Paieška

2012 m. vasario 4 d.

„Užmirštoji sala“ ~ Edgaras Barouzas

„Užmirštoji sala“
(Edgaras Barouzas, 1991 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Romane rašoma kaip europiečiai netyčia patenka į Kaspeką, – nuo civilizuoto pasaulio visiškai izoliuotą salą, kurioje tarsi įšaldytas praeities gyvenimas, žmonijos pradžia. Romano herojai patiria daugybę nuotykių, susidurdami saloje su pusžmogiais, kovodami su salos gyvūnais, kurie civilizuotame pasaulyje jau seniai išnykę nuo žemės paviršiaus.

„Užmirštoji sala“ dabar yra priskiriama nesuaugusiųjų literatūrai. Bent aš ją priskirčiau jaunimo literatūrai. Tai fantastinis romanas, apie priešistorinę salą, su priešistoriniais gyvūnais. Epopėją sudaro trys knygos, bet į lietuvių kalbą išversta tik pirmoji, t. y. ši knyga. Istorija artima A. K. Doilio „Paslaptingajai šaliai“. Tai tikrai nėra psichologinis romanas ir net didesne dalimi ne mokslinis, ko nepasakyčiau apie Doilio kūrinį. Čia nerasime sudėtingų ir sunkiai ištariamų lotyniškų gyvūnų pavadinimų ir frazių, viskas dažniausiai apibūdinama žodžiais „kažkoks“, „kažkokie“, „kažkokiame“, arba tarkime dinozauras čia apibūdinamas paprasčiausiu žodžiu „dinozauras“, bet ne tarkime Triceratops (ale tas dinozauras su ragu priekyje). Taip pat negaliu knygos nepalyginti su Ž. Verno kūryba, kuria pastaruoju metu domėjausi. Lyginant su Verno kūriniais, tai šis atrodo išties sausokas, jame nėra jokio konkretumo ir enciklopedinių terminų. Bet gal ir gerai, nes pati istorija yra pakankamai įdomi ir nereikalauja kažko mokslinio. Yra žymiai įdomesnė nei „Paslaptingoji šalis“. Čia žymiai daugiau veiksmo, taip pat man patiko, kad įvykiai pateikiami kelių skirtingų keliautojų akimis. Iš pradžių žiūrėjau skeptiškai, bet atmetęs visa tai, atradau išties įdomų kūrinį. Barauzas neįtikėtinus dalykus paverčia įtikinamais, ar bent jau priimtinais. Man patiko jo evoliucijos interpretacija ir net pažvelgimas kiek kitokiu kampu, kuomet kalbama apie skraidančius „žmones“. Prisipažinsiu, kad neapsistosiu tik ties šia rašytojo knyga. Ateityje norėčiau dar perskaityti „Tarzaną“, kurio knygų turiu gal keturias, o serialų ir filmų esu matęs dešimtis.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

4 komentarai

Anonimiškas rašė...

Perskaičiau, kai man buvo 14 - 15 metų. Tada, kai iš vis neskaitydavau knygų, padarė nuostabų šoką. Labai patiko. Dabar, jaučiu, būtų nebe tas...

Salomėja rašė...

Oi, paauglystėje buvo mano knyga numeris 1!

Anonimiškas rašė...

skaiciau bet smalsu butu ir vel pajust sios knygos personazus :)

Anonimiškas rašė...

skaitau dabar man 13. Laba idomi knya, galeciau skaityt ir skaityt. :)