaigė Jano Flemingo knygomis, o yra pratęsti kitų rašytojų. Gaila tik kad knygų lietuvių kalba yra be galo mažai.


* Vertimas pažodžiui.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra