Paieška

2020 m. rugpjūčio 10 d.

„Role of Honor“ ~ John Gardner

„Role of Honor“
(John Gardner, 2012 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

James Bond abandons his 007 status, resigns from the Service, and heads south for Monte Carlo in his new Bentley Mulsanne Turbo in search of a new life in Role of Honor.

The choice is exercised partly by renewal of Bond’s passion for that prince of cars, the Bentley. His departure from the Service requires rather more explanation. Questions in the House all revolved round a possible security leak, with Her Majesty’s Opposition declaring a cover-up. Bond’s grievance is less that he should come under suspicion than that his honor is impeached by the manner in which the truth is exposed.

John Gardner’s fiendish plot embroils his hero with a computer wizard absconding from his duties at the Pentagon, a sinister mercenary army training in secret for an audacious terrorist operation, and a white-knuckle flight over Geneva while Summit Peace Talks are in progress there, before Bond’s honor is fully restored.

Kai kas, galbūt, iš Jūsų susidomėsite, kodėl aš vis grįžtu prie tų Džeimso Bondo romanų? Kai kas, galbūt, manęs paklausite, kodėl aš vis renkuosi tą Džoną Gardnerį? Juk kai Džonas perėmė Džeimso Bondo franšizės vadeles, jau buvo išleista dešimtys agento 007 kino filmų, jau nekalbant apie visus tuos romanus, kurie jau spėjo visiems įgrįsti. Tad klausimas – ar tu neišprotėjai? Kažkam, galbūt, pasirodys gana logiškas. Ir visgi aš juos skaitau ir mano pagrindinis argumentas yra tas, kad aš tiesiog dievinu Džeimsą Bondą! Tai buvo mano vaikystės herojus, tad sekti jo nuotykius aš esu pasiryžęs netgi tada, kai jis nuspręs palikti savo pareigas Slaptojoje tarnyboje... Britų Slaptoji tarnyba ir amerikiečių CŽV ką tik sužinojo apie paslaptingą kompiuterių genijų, įsikūrusį Endoro viloje. Anksčiau šis vyras dirbo Pentagone, kur kūrė kompiuterines simuliacijas kariškiams. Visgi viskas baigėsi tuo, kad Džėjus Outis Houlis nusivylė savo darbdaviais ir inscenizavęs savo mirtį pabėgo nežinoma kryptimi. Dabar Houlis yra vienos kompiuterinės firmos vadovas ir specializuojasi simuliacinių žaidimų kūrimo srityje. Tame, galbūt, nebūtų jokių problemų, jei ne keli aukšto lygio nusikaltimai, kurie buvo įvykdyti nepriekaištingai idealiai, tarsi kažkokioje kompiuterinėje simuliacijoje. Išsiaiškinti kompiuterių genijaus ketinimus geriausiai tiktų Džeimsas Bondas, tačiau jis ką tik atsistatydino iš darbo Slaptojoje tarnyboje... Romanas „Garbingas vaidmuo“ yra išties šaunus Džeimso Bondo kūrinys. Jis kalba apie kompiuterines technologijas ir karinę strategiją, apie ką skaityti yra visad įdomu. Kadangi aš pats dirbu IT srityje, mėgstu viską kas yra su ja susiję. Aišku, šis romanas parašytas 1984-ais metais, tad tos knygoje pateikiamos „naujosios technologijos“ jau spėjo labai stipriai pasenti. Ir visgi visi tie magnetiniai diskeliai, ar tos primityviai atrodančios karinės simuliacijos man visiškai netrukdė skaityti. Knygoje, žinoma, nebus apsieita ir be kazino, prabangių patiekalų, kelių alkoholio taurių, ar didelės ir paslaptingos vilos. Netgi draugiškas Džeimso Bondo susirėmimas su Houliu čia bus, tik šį kartą jis vyks ne lenktyniaujant automobiliais, ar lošiant kortomis, o... žaidžiant kompiuterinį žaidimą! Galbūt, kažkam iš Jūsų kils klausimas – kodėl Džeimsas Bondas atsistatydino, tačiau vis vien „ėmėsi“ šios misijos? Na o atsakymas yra labai paprastas, tačiau jį Jums teks išsiaiškinti patiems.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra