Paieška

2015 m. liepos 12 d.

„Kremliaus kardinolas, 1 dalis“ ~ Tomas Klensis

„Kremliaus kardinolas, 1 dalis“
(Tomas Klensis, 1997 m.). Knygos įvertinimas: ⭐4/5.

Daugialypės intrigos detektyviniame romane pasakojama apie veiklą amerikiečių užverbuoto aukšto tarybinio karininko, Kardinolo slapyvardžiu, kuris perdavinėjo CŽV ypač slaptą medžiagą, susijusią su lazerinio ginklo kūrimu. Savo ruožtu informacija apie panašu JAV projektą tos šalies teritorijoje renka KGB šnipai.

Abiejų pusių šnipų veikla ir jų sekimas atskleidžia CŽV, o ypač KGB, priešo agentų persekiojimo ir likvidavimo metodus. Detektyvinių situacijų plėtotė kartais stulbina netikėtomis atomazgomis. Visa tai vyksta oficialios didžiųjų valstybių politikos šešėlyje. Romane aprašomi kai kurie istoriniai veikėjai, dalis kitų aiškiai asocijuojasi su realiais prototipais. Veiksmas vyksta ne tik SSRS bei JAV, bet ir Afganistane SSRS agresijos prieš ta šalį metu.

Istorija seka po knygos „„Raudonojo spalio“ medžioklė“ ir prasideda tuo, kad laivas „Raudonasis spalis“ išskrodžiamas JAV karinių jūrų pajėgų technikų. Iš jo išimamos branduolinės raketos, ryšio aparatūra, periskopas, hihrolokatorius, laivo kompiuteris, net kambuzo krosnis. Visa tai buvo kuo kruopščiausiai ištyrinėta įvairiose bazėse. Tačiau knyga netęsia tolesnių Marko Ramiuso ir povandeninio laivo nuotykių, o pasiūlo naują temą. Šį kartą nuo laivų pereita kiek aukščiau, į Žemės orbitą. Knygoje kalbama apie lazerius, galinčius sunaikinti skriejančias raketas, apie įrenginiu galinčius fotografuoti palydovą geocentrinėje orbitoje ar išvesti jį iš rikiuotės. JAV ir Rusija įsijungia į lenktynes, kuri šalis sukurs pažangesnį lazerinį prietaisą. Aišku viskas vyksta slapta, akyse tariantis dėl branduolinių raketų nusiginklavimo ir skaičiaus mažinimo. Kam tos raketos bus reikalingos, jei jas naikins lazeris.

Veiksmas pateikiamas iš Džeko Rajano perspektyvos, taip pat prezidento ir įvairių karininkų akimis, tarp kurių sukilėlis afganas „Lankininkas“, amerikiečių šnipas Rusijoje „Kardinolas“, pirmojo rango kapitonas Bartas Mankuzas ir kiti.

Knyga yra tikras, klasikinis šnipinėjimo romanas, kuriame veikia šnipai, ryšininkai, KGB ir ČŽV. Čia randame tokių slaptų signalų, kaip tam tikroje vietoje kreida ant stulpo įbrėžtas brūkšnelis, reiškiantis, kad viskas gerai, slaptas susitikimas pirtyje, susižvalgymas ar kasetės perdavimas metro traukinyje. Čia taip patpateikiama daug įvairių tardymo būdų, tarp kurių naujausias rusų išradimas – tardymas sūraus vandens baseine.

Knyga išties nebloga. Lyginti ją su „„Raudonojo spalio“ medžioklė“ nelabai galima, visgi jos siužetas ir pati knygos esmė yra kitokia. Aišku čia paimta gana globali tema, daug veikėjų, nelabai yra ties kuo susikoncentruoti, bet skaitant kažkas kirbėjo pilve, kas, turbūt, reiškė pasitenkinimą. Istorija tęsiama dar ir kitoje, antrosios knygos dalyje, tad galutinio verdikto dar neduodu. Pastarąją pradėjau skaityti po šios baigimo, tad įvertinimo laukite jau netrukus.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra