Paieška

2015 m. liepos 5 d.

„Ketvirtasis Kenedis“ ~ Mario Puzo

„Ketvirtasis Kenedis“
(Mario Puzo, 2010 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Išrinktas į prezidentus Fransis Ksaveras Kenedis daugiausia turi dėkoti savo garsiesiems giminaičiams Džonui Ficdžeraldui ir Robertui. Jis toks pat gražus kaip jie, žavus, turtingas ir yra jaunatviško optimizmo įsikūnijimas. Deja, politiniai įvykiai per anksti jį palaužia. Prezidentas, kai jo idealai atmetami, tampa visai kitokiu šalies vadovu.

Teroristai sugalvoja žvėrišką sąmokslą ir Kenedžio dukra tampa įnagiu jų rankose. Kenedis, kuriam prisiminimai, kaip buvo nužudyti dėdės, neduoda ramybės lyg kokia manija, sukaupia visą galią ir duoda teroristams atkirtį – surengia visą virtinę smurto aktų. Vienas sukrečiantis įvykis veja kitą. Artimiausi prezidentui žmonės ir visas pasaulis stebi juos užgniaužę kvapą ir pasibaisėję...

Gėris ar blogis iškelia žmogų į valdžią? Dievas ar velnias veda jį pripažinimo ir šlovės keliu? Ir kas atsitinka tiems, kurie trokšdami padaryti žmoniją laimingai, staiga nugarma į nevilties bedugnę kartu pasiimdami ir visą pasaulį? Marijus Pjuzas žinojo atsakymus į šiuos klausimus. „Ketvirtasis Kenedis“ yra vakcina nuo galios troškimo ją turintiems, bei vaistai nuo patiklumo jos apgaubtiems.

Knygoje pasakojama, kaip Velykų sekmadienį nužudomas popiežius ir užgrobiamas lėktuvas su prezidento Fransio Ksavero Kenedžio (išgalvoto personažo, Džono F. Kenedžio sūnėno) dukra Teresa. Taip pat Amerikos valdžia gauna laišką, grasinantį atomine bomba, o rašytojas Deividas bando prasimušti kino versle.

Turiu pasakyti, kad kol kas kiek teko skaityti Pjuzo knygų, šita skaitėsi lengviausiai. Bet nemanau, kad dėl to, kad knyga butų buvus įdomesnė už anksčiau skaitytas knygas, tiesiog, manau, kad jau pribrendau prie panašios rašliavos. Knyga išties nebloga. Pjuzo rašymo stilius, herojai, siužetas, kaip visad viršūnėje. Veikėjai įdomūs, charizmatiški, jų charakteriai labai skirtingi, atskleisti taip, kaip moka tik pats Marijus Pjuzas. Kelios skirtingos veiksmo linijos, netikėti siužeto posūkiai, tolygi intriga neduoda nuobodžiauti. Knyga yra politinis trileris, bandantis parodyti, kad tokios didelės šalies kaip Amerika valdymas nėra juokų darbas, ypač didelės ir krizinės situacijos momentu. Jos vadovas turi būti ne tik šaltų nervų ir mąstyti racionaliai, bet turi palaikyti Amerikos, kaip stiprios šalies, įspūdį, kas kartais priveda prie netinkamų sprendimų. Knyga sunkiai įvertinama. Kiek teko skaityti Pjuzo knygų, tai tikroji jų vertė atsiskleidžia praėjus mažiausiai pora mėnesių po skaitymo. Dabar rašau tris balus, bet gal po kiek laiko bus galima pridėti dar vieną balą. Didžiausias knygos minusas – ji man pasirodė mažiausiai tikėtina ir tikrovišką iš visų skaitytų rašytojo knygų. Per daug sutapimų ir keistų sprendimų. Visgi tikrai verta skaityti ir pirkti. Rekomenduoju kiekvienam.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra