Paieška

2016 m. rugpjūčio 10 d.

„Kiniška papūga“ ~ Earl Derr Biggers

„Kiniška papūga“
(Earl Derr Biggers, 1994 m.). Knygos įvertinimas: ⭐3/5.

Detektyvas Čanas gavo naują užduotį. Kokia ši užduotis? Ar pavyks ją įvykdyti?

Ponia Salė Džordan iš Honolulu nori parduoti savo brangiuosius perlus. Milijonierius ir finansininkas P. Dž. Madenas nusprendžia juos įsigyti. Policininkas iš Havajų Čarlis Čanas pasiryžta juos saugiau pristatyti į pirkėjo rančą. Kartu su juo keliauja jaunasis Bobas Idenas, juvelyro Aleksandro Ideno sūnus. Ar jiems pavyks pristatyti perlus, sužinosime perskaitę knygą.

Parašiau tokį trumpą ir konkretų aprašymą tam, kad Jūs suprastumėte, koks paprastas knygos siužetas atrodo iš pirmo žvilgsnio. Toks paprastas, kaip matematinė daugyba du kart du. Tačiau jei manote, kad rašytojas Erlis Deris Bigersas nesugebės išspausti iš to geros istorijos, tai labai klystate.

Čia mes randame daug keistų ir paslaptingų įvykių. Naktį nuskambėjusį pagalbos klyksmą, papūgos nunuodijimą, sienoje kulkos padarytą skylę, iš ginklų kolekcijos dingusį seną pistoletą, kelis nepažįstamus asmenis apylinkėse, pagrobimą ir net žmogžudystę!

Knygos veiksmas vyksta Madeno rančoje, kažkur dykumoje, Kalifornijoje, kur Bobas Idenas ir policininkas Čanas apsimetęs tarnu, bando išaiškinti vieną po kito vykstančius keistus nutikimus. Pardavimui paruošti perlai yra pas juos, tačiau nepasitikėdami rančos šeimininku, jie pasako, kad šie vis dar gabenami į vietą.

Romanas seka geriausiomis detektyvo aukso amžiaus romanų pėdomis, turi nemažai paslapties, intrigos, įdomių veikėjų ir paprastą, bei kuklų siužetą. Bigersas taip pat nepamiršta įpinti ir šiek tiek romantikos, kas yra būdinga seniesiems kūriniams.

Kalbant apie pagrindinius veikėjus Bobą Ideną ir Čarlį Čaną, tai jie man pasirodė labai žavingi, tačiau gal kiek per daug stereotipiniai. Tiesa, jiems netrūksta humoro, proto ir charizmos. Pagirtina ir tai, kad nepaisant juos užklupusių bėdų, jie nepameta galvų ir optimizmo.

Knygos veiksmas vyksta 20-ųjų Amerikoje, tad rasizmo temos užuomazgų čia netrūksta. Kinas ne kartą yra nepagarbiai pavadinamas, ypač tarno vaidmenyje.

Apibendrindamas pasakysiu, kad jei ieškote plonos ir lengvai skaitomos knygos atostogoms, tai Jūs ją suradote. Tačiau jei norite kažko rimtesnio ir gal kiek prasmingesnio, siūlyčiau geriau pasižvalgyti į šių dienų kriminalinių romanų rašytojus.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra