Paieška

2010 m. balandžio 6 d.

Edgaras Volesas

Edgaras Volesas (Edgaras Volis, Richard Horatio Edgar Wallace, 1875-1932 m.) – britų rašytojas, žurnalistas, dramaturgas, produktyvus detektyvinės ir trilerių literatūros atstovas, pasauliniu mastu labiausiai žinomas kaip Karaliaus Kongo (King Kong, 1932 m. nebaigtas) kūrėjas.

Autorius parašęs daugiau kaip 150 detektyvinių romanų, kurių pardavimai per metus siekdavo net 5 mln. egzempliorių. Savo populiarumu anuomet lyginamas su Čarliu Dikensu (Charles Dickens). Labiau nei bet kuris kitas autorius pasižymėjęs plačiu knygų pritaikymu didiesiems ekranams, įskaitant ir Karalių Kongą (1933 m.).

Edgaras Volesas gimė Grinviče, Londone, Anglijoje 1875 m. balandžio 1-ąją dieną. Jo biologinis tėvas buvo aktorius Ričardas Horacijus Edgaras (kuris net nežinojo apie jo egzistavimą), o motina, taip pat aktorė – Merė Džeinė Polė Voles mergautine pavarde Bleir. Praėjus keletui dienų nuo Edgaro gimimo, Polės šeimininkas Dikas Frimanas įsisūnijo jį.

Jaunasis Ričardas pradėjo savo darbinę veiklą būdamas vienuolikos metų ir dirbdamas Fleet gatvėje laikraščio pardavėju. Tai buvo jo ilgos karjeros spaudos pasaulyje pradžia. Taip pat dirbo ir kitus atsitiktinius darbus – pieno išnešiotuoju ir spaustuvininko padėjėju.

1894 m. Volesas įstojo į karo tarnybą Karališkame Vakarų pulke ir tarnavo medicinos personalo korpuse. Būdamas dar tarnyboje jis pradėjo rašyti. Per būrų karą 1896 m. Volesas buvo išsiųstas į Pietų Afriką kur toliau tęsė savo įnašą „Cape Colony“ spaudoje. Įkvėptas susitikimu su Radjardu Kiplingu (Rudyard Kipling) parašė keletą poemų ir kolekciją baladžių pasirodžiusių 1898 m. („Misija kuri nepavyko!“). 1900 m. kurį laiką dirbo su „Reuters“ karo korespondentu leidiniui „Daily Mail“. Savo įžvalgumu pastebėdavo taikos pasirašymo sutarties paskelbimą dar prieš 24 val. iki jos oficialaus viešo paskelbimo. Už tokius pažeidimus buvo atleistas. Tuomet dirbo redaktoriumi Johanesburgo „Daily Mail“, bet netrukus sugrįžo į „Daily Mail“ Londone. Vėliau keliavo į Vigą per rusų-japonų karą (1904-1905 m.), kur daug išmoko apie šnipus, veikiančius aplink Ispanijos pakrantę.

„Keturių galia“ (1905 m.) buvo pirmoji Edgaro novelė apie įstatymo į savas rankas paėmimą. Kūrinys „Sanders upė“ (1911 m.) nulėmė jo kaip romanų rašytojo garbę ir buvo vienas iš daugelio jo pagrįstų Afrikos nuotykių su Viktorijos epochos imperialistine dienos ideologija. Volesas parašė daug straipsnių, esė, istorijų įvairiems žurnalams įskaitant „Standard“, „The Week-End Racing Supplement“, „Evening News“ ir „Town Topics“.

Pirmojo pasaulinio karo metu dirbo specialiu tardytoju karinėje įstaigoje. 1921 m. vedė savo sekretorę Etelę Violet King su kuria susilaukė dukters.

Volesas taip pat parašė nemažai sėkmingų vaidmenų, tokių kaip „Kalendorius“, „Vietoje“, „Išsigandusios moters byla“, po kurių buvo pakviestas į Holivudą rašyti scenarijų.

1931 m. vasario 10-ąją dieną mirė Holivude susirgęs plaučių uždegimu. Tuo metu jis dirbo ties scenarijumi filmui „Karalius Kongas“. Edgaras yra palaidotas Mažosiose Marlou kapinėse, Anglijoje.

Šimtai filmų ir serialų buvo sukurta pagal jo istorijas Anglijoje ir Vokietijoje. Volesas uždirbo milijonus nors mirė didelėse skolose dėl savo palaido ir ekstravagantiško gyvenimo būdo, dosnumo kitiems ir lošimo. 1969 m. jo dukters Penelopės Voles iniciatyva buvo įsteigta Edgaro Voleso draugija.

Lietuvos skaitytojams šis rašytojas labiausiai pažįstamas tokiais kūriniais kaip: „Veidas tamsoje“, „Šimtaveidis“, „Vaiduoklių slėnis“, „Raudonasis ratas“, „Durys su septyniais užraktais“ ir kt.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

2 komentarai

krecmer rašė...

Jo labai daug knygu ekranizuota

krecmer rašė...

Smagiausios jo knygu ekranizacijos yra vokieciu kino studijos Rialto Film, su gera jumoro doze. Studija nufilmavo bene apie 30 filmu pagal Edgaro knygas