Paieška

2016 m. gruodžio 1 d.

„Goldeneye“ ~ John Gardner

„Goldeneye“
(John Gardner, 2012 m.). Knygos įvertinimas: ⭐5/5.

Once Xenia worked for the KGB. But her new master is Janus, a powerful and ambitious Russian gang that no longer cares about ideology. Janus’s ambitions are money and power; its normal business methods are theft and murder. And it has just acquired GoldenEye, a piece of high-tech space technology with the power to destroy or corrupt the West’s financial markets. But Janus has underestimated its most determined enemy... James Bond.

Romanas „Auksinė akis“ yra papasakotas garsaus bondianos rašytojo Džono Gardnerio rankomis, tačiau yra sukurtas pagal to paties pavadinimo filmo, pasirodžiusio 1995 metais, scenarijų. Knyga neseka Džono Gardnerio romanų siužeto linijos ir vyksta 1995 metais. Kitaip sakant romanas yra savotiška ekranizacijos kopija perkelta iš spalvotų kino ekranų į juodo-balto pasaulio puslapius, ko, galbūt, ir nepasakytum pradėjęs skaityti kūrinį. Knygos veiksmas rutuliojasi gan lėtai, veiksmo nėra tiek daug, o ir pats pasakojimas nėra toks spalvingas ir jaudinantis, kokį mes matome jį kine. Galbūt toks ir buvo rašytojo sumanymas – sudaryti įspūdį, kad filmas yra sukurtas pagal romaną, o ne atvirkščiai.

Šioje knygoje Džeimsas Bondas kovos su tarptautiniu nusikaltėlių sindikatu „Janusas“, kurio nariai užgrobia slaptą rusų ginklą „Auksinė akis“. „Auksinė akis“, tai prietaisas leidžiantis atmosferoje valdyti ir susprogdinti branduolinius užtaisus, po ko visa aplinkinė technika kosmose ir žemėje išeina iš rikiuotės. Piktavalių rankose šis prietaisas galėtų tapti puikia priemone daryti spaudimą kitų šalių Vyriausybėms. Teroristai tai pasiekia užgrobę ir išžudę vienos požeminės stoties esančios toli Rusijos šiaurėje narius. Gyvi lieka tik du programuotojai: Natalija ir Borisas. Taigi dalis knygos veiksmo bus pateikiama Džeimso Bondo akimis, kuris išsiunčiamas susidoroti su „Januso“ teroristais, ir išsigelbėjusios Natalijos akimis. Iškart pagirsiu scenarijaus autorius, kurie rusiškus personažų vardus parinko skirtingus ir ne visai stereotipinius. Jei gerai prisimintume ankstesnes Gardnerio knygas, tai jo romanuose piktadariai buvo arba Kolios, arba Konstantino vardais (kas yra viena ir tas pats). Man tai pat patiko tas faktas, kad skaitydamas knyga tu turi galimybę pažvelgti į veikėjų vidinių minčių voratinklį, ko nėra filmuose.

Misijos metu Džeimsui Bondui teks katapultuotis iš „nematomo“ sraigtasparnio, susprogdinti šarvuotą traukinį, pasivažinėti Sankt Peterburgo gatvėmis tanku ir, žinoma, suvilioti kelias ilgakojes gražuoles. Įvairių transporto priemonių įvaldymas ir panaudojimas filmuose, buvo vienas iš pagrindinių filmų apie agentą 007, kuriuose vaidino aktorius Pirsas Brosnanas, akcentų. Be šių dalykų Bondas dar vairuos Aston Martin, skris lėktuvu, plauks kateriu ir t. t. Romanas savyje taip pat turės lenktynes automobiliais, lošimą kortomis, apsilankymą rusiškoje pirtyje, kas man labai priminė Jano Flemingo romanus. Smagu, kai scenaristai nepamiršta atiduoti pagarbą tokiam puikiam pasakotojui kaip Flemingas. Na o pagrindinis piktadarys šį kartą bus, nepatikėsite... agentas 006!

Kūrinyje Džeimso Bondo viršininką M., pakeičia kita persona ir dar moteris, tad Bondas jaučiasi šiek tiek nusivylęs, nors ir neslepia susižavėjimo „skaičių karaliene“ pramintos viršininkės operatyvumu. Misijos metu jis segės specialų diržą-iššaunantį kablį, turės tušinuką-granatą, bei dėvės laikrodį su lazeriu. Tas nėra daug, tačiau jei prisimintume Jano Flemingo romanus, tai tokio personažo kaip Kju ten išvis nebuvo.

Vienas įdomiausių knygos momentų, kai Džeimsas Bondas įsilaužia į cheminių ginklų gamybos bazę esančią prie užtvankos Rusijoje. Tai jis padaro nušokęs su virve nuo užtvankos viršaus, kas tapo savotišku filmo ir filmą reklamuojančių reklaminių filmukų akcentu.

Apibendrindamas pasakysiu labai paprastai. Kas prioritetą labiau teikia knygoms, liks patenkinti šiuo Gardnerio ir scenaristų darbu. Na o kas labiau myli kiną, bus nusivylę, kad dabartinis Džeimsas Bondas net per nago juodimą nėra toks „kietas“, kaip Pirsas Brosnanas filme „Auksinė akis“.

Turite savo nuomonę? Išsakykite ją komentaruose.

Komentarų nėra